Inflația din zona euro a scăzut la 2,5% în luna iunie, anunță Eurostat/ Prețurile serviciilor au continuat să crească puternic, energia s-a scumpit mai puțin

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Inflația din zona euro a încetinit la 2,5% în iunie, de la 2,6% în mai, a anunțat marți agenția de statistică a Uniunii Europene, oferind o oarecare ușurare factorilor de decizie politică, deoarece creșterile puternice ale prețurilor serviciilor au fost compensate de creșterea mai slabă a costurilor cu energia și alimentele proaspete, scrie Financial Times.

Acesta a fost în conformitate cu previziunile economiștilor de 2,5 % într-un sondaj Reuters.

În ceea ce privește principalele componente ale inflației din zona euro, Eurostat preconizează că serviciile vor înregistra cea mai mare rată anuală în iunie (4,1%, stabilă comparativ cu mai), urmate de alimente, alcool și tutun (2,5%, comparativ cu 2,6% în mai), bunuri industriale neenergetice (0,7%, stabilă comparativ cu mai) și energie (0,2%, comparativ cu 0,3% în mai).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Încetinirea creșterii prețurilor în cele 20 de țări care folosesc moneda euro va oferi o oarecare ușurare pentru Banca Centrală Europeană, care a început în iunie să reducă ratele dobânzilor în așteptarea ca inflația să atingă ținta de 2 % până anul viitor.

Inflația de bază, excluzând efectele volatile ale energiei, alimentelor, alcoolului și tutunului, a rămas la 2,9% față de luna precedentă, ratând la limită prognoza de 2,8%, scrie CNBC.

Investitorii vor analiza acum ce înseamnă cele mai recente date pentru traiectoria ratelor dobânzilor în zona euro, după reducerea inițială de 25 de puncte de bază a Băncii Centrale Europene în iunie.

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat la CNBC că, deși banca centrală este încrezătoare că inflația va converge către ținta sa de 2%, lunile următoare vor fi un “drum accidentat” și nu există o “cale predeterminată” pentru politica monetară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: