Înalta Curte critică propunerea Băncii Mondiale de a majora vârsta de pensionare a magistraților: Se va descuraja ocuparea acestor funcții cu personal înalt calificat și se va agrava ritmul ieșirilor din sistem prin pensionare

justitia balanta sursa foto: Comisia Europeană

Înalta Curte de Casație și Justiție critică, în cadrul unui document adoptat de Adunarea Generală a Judecătorilor, propunerea Băncii Mondiale de a majora vârsta de pensionare a magistraților, propunere dezvăluită în exclusivitate de Economedia. ÎCCJ spune că această propunere va descuraja ocuparea funcțiilor de magistrat de către personal înalt calificat și se va agrava ritmul ieșirilor din sistem prin pensionare.

Instituția a discutat, într-o ședință din data de 31 octombrie, concluziile raportului Băncii Mondiale privind o eventuală schimbare a modalității de calcul a pensiilor de serviciu ale judecătorilor, în contextul atingerii obiectivelor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C8 Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Jalonul 215, astfel cum rezultă conținutul acestora publicat de către Economedia.

ÎCCJ susține că necesitatea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în PNRR, în sensul promovării unei reforme în privința pensiilor de serviciu, era cunoscută încă de la momentul depunerii la Parlamentul României a proiectelor de acte normative privind „legile justiției”. „Aceste legi, au fost adoptate, cu o largă majoritate, Parlamentul României reconfirmând actualele reguli aplicabile sistemului de pensii ocupaționale în cadrul sistemului judiciar, cu minore amendate privind sfera persoanelor beneficiare”, afirmă instituția.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În plus, ÎCCJ arată că repunerea în discuție, periodic, la intervale scurte de timp, întotdeauna în sens negativ, a statutului judecătorilor „afectează în mod direct cariera magistratului, agravează situația resurselor umane prin creșterea presiunii și încărcăturii psihice acestei funcții cu un efect final negativ asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului”.

Adunarea Generală a Judecătorilor de la Înalta Curte afirmă că „ o modificare intempestivă a vârstei de pensionare, care ar afecta inclusiv statutul juridic al judecătorilor în funcție, ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei judecătorilor cât și asupra organizării instanțelor”.

Instituția mai arată că avansarea, în spațiul public, a unui alt prag al vârstei de pensionare a judecătorilor „este de natură să producă un dublu efect negativ asupra situației resurselor umane disponibile în cadrul sistemului judiciar, prin creșterea nesiguranței cu privire la stabilitatea carierei descurajându-se, pe de o parte, ocuparea acestor funcții cu personal cu un nivel înalt al cunoștințelor juridice și agravându-se, pe de altă parte, ritmul ieșirilor din sistem prin pensionare”.

„Or, prin pierderea judecătorilor cu experiență, care sunt astfel descurajați să rămână în funcție în situația în care îndeplinesc actualele condiții de pensionare, respectiv prin reducerea plajei de selecție pentru viitorii judecători, este cert că se vor produce efecte negative profunde asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului. Sub aspectul specific al adoptării vârstei standard de pensionare, astfel cum s-a vehiculat în spațiul public, o astfel de modificare legislativă ar trebui să nu afecteze drepturile judecătorilor aflați în funcție și să facă obiectul unei reglementări cu caracter gradual, etapizat. Oricum, o astfel de creștere graduală a vârstei de pensionare ar trebui obligatoriu corelată cu ritmul de îmbunătățire a condițiilor de muncă”, arată ÎCCJ.

În acest context, Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție a solicitat celorlalte puteri ale statului ca „orice demers legislativ privind modificarea condițiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor să fie făcut cu consultarea reală și efectivă a sistemului judiciar, evitând afectarea statutului judecătorilor în funcție prin măsuri intempestive și populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia.”

Citește aici Hotărârea Adunării generale a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție – HOT ICCJ-AG  

Anterior, G4Media a scris că judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina, membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, i-au solicitat președintelui CSM, Marian Budă, detalii despre discuțiile avute cu Ministerul Muncii pe tema reducerii pensiilor speciale. În textul solicitării se arată că ”la nivelul CSM a existat o întreagă corespondenţă cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Justiţiei, fiind transmisă inclusiv o circulară către curţile de apel prin care se solicită informaţii în legătură cu jalonul 215 din PNRR privind numărul judecătorilor pensionabili la finele anilor 2019, 2020, 2021 în vederea intrării în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale/pensiile de serviciu”. Cele două judecătoare susțin că nu cunoştinţă despre demersurile care se derulează la nivelul instituţiei pe această temă și solicită clarificări.

Ulterior, secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat dosarele de pensionare depuse de 63 de judecători, potrivit agendei publice. Este un număr fără precedent de pensionări într-o singură zi și a venit la o săptămână după ce CSM a avertizat că foarte mulţi magistrați s-ar putea pensiona acum pentru a evita o eventuală reformă a pensiilor speciale.

Context. Reamintim că Banca Mondială, consultant în cadrul reformei pensiilor speciale, jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR), a recomandat ca vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România să crească treptat de la 60 la 65 de ani, după cum a scris Economedia în exclusivitate AICI.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesionalăCerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Și menținerea actualului sistem și a parohiilor de șantaj e în interesul cetățeanului, nu?
    Sa iasă la pensie la 40 de ani și sa primească pensia pe principiul contributivitatii pana când împlinește vârstă de pensionare, și atunci poate primi și restul.
    Aveți curaj sa qplicati asa?

    • de acord cu tine Mihai. Sa primeasa pensie la fel ca toata lumea, proportional cu contributia platita.

  2. da, acum sunt inaaalt calificati!!!! plin de lepre in justitia noastra! poate scapam in felul asta de toti politrucii din justitie.

  3. Inalta Curte minte ca o vulpe…personal inalt calificat la “spalat bubele” mafiotilor si coruptilor retelelor de crima organizata afiliata.

  4. Sistemul judiaciar actual nu s-a dovedit cu nimic imun la influentele politice, membrii sai bucurandu-se in schimb de beneficii financiare enorme.
    Sistemul actual TREBUIE schimbat, iar schimbarea nu poate veni decat din exterior.

  5. Orice ființă umană (deci nu cei de la ÎCCJ și acoliții) știe că aceste calificări înalte le dobândești în timp. Deci da, la 60 de ani, această vârstă antică pentru cerberii justiției, ai mai multă experiență și calificare decât la 40, atunci când ești prea obosit de viață, ca ei.

  6. Inalta curte sa vada legislatia SUA dupa care poate sa se duca!sa se duca si seful CCR care zice ca pot fi taiate toate pensiile,exceptie facand pensiile lor!mestere,nu ai dreptul tu sa iti judeci drepturile!ale tale ti le da parlamentul,nu tu!ageamii!!!

  7. Onoratele escroace din justitia romana opereaza intre ciocan si nicovala. Daca nu spala bubele crimei organizate statale, nu fac avere si nu sunt promovate. Daca le spala, risca oricand sa nu mai poata fi aparate de mafie, anchetate si sa piarda tot. Asa ca talharesc populatia cat pot si apoi se retrag la pensie cu prada.

  8. “personal înalt calificat” numai in domeniul Justitiei insinuati ca avem?!
    Dimpotriva: la cum functioneaza Justitia voastra, la ce Decizii ajungeti dupa ce se pune praful de 1 metru pe Dosare si muuulte se prescriu(cele care “trebuie”!!) NU meritati nici Pensia minima din Romania!!!!
    MUUULTI dintre amaratii care au pensia minima au MUNCIT mai mult ca voi pentru Tara asta!

  9. Nicăieri IN LUME pensia nu este mai mare ca salariul pe care l ai avut în timpul activității
    Pensiile pe contributivitate sa fie calculate, FARA EXCEPTII, la fel.

  10. Noi, astialalti, din afara sistemului de speciali, daca iesim la pensie la 65 de ani (cat o mai fi si acest prag) nu suntem inalt calificati. Ce de speciali infumurati. Sper sa fiti inlocuiti cat mai repede cu IA (Inteligenta Artificiala). Ne-am saturat de harfele voastre… Cum robotii functioneaza bine mersi in alte industrii, sper ca si voi, specialii pretiosi, sa fiti degrevati de atat munca grea…

  11. Ați distrus moralitatea, spiritul de dreptate și de echitate. Jigodii prădătoare și mafioți cu robecare jefuiesc statul și cetățenii.

  12. Document redactat si validat in stilul gruparilor mafiote …
    Mergeți în privat asa inalti calificați cum sunteți și lăsații dreaqului doar pe cei care vor sa facă treaba. Vă doar fălcile și va tremura maxilarele dacă nu mâncați pensie cât 15 salarii minime. Noi…cei mulți ne-am resemnat că vom muri cu dreptatea în mână.
    Ar trebui reintroduse tratamentele pentru tratarea leprei.
    RUȘINEEE..

  13. Am vazut ce calificat este personalul din magistratura. Toate marile dosare au fost rezolvate cu succes, vinovatii zac prin puscarii. Nu va e rusine. Cel mai josnic segment al societatii romanesti, justitia. Salarii foarte mari, avantaje deosebite, pensii nesimtite si ei nu livreaza nimic. Siktir!

  14. Reprezentanții cetățenilor sunt parlamentarii și dacă ei doresc ca pensiile magistraților trebuie calculate după contibutivitate precum a celorlalți cetățeni iar ieșirea la pensie sa se facă la 65 de ani atunci care ar fi problema,? Cetățenii prin Parlament decid nu organizațiile profesionale care acționează ca niste mafii

  15. Pai mai simplu, să le faca pe olac, asa cum au făcut politicienii cand au adoptat legea uriașelor, enorme lor pensii nu exista termeni de comparație, au pensii uriașe in comparație cu tot restul pensionărilor unui popor intreg, exagerat de uriașe. Sa ke r configureze, sa iasa la pensie dupa 5 ani de magistratură, să-și poată cheltuieli pensiile uriase de la … 35 – 37 de ani. Nesimțire lipsită de orice urma de umanitate, au doar o singură orientare materiala, uriasa

  16. Nu va mai saturati improscand cu noroi magistrații. Oare știți cât de greu se ajunge în magistratura. Nu va interesează nici munca imensa și nici efortul psihic la care sunt supuși magistrații. Sigur ca exista și alte profesii grele dar în loc sa jigniți magistrații rang la care puțini ajung ați putea avea un discurs cerebral ați putea cere recunoașterea și a altor profesii care merita răsplătite. Dar este mai ușor sa ai meschina satisfacție de a arunca cu pietre în niște oameni la sl căror nivel ni veți ajunge poate niciodată.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.