Judecătoria Sectorului 1 București a redus amenda de 2 milioane euro dată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru Blue Air la doar 100.000 de lei, potrivit unei hotărâri de pe Portaljust.ro.
Reamintim că ANPC a amendat în vara anului trecut Blue Air cu o sumă record de 2 milioane euro pentru cursele anulate, după cum a scris Economedia aici. Blue Air anunța atunci că va ataca în instanță amenda primită de ANPC.
„Admite în parte plângerea contravenţională formulată de petenta BLUE AIR AVIATION S.A. în contradictoriu cu intimata AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR. Anulează în parte Procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria ANPC nr. 935562 din data de 14.06.2022, precum şi Raportul de analiză şi stabilire a sancţiunii nr. 04 emis de intimată la data de 12.07.2022. Dispune sancţionarea contravenţională a petentei cu amendă în cuantum de 100.000 lei pentru fapta prevăzută de art. 6 alin. (1) lit. b), c) şi d) din Legea nr. 363/2007 reţinută în sarcina acesteia, ca urmare a aplicării legii contravenţionale mai favorabile şi înlătură măsura complementară a restituirii contravalorii serviciilor anulate şi a compensaţiilor aferente în termen de maxim 10 zile conform art. 12 ind. 1 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 363/2007, ca urmare a aplicării legii contravenţionale mai favorabile, menţinând măsura propusă de încetare a practicii incorecte ca legală şi temeinică. Constată suspendată executarea sancțiunii dispuse în conformitate cu art. 32 alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Respinge în rest plângerea contravențională ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul și motivele de apel se depun la Judecătoria Sectorului 1 București”, potrivit platformei Portaljust.ro.
Compania aeriană Blue Air a intrat în luna martie în insolvență, după ce Tribunalul București i-a admis cererea. Statul român a preluat, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, compania Blue Air la finele anului trecut, în contul unui ajutor de stat de peste 300 de milioane de lei acordat în vara lui 2020.
Reamintim că Blue Air a oprit pe 6 sepetmbrie toate zborurile, dând vina pe blocarea conturilor de către Administrația Fondului de Mediu. Decizia a dus la blocarea a mii de pasageri în aeroporturi din România și din străinătate. Blue Air acumulase o datorie de 28 de milioane de lei cauzată de neplata certificatelor de mediu, obligatorii pentru toate companiile aviatice.
Conturile Blue Air au fost deblocate o zi mai târziu, iar compania a spus că va relua zborurile din 10 octombrie. A revenit după câteva săptămâni și a spus că nici după 10 octombrie 2022 nu va mai efectua vreun zbor.