Hidroelectrica asigură peste 50% din producția națională de energie și suntem net importatori. Au ieșit din producție circa 1.300 MW din nuclear și hidrocarburi, vântul nu bate

hidrocentrala-ss

Azi, la ora 10.00, producția de electricitate a României era de 5.796 MW, din care Hidroelectrica deținea 2.966 MW, adică peste 50%. Cărbunele venea pe locul doi, cu 1.042 MW, apoi Nuclearelectrica, cu 665 MW, și termocentralele pe hidrocarburi (gaz), cu 522 MW. Energia eoliană și fotovoltaică, azi, sunt nesemnificative ca producție – 500 MW împreună.

Explicația faptul că Hidroelectrica ține practic întreg Sistemul Energetic Național vine din faptul că un reactor din cele două ale Nuclearelectrica a intrat în revizie programată de cinci săptămâni, începând de ieri dimineață (7 mai). 700 de MW au ieșit din SEN, iar locul lor trebuie acoperit. Prin prisma faptului că a plouat mult în țară iar Hidroelectrica are hidraulicitate mare, ea a fost desemnată de Dispecerul Energetic Național să suplinească deficitul de producție. Dacă bate vântul și/este soare, atunci energia de acest tip este preluată cu prioritate în sistem. Dacă se întâmplă însă ca astăzi, când nu avem acest aport, atunci depinde de apă și de cărbune (care nu are o perioadă deloc bună altfel) să regleze sistemul. În mod normal, și termocentralele pe gaz sunt prevăzute să facă reglaje de sistem, dar acum se întâmplă ca Brazi-ul, a Petrom, să fie într-o revizie de trei luni.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

După cum se poate vedea din diagramele Transelectrica, România este de acum net importator de electricitate, o întoarcere a situație din acest an, din pricina ieșirii din producție a circa 1.300 MW, Brazi si Cernavodă. Chiar și cu o producție de 3.000 de MW a Hidroelectrica, nu se poate acoperi doar din intern consumul local, mai ales că regenerabilele merg la „avarie”. Dacă însă se pornește vântul și/sau iese soarele, situația se poate schimba rapid și România să redevină exportator net, mai ales că, în general, consumul țării este foarte scăzut.

În ultimii ani, România a fost net importatoare de electricitate, doar în 2022, deficitul rezultat din comerțul cu energie fiind de circa 700 de milioaen de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, ceea ce, la prețul mediu de vânzare de anul trecut, s-ar traduce la circa 700 de milioane de euro, balanță comercială negativă.

2023 ar putea fi anul care schimbă acest trend, pe fondul unui consum intern redus (marii consumatorii de energie, Alro Liberty Galați funcționând mult subcapacitat) și producției mari de energie hidro și eoliană, la care s-ar putea adăuga cea fotovoltaică, la vară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Explicația faptul că Hidroelectrica ține practic întreg Sistemul Energetic Național vine din faptul că un reactor …… Superbă formulare !
    …programată de cinci săptămâni, ….. corect programată pentru cinci săptămîni. Chiar și cu o producție de 3.000 de MW a Hidroelectrica, nu se poate acoperi doar din intern consumul local, mai… Corect : Chiar si cu o putere de 3000 MW …
    funcționând mult subcapacitat .. corect ; sub capacități…
    …de circa 700 de milioaen de euro… corerct : ….milioane euro…
    Mai lipsesc niște virgule și mai ales SINUSOIDA exportului de energie !
    In rest numai de bine.
    P.S. Nu o să publicați acest comentariu in mod sigur .

  2. Astia ne cred prosti.Cotele apelor din tara sunt peste medie.Am si umblat prin tara si se “vede” si in cate coduri galbene de vant si ploi au fost anul asta.Chiar ne cred tampiti, nu prosti.Probabil vor sa pregateasca o scumpire .

  3. România era verde din 2020. Nu era necesara scoaterea centralelor care ard cărbuni. Cele doua unități nucleare 3 și 4 de la cernavoda au fost abandonate pentru a finanța fotovoltaicele subvenționate cu 600% și eoliene cu 300% în beneficiul băieților deștepți ai ofițerilor securității.

  4. Ceva studii arată că în Dobrogea (specific Dobrogea pentru că sunt cele mai mari parcuri de eoliene din Romania)sunt cel mult 3-4zile pe an în care nu bate vântul și azi chiar ne enervează cat de tare bate. Având prognoza meteo care spune că temperatura va scădea în toate regiunile țării și se va intetii vântul cum puteți să scrieți un așa articol? O alta propaganda și pregătire pentru ceva schimbări de preturi?

  5. Este o minciuna ca noi sa fim importatori de energie electrica dar va întreb de ce exportam în Ungaria,si in Republica Moldova

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.