Guvernul are joi, pe ordinea de zi a ședinței, un proiect de hotărâre prin care majorează cu un miliard de lei a bugetului schemei de ajutor de stat dedicată investițiilor importante în economie.
Astfel, se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat aprobată prin H.G. nr. 807/2014, de la 6.380 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.450 milioane euro la 7.379,95 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.499,99 milioane euro.
În prezent Ministerul Finanțelor derulează o schemă de ajutor de stat instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, prin care se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, adresate atât pieţei interne cât şi competitive la export.
Conform Finanțelor, în perioada 15.06.2022 – 26.07.2022 a avut loc sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finanțare . La finalul
acestei sesiuni s-a constatat un interes deosebit din partea investitorilor pentru a accesa ajutor de stat în baza acestei scheme de ajutor de stat, fapt demonstrat de cele 192 de dosare înregistrate. Dintre acestea, foarte multe proiecte de investiții au valori mari, de ordinul zecilor de milioane de euro. În același timp, bugetul schemei de ajutor de stat rămas disponibil de angajat până la atingerea plafonului maxim de 6.380 milioane lei este foarte mic, raportat la solicitările primite, ceea ce implică emiterea unui număr foarte mic de acorduri pentru finanțare.
„Pentru a putea sprijini cât mai multe proiecte ale căror beneficii, în ceea ce privește dezvoltarea economico-socială la nivel regional și national sunt evidente este necesară majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014”, arată Finanțele.
Pentru acordarea finanțării, punctajul a fost realizat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 807/2014: valoarea investiției, tipul investiției inițiale, locul în care se va face investiția, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris și vărsat (în cazul întreprinderilor nou înființate).
În urma finalizării procesului de ordonare pe baza punctajului obținut, vor intra în analiză proiecte de investiții cu o valoare totală de cca 3,2 miliarde lei pentru care se solicită un ajutor de stat de aproximativ 682,8 milioane lei, în domenii precum industria alimentară, materiale de construcții, piese auto și producția de hârtie.