Inflația din zona euro a încetinit la 2,5% în iunie, de la 2,6% în mai, a anunțat marți agenția de statistică a Uniunii Europene, oferind o oarecare ușurare factorilor de decizie politică, deoarece creșterile puternice ale prețurilor serviciilor au fost compensate de creșterea mai slabă a costurilor cu energia și alimentele proaspete, scrie Financial Times.
Acesta a fost în conformitate cu previziunile economiștilor de 2,5 % într-un sondaj Reuters.
În ceea ce privește principalele componente ale inflației din zona euro, Eurostat preconizează că serviciile vor înregistra cea mai mare rată anuală în iunie (4,1%, stabilă comparativ cu mai), urmate de alimente, alcool și tutun (2,5%, comparativ cu 2,6% în mai), bunuri industriale neenergetice (0,7%, stabilă comparativ cu mai) și energie (0,2%, comparativ cu 0,3% în mai).
Încetinirea creșterii prețurilor în cele 20 de țări care folosesc moneda euro va oferi o oarecare ușurare pentru Banca Centrală Europeană, care a început în iunie să reducă ratele dobânzilor în așteptarea ca inflația să atingă ținta de 2 % până anul viitor.
Inflația de bază, excluzând efectele volatile ale energiei, alimentelor, alcoolului și tutunului, a rămas la 2,9% față de luna precedentă, ratând la limită prognoza de 2,8%, scrie CNBC.
Investitorii vor analiza acum ce înseamnă cele mai recente date pentru traiectoria ratelor dobânzilor în zona euro, după reducerea inițială de 25 de puncte de bază a Băncii Centrale Europene în iunie.
Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat la CNBC că, deși banca centrală este încrezătoare că inflația va converge către ținta sa de 2%, lunile următoare vor fi un “drum accidentat” și nu există o “cale predeterminată” pentru politica monetară.