Guvernul vrea să extindă și modernizeze Aeroportul Otopeni, printr-un parteneriat comercial cu Emiratele Arabe Unite, țară parte din BRICS / Planuri pentru constituirea Fondului suveran de investiții România – EAU

aeroport otopeni

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni este unul dintre obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite. Amintim că Guvernul și numeroși reprezentanți ai unor autorități și companii românești de stat au participat în această săptămână la o vizită în regiune.

  • Emiratele Arabe Unite sunt un stat parte din BRICS, o o organizație internațională din care mai fac parte Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran. Rusia a preluat președinția rotativă a grupului BRICS în 2024.

Fie că avem în vedere proiecte în energie, infrastructură, agricultură și procesare alimentară, IT&C, companiile emirateze pot avea o contribuție substanțială la dezvoltarea în România a unor investiții majore. Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, investițiile în energia verde și în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul transmite că dezvoltarea de proiecte strategice comune între România și Emiratele Arabe Unite a constituit linia directoare a întâlnirilor economice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut în cadrul vizitei de lucru în Abu Dhabi.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut întrevederi cu managementul companiei ADQ Al Dahra, cu Khaldoon al Mubarak, CEO al companiei Mubadala, cu reprezentanții companiei IHC/Abu Dhabi Ports și cu Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, președinte Masdar și președinte al Summitul-ui mondial pentru acțiuni climatice COP28.

Ambele părți și au manifestat interesul pentru constituirea Fondului suveran de investiții România – EAU.

„Cooperarea în sectorul energetic a reprezentat unul din subiectele abordate în cadrul acestor întrevederi, în condițiile în care România are încă o componentă importantă de folosire a energiei convenționale, astfel încât oferă oportunități de cooperare în domeniile produselor petroliere și gazelor naturale, dar se află în curs de desfășurare și tranziția către o economie verde, conform angajamentelor climatice asumate la nivelul UE. De aceea, sunt încurajate investiții semnificative în domenii precum energia regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice, dar și în ceea ce privește dezvoltarea de noi capacități de stocare a energiei, în scopul echilibrării sistemului energetic din România”, transmite Guvernul.

Un alt domeniu abordat în cadrul întâlnirilor a fost dezvoltarea comerțului bilateral, cu accent pe produse agroalimentare și IT&C, aceste mărfuri oferind un potențial încă insuficient explorat.

În ceea ce privește transporturile, pe lângă importanța strategică a Portului Constanța, România oferă oportunități de cooperare și pentru dezvoltarea rețelelor feroviară și rutieră de care dispune, a transmis Guvernul.

Premierul Marcel Ciolacu a amintit și de cele opt proiecte propuse de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), aflate în diferite stadii de realizare și care pot fi interesante pentru investitorii cu expertiză în infrastructura de transport, energetică sau digitală.

Citește și:

SURSE Guvernul negociază cu compania Masdar din Emiratele Arabe Unite investiții majore în energie regenerabilă. Parcuri fotovoltaice plutitoare pe lacurile de acumulare ale Hidroelectrica și proiect de centrale eoliene offshore

UPDATE Ciolacu susține că nu a avut o discuție cu reprezentanții din Qatar privind Tarom/ Ministrul Transporturilor: Căutăm soluții în a îmbunătăți serviciile Tarom

Premierul Ciolacu, în Qatar: Avem în analiză proiecte cu o valoare de peste 15 miliarde euro. Prioritatea este Portul Constanța, care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră

Premierul Ciolacu și o delegație impresionantă de miniștri și alți oficiali de stat, în vizită în Qatar/ Șeful guvernului spune că România vrea să atragă investiții de 15 miliarde de euro. Statului arab, controverse legate de corupție și drepturile omului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *