INTERVIU: Un startup româno-spaniol dezvoltă drone militare autonome cu AI, inclusiv de atac / „Viitorul este unul al autonomiei complete”, deoarece sunt dezvoltate accelerat contramăsuri la modelele FPV / Firma vrea să deschidă fabrică la Brașov

orbotix technologies, drone, bogdan ochiana, inteligenta artificiala Bogdan Ochiana (stânga) și Gregory Letare. (Sursa foto: Orbotix Technologies)

Orbotix Technologies este un startup româno-spaniol care acționează într-un domeniu „fierbinte” în acest moment – dronele militare. Acestea domină câmpul de luptă din Ucraina și au schimbat modul în care sunt purtate războaiele moderne. Firma a fost fondată de Gregory Letare (cetățean elvețian) și Bogdan Ochiana în 2023 cu scopul de a dezvolta drone autonome, evitând dependența de componentele chinezești. Platformele Orbotix pot rezolva, potrivit fondatorilor, „lacunele tehnologice din capacitățile militare ale NATO”.

Dronele complet autonome, care folosesc inteligența artificială, sunt diferite de cele FPV (first-person view), care au un operator uman. Din portofoliul Orbotix fac parte trei drone: W-01 Wasper (de atac la sol), Oros-X (nano-dronă de recunoaștere, greu de detectat) și WA-01 Watcher (dronă de recunoaștere, supraveghere și identificare a țintelor și obiectivelor).

Cele trei drone dezvoltate de Orbotix Technologies.

Orbotix Technologies are 25 de angajați, majoritatea în România și Spania. Bogdan Ochiana a declarat, într-un interviu acordat Economedia, că startup-ul discută cu autoritățile române pentru deschiderea unei fabrici la Brașov. Statul român, la rândul său, și-a arătat în mai intenția de a dezvolta local drone care pot fi folosite în agricultură și pentru apărare.

Cele mai importante informații din interviu:

  • Deși războiul din Ucraina a subliniat importanța dronelor în războiul modern, impactul vehiculelor aeriene fără pilot este recunoscut în cercurile militare de câțiva ani. Acestea au câștigat notorietate în conflicte precum cel din Nagorno-Karabah sau în diferite puncte fierbinți din Orientul Mijlociu.
  • Potrivit șefului armatei franceze, generalul Pierre Schill, dronele FPV nu vor mai domina în viitorul apropiat câmpul de luptă deoarece deja se investește masiv în contramăsuri. Bogdan Ochiana spune că nu este îngrijorat de acest lucru, deoarece dronele Orbotix sunt complet autonome, gândite să opereze în medii ostile: „Viitorul este unul albautonomiei complete pentru aceste tipuri de sisteme.” Dronele FPV sunt pilotate de un operator uman.
  • Pentru o securitate sporită, startup-ul dezvoltă propriile plăci de circuite imprimate (PCB), propriului firmware și vrea să creeze un sistem de operare propriu pentru navigarea dronelor.
  • Printre provocările cu care s-a confruntat startup-ul s enumără: lipsa specialiștilor în drone din România și accesul dificil la instituțiile guvernamentale, obișnuite să lucreze doar cu mari contractori de apărare.
  • Ochiana: Există o cerere masivă pentru acest tip de sisteme.

Redăm, mai jos, interviul integral:

Reporter. Spuneți-mi, în câteva propoziții, cine se află în spatele acestui proiect?

Bogdan Ochiana: Firma Orbotix Technologies a fost cofondată de Gregory Letare și Bogdan Ochiana în septembrie 2023. Înființarea companiei a fost culminarea unor idei și discuții care au avut loc la începutul anului 2023, fiind în principal conduse de perspectivele lui Gregory asupra golului existent în capacitățile militare ale țărilor NATO. Recunoscând limitările tehnologiei comerciale disponibile în abordarea acestor nevoi, Gregory a căutat să colaboreze cu mine, care am expertiză în domeniile comercial și tehnologic.

Parteneriatul s-a concentrat pe identificarea celor mai critice lacune de capacitate și pe determinarea modului în care am putea avea un impact semnificativ asupra operațiunilor militare ale NATO. Această viziune strategică și efortul colaborativ au condus la înființarea Orbotix, o companie dedicată inovării și acoperirii acestor lacune tehnologice.

Reporter: Cum v-a venit ideea să intrați pe această piață? V-a influențat popularitatea masivă a vehiculelor aeriene fără pilot în războiul din Ucraina?

Bogdan Ochiana: Războiul actual din Ucraina a subliniat, fără îndoială, importanța vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) în războiul modern. Cu toate acestea, impactul UAV-urilor a fost recunoscut în cercurile militare de câțiva ani, câștigând notorietate în timpul conflictului din Nagorno-Karabah și a diferitelor puncte fierbinți din Orientul Mijlociu. Evenimentele din Ucraina au accelerat această tendință, aducând aceste avansuri tehnologice în prim-plan și făcându-le mai vizibile pentru publicul larg la o scară fără precedent.

Reporter: Care a fost investiția inițială în startup și cine sunt investitorii actuali?

Bogdan Ochiana: Orbotix Technologies a obținut o investiție inițială în capital pre-seed de la Leryon Global Holdings, o Family Office de apărare din Europa de Est, care își propune să ofere capital strategic pe termen lung și sprijin pentru dezvoltarea companiei. Acest fond a fost extins progresiv pentru a susține investiții suplimentare în cercetare și dezvoltare, echipamente și expansiunea noastră la Valencia, Spania, precum și pentru a acoperi costurile generale crescute și eforturile de dezvoltare a software-ului. Pentru Leryon Family Office, Orbotix Technologies este doar începutul, deoarece își propune să finanțeze și să susțină cele mai bune capacități de care Europa și aliații săi au nevoie – intenționând, de asemenea, să colaboreze cu alte Family Office-uri și investitori cu aceeași viziune.

Reporter: Lucrați la sisteme anti-bruiaj? Șeful armatei franceze declara recent că dronele FPV nu vor mai domina în viitorul apropiat câmpul de luptă deoarece deja se investește masiv în contramăsuri.

Dronă FPV și pilotul său, în Ucraina. (Sursa foto: Palinchak | Dreamstime.com)

Bogdan Ochiana: Da, suntem conștienți de acea declarație și are perfectă dreptate în ceea ce privește dronele FPV standard actuale. Cu toate acestea, deoarece ne concentrăm în întregime pe sisteme complet autonome capabile să opereze în medii ostile, acest lucru nu ne îngrijorează. Tehnologia noastră proprietară este concepută pentru a reduce dependența noastră de GPS sau chiar de comunicațiile radio. Viitorul este unul al autonomiei complete pentru aceste tipuri de sisteme.

Reporter: De unde provin componentele pentru drone? Sunt și „made in China”? Dacă da, cum vă asigurați că nu prezintă riscuri de securitate?

Bogdan Ochiana: Am adoptat o strategie unică, ce diferă de cea convențională de asamblare a componentelor venite din China, predominantă în rândul companiilor din Europa și Ucraina. În schimb, suntem dedicați integrării verticale a întregului nostru lanț de aprovizionare. Obiectivul nostru este să proiectăm și să fabricăm cât mai multe componente posibil, ceea ce ne poate încetini ușor progresul în prezent. Cu toate acestea, o asemenea abordare ne va permite, în final, să producem echipamente mai rentabile și mai bine integrate decât majoritatea concurenților noștri. În prezent, ne concentrăm pe proiectarea propriilor noastre plăci de circuite imprimate (PCB), dezvoltarea propriului firmware și crearea unui sistem de operare propriu pentru navigarea dronelor, care să încorporeze perfect modelele noastre avansate de inteligență artificială pentru detectare și țintire.

Credem că având controlul complet asupra lanțului valoric este esențial pentru a concura eficient cu producătorii chinezi. Deși încă achiziționăm componente de la terți, unele din Asia de Est și altele din America de Nord, nu ar fi practic în prezent pentru orice companie, în special pentru un startup, să proiecteze și să producă totul in-house. Cu toate acestea, viziunea noastră este clară și se aliniază perfect cu doctrina NATO de friendshoring pentru dezvoltarea și producția de tehnologii sensibile.

Reporter: Câți angajați aveți și câți lucrează în România? Câți dintre ei sunt alocați pentru dezvoltarea AI?

Bogdan Ochiana: În prezent, structura noastră organizatorică cuprinde aproximativ 25 de angajați cu normă întreagă (FTE), cu 13 cu sediul în România, în principal în zona Brașov. Echipa noastră AI este formată din 4 ingineri. Intenționăm să ne extindem în mod semnificativ echipa în următoarele 3-6 luni, extinzându-ne pentru a include mai multe roluri noi, cum ar fi manager HR, manager achiziții, ingineri hardware, ingineri de asamblare, ingineri software C++ Embedded, ingineri AI și PMO.

Reporter: Ați avut discuții cu potențiali clienți? Cine sunt aceștia?

Bogdan Ochiana: Având în vedere natura afacerii noastre și a clauzelor de confidențialitate ale contractelor noastre, nu avem voie să dezvăluim niciun detaliu pe acest subiect. Cu toate acestea, suntem foarte bucuroși să spunem că există o cerere masivă pentru acest tip de sisteme și că Orbotix Technologies va reprezenta o parte a soluției pentru NATO și națiunile aliate.

Reporter: Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați?

Bogdan Ochiana: Spre surprinderea noastră, provocarea noastră inițială a fost disponibilitatea experților în drone în România și, din acest motiv, ne-am extins în Valencia, Spania, unde am avut norocul de a accesa resurse umane foarte bine pregătite. O a doua provocare a fost accesul la instituțiile guvernamentale, care sunt obișnuite să lucreze doar cu mari contractori de apărare, dar acest lucru începe încet să se schimbe pe măsură ce vedem din ce în ce mai multă disponibilitate din partea guvernului de a lucra cu jucători mai mici și mai abili.

Reporter: Intenționați să produceți drone și în România? Ați discutat cu autoritățile române despre eventualele proiecte locale?

Bogdan Ochiana: Da, chiar în momentul în care vorbim, discutăm despre condițiile necesare deschiderii unei fabrici la Brașov, unde intenționăm să ne începem producția inițială spre sfârșitul acestui an. Aceasta ar funcționa în paralel cu hub-ul nostru de cercetare și dezvoltare din Valencia, și va avea o capacitate similară.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?

Bogdan Ochiana: Planul nostru principal este de a finaliza prima versiune a sistemelor noastre autonome, să le testăm în diferite scenarii și să începem producția la scară mai mare. În paralel, în funcție de fluxul de numerar operațional și de investițiile ulterioare, intenționăm să ne continuăm cercetările asupra celorlalte linii de produse, care sunt chiar mai interesante decât ceea ce construim în prezent. Pot doar să spun că tot ce e mai bun urmează să vină!

Comentarii

  1. La ce importanta vor avea dronele in razboiul prezent si viitor, Liceele Mulitare din Romania trebuiesc dotate cu drone pe care elevii trebuie sa invete sa le manuiasca-ei vor fi viitorii ofiteri ai armatei romane si trebuiesc instruiti pentru acum si mai ales in viitor! Iar viitorul in armata si in razboi reprezinta DRONA!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.