Guvernatorul băncii centrale slovace: BCE trebuie să accelereze ritmul de creștere a ratei dobânzii până la 50 de puncte de bază în septembrie

Redacția iun. 13, 2022 0 comentarii
Dobanda de interventie pexels.com

Banca Centrală Europeană trebuie să accelereze ritmul de înăsprire a ratei dobânzii până la 50 de puncte de bază în septembrie, după o primă majorare de 25 de puncte de bază în iulie, a declarat luni Peter Kazimir, membru al Consiliului guvernatorilor din Slovacia, scrie Reuters.

BCE a semnalat o majorare a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază în iulie și a spus că ar putea fi necesară o creștere mai mare în septembrie, deoarece presiunile inflaționiste au crescut și s-au extins, ceea ce ridică riscul ca o creștere ridicată a prețurilor să se înrădăcineze.

„Din punctul meu de vedere, este mai rezonabil să acționăm preventiv. Datele care sosesc nu fac decât să mă reasigure că nu există niciun motiv de ezitare. Ratele negative ale dobânzii trebuie să fie trecutul în septembrie”, a declarat Kazimir, guvernatorul băncii centrale slovace.

BCE vede acum o inflație de 6,8% în acest an, de peste trei ori mai mare decât ținta sa, iar creșterea prețurilor s-ar putea menține peste 2% până în 2024, ceea ce crește riscul ca întreprinderile și gospodăriile să își piardă încrederea în angajamentul băncii față de stabilitatea prețurilor.

Kazimir a declarat că inflația va rămâne ridicată pentru o perioadă de timp, inclusiv de două cifre în Slovacia anul viitor. El a spus că înăsprirea BCE vine în condițiile în care economia încetinește.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *