Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se suspendă angajările la stat, de la 1 iulie

UPDATE: Guvernul a aprobat joi, printr-o ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

„În perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 și data de 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”, arată proiectul de ordonanță de urgență.

El prevede însă și două excepții, respectiv:

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,

b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

Alte excepții la angajarea la stat după 1 iulie 2022

Prin excepție de la prevederile de mai sus, în cazuri temeinic justificate, prin Memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice prevăzute (…) cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget, se arată în Nota de fundamentare.

Totodată, prin excepție de la prevederile alin.(1), în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile publice locale prevăzute la alin.(1) lit.b), se poate face pe baza solicitărilor temeinic justificate ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale.

Cum motivează Guvernul suspendarea angajărilor

Guvernul reamintește că România a depășit, în 2019, pragul de 3% al deficitului bugetar ESA și că țara noastră se află în procedura aplicabilă deficitelor excesive (PDE) începând cu data de 3 aprilie 2020, când Consiliul UE a adoptat o Recomandare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv, care prevede atingerea unor ținte de deficit public de 3,6% din PIB în 2020, 3,4% în 2021 și 2,8% în 2022. În acest context, la 15 septembrie 2020, România a transmis COM Raportul privind acțiunile întreprinse la recomandarea Consiliului UE pentru ajustarea deficitului bugetar excesiv.

„Totodată, obligaţia Guvernului este aceea de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum
şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice”, mai arată Executivul.

Însă pentru asigurarea sursei de finanțare a măsurilor adoptate de Guvern cu respectarea angajamentelor asumate în ce privește încadrarea în ținta de deficit, este necesară diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice. În această categorie se regăsesc cheltuielile de personal care în anul 2022 reprezintă 22% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

În ce privește evoluția numărului de posturi ocupate în autoritățile și instituțiile publice indiferent de modul de finanțare și subordonare, este de menționat ca acesta a crescut cu 27.553 în aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2019.

Numărul de bugetari continuă să crească la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani

Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în luna aprilie, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. În ciuda faptului că Guvernul a anunțat că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, numeroase ministere și instituții de stat fac acum angajări-fulger.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2022, de 1.269.662, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerului Finanţelor. Numărul de angajați din sectorul bugetar este, așadar, peste nivelul de la finalul anului 2010, an în care România a recurs în cadrul unui acord cu FMI la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru a stabiliza finanțele țării, după cum scria recent profit.ro.

Creșterea de 1.689 de posturi ocupate în aprilie este ușor sub media lunară de până acum a Guvernului Ciucă, de circa 2.100 posturi ocupate/lună în primele patru luni de mandat, cel mai alert ritm de majorare a numărului de bugetari din ultimii cinci ani, conform profit.ro.

În același timp, în ultimele săptămâni, numeroase instituții ale statului anunță recrutări de sute de persoane.

De exemplu, ANAF caută aproape 300 de angajați. Săptămâna trecută, instituția a scos la concurs 79 de posturi de execuţie, inclusiv posturi de debutanţi, pentru aparatul central, dar şi alte 130 de posturi pentru DGRFP Bucureşti. De asemenea, urmează să fie anunţate angajări pe 50 de posturi şi la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează de asemenea să ocupe prin concurs în acest an 150 de posturi.

Totodată, Economedia a scris luni că Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) își crește organigrama cu 536 de posturi, până la 1943, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului. O altă hotărâre prevede că numărul de posturi de la Ministerul Mediului crește cu 64, de la 484 la 548.

Marți, Ministerul Economiei a anunțat că face angajări, însă nu a menționat numărul posturilor scoase la concurs.

Și Curtea de Conturi a României organizează un concurs pentru ocuparea a 90 de posturi de auditor public extern atât în structura centrală, cât și în teritoriu, potrivit unui anunț oficial pe site-ul instituției. 24 din posturi sunt în structura centrală a instituției conduse de Mihai Busuioc, în timp ce 66 sunt în structura teritorială. Data limită de depunere a dosarelor este 21 iunie pentru structura centrală și 20 iunie pentru structura teritorială.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: