Începe oficial planul european de reducere a consumului de gaz. De la oprirea apei calde, la stingerea luminilor

gaze Sursa foto: Pixabay

Începe, oficial, planul european de reducere a consumului de gaze aprobat de membrii UE în luna iulie. Un început fără o ordine anume, având în vedere că acordul neobligatoriu stabilește un obiectiv de reducere cu 15% a consumului din august până în martie, care devine obligatoriu în cazul în care Consiliul UE decretează stare de alertă energetică. Un acord, plin de excepții însă, Italia fiind nevoită să „se limiteze” la o reducere de 7%. Finalizarea acordului, cu votul contra al Ungariei și Poloniei, dar cu cvorumul majorității calificate atins în mare măsură, a avut loc vineri. Luni, regulamentul a fost publicat în Jurnalul European, iar acum este deja în vigoare, scrie La Repubblica, citată de Rador.

Între timp, țările au început deja să se miște. Spania a fost printre primele care au implementat măsuri de limitare a consumului, stabilind un plafon de temperatură vara pentru aparatele de aer condiționat (nu sub 27 de grade) și altul pentru încălzirea din timpul iernii iarna (nu mai mult de 19 grade), invitându-i pe funcționarii publici să nu mai poarte cravată, în timp ce magazinele vor trebui să stingă luminile la ora 22.00

În Franța, a fost adoptată interdicția de a menține ușile deschise în timp ce sistemele de aer condiționat sau de încălzire sunt active și obligația de a ține luminile magazinelor stinse pe timpul nopții. Însă ţara cea mai expusă crizei gazelor rămâne Germania, cu landurile care în prezent, din acest punct de vedere se gospodăresc individual. La sfârșitul lunii iulie, Hanovra a decis să elimine apa caldă din toate edificiile publice, inclusiv din sălile de sport și piscine. De asemenea, a oprit apa din fântâni și luminile de seară ale monumentelor publice, în timp ce din aprilie până în septembrie, va fi interzisă pornirea încălzirii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Tema a fost abordată şi de șeful Agenției Federale Germane de Rețea Klaus Mueller: „Dacă toate țările europene ar economisi gazele, acest lucru ar putea stabiliza prețurile, sau chiar le-ar putea reduce, asigurându-se astfel o cantitate suficientă gaz pentru toată lumea atât în timpul toamnei, cât și în timpul iernii.”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: