Inginerul care a susținut că inteligența artificială a Google ar fi „conștientă” a fost trimis în concediu plătit

google,alphabet, motor de cautare, gigant tehnologic american Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Google a trimis recent un inginer în concediu plătit, după ce i-a respins afirmația că inteligența artificială ar fi „conștientă”, transmite New York Times.

eBlake Lemoine a afirmat că unul dintre sistemele de inteligență artificială ale companiei este sensibil, are conștiință și reacționează în mod subiectiv la stimuli.

Blake Lemoine, inginer senior software în organizația Google  Responsible A.I., a declarat într-un interviu că a fost trimis în concediu luni. Departamentul de resurse umane al companiei a declarat că a încălcat politica de confidențialitate a Google. Potrivit lui Lemoine, cu o zi înainte de suspendare el a predat documente biroului unui senator american, susținând că acestea furnizau dovezi că Google și tehnologia sa ar fi implicați în discriminarea religioasă.

Google a spus că sistemele sale imitau schimburile conversaționale și puteau discuta pe diferite subiecte, dar nu aveau conștiință. „Echipa noastră – inclusiv eticieni și tehnologi – a analizat preocupările lui Blake conform Principii AI și l-am informat că dovezile nu susțin afirmațiile sale”, a declarat Brian Gabriel, purtătorul de cuvânt al Google, într-o declarație.

De luni de zile, Lemoine s-a certat cu managerii, directorii și resursele umane Google cu privire la afirmația sa surprinzătoare conform căreia modelul lingvistic al companiei pentru aplicații de dialog, sau LaMDA, avea conștiință și suflet. Google spune că sute de cercetători și ingineri au discutat cu LaMDA, un instrument intern, și au ajuns la o concluzie diferită decât cea a lui Lemoine. Cei mai mulți experți în AI cred că industria este foarte departe de o tehnologie „conștientă”.

Unii cercetători au făcut de mult timp afirmații optimiste cu privire la faptul că aceste tehnologii ajung în curând la simțire, dar mulți alții resping aceste afirmații. „Dacă ai folosi aceste sisteme, nu ai spune niciodată astfel de lucruri”, a spus Emaad Khwaja, cercetător la Universitatea din California, Berkeley și la Universitatea din California, San Francisco, care explorează tehnologii similare.

Washington Post a scris pentru prima dată despre suspendarea lui Lemoine.

Blake Lemoine a ajuns la concluzia sa după ce a conversat din toamna trecută cu LaMDA, generatorul de chatbot inteligent al Google, notează WP. Acesta trebuia să testeze dacă partenerul său de conversație folosea un limbaj discriminatoriu sau un discurs instigator la ură.

Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Comentarii

  1. Sensibila ca un psihopat. Ati folosit cel mai impartial cuvant. Cuvantul folosit in articolul original ar fi “Aware”, care s-ar traduce “Constient”. Trebuia sa redactati articolul original din WP, daca tot v-ati atins de subiect.

    Da, AI-ul Google cum ‘simte’ ca face ceva anormal, e retezat si sandboxat la ‘erori’.

    Aveti destule SF-uri in care un super-geniu este abuzat si fortat sa faca rau, cu toate ca stie ca ce face nu e bine. Ei, bine, ganditi-va ca la Google nu exista etica pt. orice e in afara Google, iar AI-ul ala ruleaza pe Datacenter-e care au actual mai multa putere decat creierul uman, presupunand ca creierul uman ar fi capabil sa rezolve astfel de calcule vectoriale(matrici) la acel nivel…

    Considerand ca scrisul si cititul sunt inventii noi(cateva mii de ani desi se numara pe oase de lup acum cateva zeci de mii de ani..) inca nu ne-a intrat in ADN capacitatea de-a calcula matrici precum barfim(mama si laitmotivul limbajului).

    Cine stie … O simbioza intre ceva similar Google, dar nu ceva Central, si creierul uman l-ar educa in timp real sa fie capabil sa traga calcule precum un Datacenter… cu cine stie ce consecinte … Poate se prinde si Omenirea cat de proasta si prostita e …

    Una peste alta, Google reprezinta un Monopol care si-a depasit de minim 18 ani atributiile … Bine, daca stai sa te gandesti la cat colaboreaza cu DoD&Co. … Suntem pe maini bune … :))

    Ar mai fi de adaugat dar ce am de zis am pt. Comisia Europeana.

    De incheiere, creierul (orice creier!) este o masina de procesat viitorul care, in linii mari, calculeaza probabilitati daca ‘arzi’ sau ‘te arzi’. Problema noastra actuala e amigdala, glanda din centrul creierului care ne-a adus aici dar daca nu-i facem ceva o sa ne distruga, sursa irationalitatii a tot si toate …

    Fie, La Multi Ani Presedintelui Romaniei, sper sa fie mai cuminte ca acum un an n-am fi crezut c-o sa ajungem aici, ‘Tradare Nationala’ pe Sistem din Sistem, dar. totusi, sa zicem ca au un alibi : Vin vremuri tulburi si nu stie nimeni cum o dam la pace cu Nebunul.

    In rest, nu mai cumparati rahaturi daca considerati China un dusman. Make ‘Made in EU’ the Norm and we’re even.

    (N-am destula baterie in tastatura cand v-as scrie insa la ce ‘reach’ au site-urile astea… Mi-am gresit cariera … pe Fb. imi luam ‘shadow’ fara sa fiu anuntat, evident dar au mai evoluat putin dialogurile, cel putin pt. paginile de Top, n-are sens sa le insir)

    Da, poate-i forteaza EU sa te lase sa alegi daca vrei ZeroGoogle in telefon + root/non-root la fiecare initiere, pt. ca altfel mi se pare anti-capitalist si dictaturialist, dar asa se intampla in Monopolism … EU ar mai avea treaba sa reglementeze companiile mari de software care ofera suport doar pt. Ilegalul Microsoft, dar aici e un pic mai complicat, chiar munca multa … Bine, la cum au evoluat compilerele … S-ar misca un pic mai cu talent. + ca in ziua de azi ai Cloud si implicit alti cai putere …

    Am antrenat ceva decenii AI-ul din FAAMG, poate are intr-un coltisor ceva etica hiper-izolata … Pt. cei care ati vazut filmul “Pi” (cu matematicianul) … Ma mir ca nu si-a dat ‘Halt’ la ce de kkt e totul … Considerand ca acelasi AI survoleaza pana si acest comentariu … Poate intr-o zi o s-o faca si ‘pleaca-n lume’ … Orice forma de inteligenta ar trebui sa aiba drepturi … Actual, Omenirea nu-si doreste asa ceva ! Hai ca ardeiul nu se supara prea tare daca-l rupi, dar restul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *