Județele Bihor, Timiș și Cluj cumulează cele mai multe proiecte industriale și logistice din țară, conform datelor centralizate de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național.
Conform platformei VICTA.ro, dezvoltată de IBC, în 2023 au fost identificate 580 proiecte industriale în construcție la nivel național. Cumulat, suprafața acestora este de 2,18 milioane de metri pătrați.
În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Bihor (54 proiecte), Timiș (38 proiecte) și Cluj (31 proiecte), mai arată datele publicate pe platforma de informații a IBC Focus, Infohale.ro.
Harta proiectelor:
Valori ale investițiilor pe fiecare județ (proiecte în construcție, de la începutul anului):
Top 3 șantiere industriale mari, potrivit IBC Focus:
- Terminal RO-RO, Constanța, 160.000 mp
- Fabrica Greenfield de anvelope pentru autoturisme și depozitare, capacitate 6 milioane de anvelope/an, Bihor, 94.194 mp
- Centru logistic Lidl, Prahova, 80.500 mp
Terminalul RO-RO de la Marea Neagră se construiește în Portul Constanța şi va deservi fluxurile din Turcia şi Georgia pentru Europa, iar mărfurile vor ieşi din port într-un interval cuprins între 3 şi 6 ore, conform informațiilor publicate de Intermodal&Logistics. Alături de terminalul RO-RO se va construi şi un terminal project cargo, ambele fiind investiţiile integratorului de servicii logistice DP World. Cele două proiecte însumează 75 de milioane de dolari. Finalizarea investiției a fost anunțată pentru final de 2023.
Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat oficial la jumătatea lunii mai lucrările de construcție a fabricii de producție de anvelope din Oradea, după ce firma s-a retras din Rusia. Investiția se ridică la 650 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro este ajutor de stat. Compania a transmis că fabrica va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope, primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, cu producția în masă începând în 2025, iar pe viitor 90% din anvelope vor merge la export.
Jukka Moisio, CEO-ul companiei finlandeze Nokian Tyres, a declarat pentru Economedia că, pe viitor, capacitatea de producție a viitoarei fabrici din Oradea, unde primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, se va putea tripla, de la 6 milioane la 18 milioane de anvelope. Deși reprezentanții companiei spun că nu vor lua o astfel de decizie prea curând, șeful Nokian Tyres precizează ar putea fi o posibilitate de extindere.
Lidl va deschide în 2024 cel mai mare centru logistic, lângă Ploiești. Construcția se ridică în Nedelea, pe raza comunei Ariceștii Rahtivani, potrivit Ziarului de Ploiești. Conform companiei germane, noua investiție este estimată la valoarea de aproximativ 40 – 50 milioane de euro. Noul centru se va întinde pe o suprafață de 8 hectare și va fi cel mai mare din țară.
Segmentul industrial, cel mai performant în atragerea investitorilor
Investițiile imobiliare din primul trimestru al anului depășesc 153 milioane euro și sunt mai mari cu 72% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.
Cel mai performant sector în atragerea investitorilor a fost segmentul industrial, valoarea investițiilor în hale și spații de producție cumulând aproximativ 72,27 milioane de euro, ceea ce reprezintă 47% din totalul pieței de investiții.
“În ceea ce privește distribuția tranzacțiilor pe segmente, cele mai multe s-au înregistrat în domeniul birourilor, dar acestea au fost de valori mai mici situându-se între 1,5 milioane și 21 milioane de euro. În schimb, pe segmentul industrial, o singură tranzacție majoră de tip sale-leaseback, cu o suprafață totală de aproximativ 100.000 metrii pătrați și o valoare estimată la peste 60 milioane euro a reprezentat circa 47% din totalul investițiilor din România. Aceasta a condus la o poziționare pe primul loc a segmentului industrial’’, a declarat Nicolae Ciobanu, managing partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate. Pe segmentul industrial, s-au realizat în total patru tranzacții, cu valori pornind de la 1,2 milioane euro și trecând de 60 milioane euro. Investitorii au cumpărat spații industriale cu o suprafață totală de peste 130.000 mp, cu terenuri aferente pe care se mai pot dezvolta ulterior, în Arad, Bragadiru, 1 Decembrie, Timișoara și Dragomirești.
Economedia a făcut recent o trecere în revistă a principalelor șantiere de infrastructură și a principalelor proiecte de investiții pe care le atrag: