Banca Națională a României (BNR) va anunța pe 5 octombrie cea mai recentă decizie privind rata dobânzii de politică monetară. Ne așteptăm ca rata cheie să fie menținută la 7,00%, notează analiștii ING Bank România, Valentin Tătaru, economist șef al ING Bank România, și Ștefan Posea. Cele mai recente date privind inflația, împreună cu noile perspective privind prețurile petrolului, continuă să sugereze că procesul de dezinflație nu este un dat, mai arată analiza ING.
O estimare similară au și analiștii Erste Group. Ei cred că banca centrală va menține dobânda cheie la 7% și va face acest lucru cel puțin până în mai 2024.
„Ne așteptăm ca BNR să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în cadrul ședinței Consiliului de administrație din 5 octombrie, în conformitate cu consensul general. Comunicatul de presă ar trebui să fie neutru. Este probabil să fie evidențiate incertitudinile fiscale”, arată analiștii Erste Group.
Conform acestora, presupunând că nu există nicio abatere semnificativă de la cele mai recente perspective de inflație ale BNR, rata cheie va rămâne neschimbată până la ședința din mai 2024, având în vedere piața forței de muncă restrânsă și creșterea puternică a salariilor reale așteptate în următorii doi ani.
Dinamica salariilor este determinată de indexarea salariilor din sectorul privat cu inflația trecută la începutul anului 2023 și de creșterile salariale așteptate ale salariului minim și ale salariilor din sectorul public în 2024. BNR vede inflația de bază la 7,0% până la sfârșitul T2 din 2024, ceea ce, dacă se confirmă, ar putea amâna prima reducere a ratei până în al treilea trimestru din 2024, cel mai probabil la ședința din august, deoarece este probabil ca salariile reale să continue să înregistreze rate de creștere robuste.
Pe de altă parte, spun cei de la ING, În plus, există încă puțină vizibilitate asupra impactului ultimului pachet fiscal destinat să limiteze deficitul bugetar, precum și asupra poziției ciclice a economiei. În ceea ce privește aceasta din urmă, o încetinire este mai clar vizibilă.
Creșterea a fost mai slabă decât așteptările în trimestrul al doilea, ceea ce a dus la o rată medie de creștere de 1,7% în prima jumătate a anului 2023, în scădere de la 5,7% în aceeași perioadă din 2022. Ne-am redus previziunile de creștere la 1,5% pentru 2023 și la 2,8% pentru 2024, mai spun analiștii ING Bank România.
În ceea ce privește chestiunea mai largă a deficitului bugetar, pe baza celor mai recente date, ING estimează în continuare că, în 2023, deficitul bugetar va fi de aproximativ 5,5% din PIB; acesta ar trebui să scadă spre zona de 4,0% în 2024 și, posibil, mai aproape de 3,0% din PIB în 2025. Cu toate acestea, acest lucru depinde în mare măsură de cifrele de creștere a PIB-ului încă relativ puternice; chiar și estimarea creștere de 2,8% pentru 2024 implică o creștere robustă de 0,8%-0,9% în fiecare trimestru. În măsura în care noile obiective de deficit vor fi convenite cu Comisia Europeană, iar cei de la ING cred că că vor fi, nu ar trebui să zdruncine prea mult încrederea pieței și/sau fluxul de fonduri UE, se mai arată în analiză.