Guvernul spaniol a aprobat marţi un plan care prevede investiţii de 12,25 miliarde de euro pentru dezvoltarea industriei microcipurilor şi semiconductorilor până în 2027, din care 9,3 miliarde de euro pentru construcţia de fabrici, informează Reuters şi AFP, citat de Agerpres.
Graţie acestei iniţiative, finanţată prin fondurile prevăzute în planul european de relansare post-Covid, „Spania intră în cursa pentru a deveni un jucător de referinţă în industria semiconductorilor”, a anunţat pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez.
„Obiectivul este acela de a dezvolta facilităţile de design şi producţie ale industriei spaniole de microelectronică şi semiconductori, acoperind întregul lanţ de la design la producţia de cipuri”, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino.
Produşi în principal în Asia, semiconductorii sunt indispensabili pentru producţia de automobile, smartphone-uri sau echipamente medicale. Potrivit firmei de consultanţă Yole Développement, anul trecut, semiconductorii au reprezentat o piaţă mondială de 600 de miliarde de euro.
Însă acest sector se confruntă de aproximativ un an cu o gravă penurie, care are legătură cu explozia cererii de produse electronice precum şi cu perturbările provocate lanţurilor de aprovizionare de criza sanitară. Potrivit producătorilor, penuria de semiconductori ar urma să se prelungească până în 2023 şi, posibil, în 2024.
Această situaţie a determinat Comisia Europeană să anunţe în luna februarie un plan de 43 de miliarde de euro pentru a reduce dependenţa Europei de Asia. Planul autorizează statele membre să acorde ajutoare publice firmelor din sector, inclusiv companiilor străine.
Planul anunţat marţi de Guvernul de la Madrid prevede finanţarea capacităţilor autohtone de producţie de semiconductori de ultimă generaţie cu investiţii de 9,3 miliarde de euro. De asemenea, vor fi finanţate activităţile de cercetare şi dezvoltare cu subvenţii în valoare de 1,1 miliarde de euro în timp ce 1,3 miliarde de euro vor fi alocate pentru designul de cipuri. În plus, vor fi susţinute companiile spaniole în proiectele strategice dezvoltate la nivel european şi va fi înfiinţat un fond de 200 de milioane de euro care va finanţa start-up-uri în sectorul semiconductorilor din Spania.
„Vrem ca Spania să joace un rol relevant în acest sector tehnologic, rolul pe care îl merită, iar fondurile europene oferă o oportunitate extraordinară”, a subliniat Nadia Calvino.