Indicele bursier Nasdaq Composite a suferit vineri cea mai puternică scădere lunară de la criza financiară globală, tras în jos de companiile din tehnologie, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea ratelor dobânzilor și încetinirea creșterii economice, scrie Financial Times.
Indicele companiilor tehnologice a scăzut cu 4,2% vineri, după rezultatele slabe ale Amazon și Apple anunțate în seara precedentă. Mișcarea a adus scăderea Nasdaq-ului în aprilie la 13,3%, cea mai gravă scădere lunară din octombrie 2008, după ce prăbușirea Lehman Brothers a zguduit piețele financiare.
Apple, cea mai valoroasă companie din SUA, a raportat joi venituri trimestriale mai mari decât se aștepta, dar a avertizat că blocajele lanțului de aprovizionare și închiderea fabricilor din China ar putea costa până la 8 miliarde de dolari în al doilea trimestru.
Retailerul online și grupul de cloud computing Amazon a dat vina pe scăderea vânzărilor online și creșterea costurilor pentru cea mai lentă creștere a veniturilor sale trimestriale. Acțiunile sale au scăzut vineri cu 14%, în timp ce cele ale Apple au scăzut cu 3,7%.
Anunțurile au urmat unor știri similare anterioare de la alți giganți ai tehnologiei, cum ar fi Netflix și Google, mamă, Alphabet.
Indicatorul de referință S&P 500 a scăzut cu 8,8% în aprilie, inclusiv o scădere de 3,6% vineri, în cea mai proastă lună de la debutul pandemiei de coronavirus în 2020.
Indicii europeni mai puțin dominați de tehnologie s-au descurcat puțin mai bine, indicele Stoxx 600 adăugând 0,7% vineri și scăzând doar cu 1,2% pe parcursul lunii.
Piețele europene au fost ajutate vineri de speranța că autoritățile chineze vor lua măsuri pentru a proteja cea de-a doua economie a lumii ca mărime de noi închideri referitoare la coronavirus.