Implementarea PNRR-urilor nu va fi prelungită după 2026, au decis miniştrii economiei şi finanţelor din UE / România a cheltuit doar 2 miliarde de euro din aproape 30 de miliarde de euro, la jumătatea planului

bani, euro Sursa foto: Pixabay

Miniştrii economiei şi finanţelor din statele UE, reuniţi în Consiliul ECOFIN, şi-au asumat vineri că fondul de redresare post-pandemie, instrumentul NextGenerationEU, nu va fi prelungit după 2026, anul până când vor trebui implementate toate proiectele din planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale statelor UE şi cheltuite fondurile aferente, în schimb au lansat dezbaterea despre cum vor finanţa din 2026 priorităţile comune, relatează agenţia EFE. Amintim că, la jumătatea perioadei de implementare a planului, România a a cheltuit doar 2 miliarde de euro din cele aproape 30 de miliarde de euro care i-au fost alocate.

„Adoptarea rapidă a investiţiilor şi reformelor până în august 2026 continuă să fie esenţială pentru o implementare completă” a fondului de redresare, se arată în textul cu concluziile reuniunii Consiliului ECOFIN.

Unele ţări, în special Italia şi Polonia, cea din urmă având până anul acesta PNRR-ul blocat de către Comisia Europeană în urma disputei acesteia cu fostul guvern conservator polonez pe tema statului de drept, au cerut prelungirea aplicării instrumentului financiar NextGenerationEU, întrucât până în prezent a fost cheltuit doar aproximativ 30% din bugetul acestuia de 750 de miliarde de euro constând în granturi şi împrumuturi. Această idee nu este însă agreată de statele tradiţional mai austere din partea nord a UE şi nici de Comisia Europeană.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a amintit luni dificultatea pe care ar presupune-o obţinerea unui acord unanim pentru revizuirea datei de finalizare a fondului de redresare post-pandemie şi, cu toate că a apreciat că nu ar fi chiar imposibilă o astfel de înţelegere, el i-a îndemnat pe toţi „să considere că încheierea lui este în 2026”.

Totuşi, a fost iniţiată dezbaterea despre finanţarea priorităţilor comune începând din 2026, despre care a vorbit şi comisarul Gentiloni, ce s-a arătat de mai multe ori favorabil continuării emiterii de datorie comună pentru a finanţa prin programe europene consolidarea apărării şi securităţii sau tranziţia verde şi digitală, această tranziţie fiind de asemenea în centrul NextGenerationEU. Însă ideea de a se emite din nou datorie comună, cum s-a procedat pentru finanţarea fondului NextGenerationEU, este respinsă de ministrul german de finanţe, liberalul Christian Lindner.

Această dezbatere se va intensifica în lunile următoare şi mai ales după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, în urma cărora va rezulta o nouă Comisie Europeană ce va trebui să schiţeze strategia UE la capitolul investiţii.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *