Finanțarea globală a startup-urilor a ajuns la peste 79 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea din 2024, din care aproximativ 16 miliarde de dolari au fost investiți în Europa. În topul țărilor europene care finanțează startup-uri, cu 6,7 miliarde de dolari investiți, Regatul Unit a preluat conducerea, urmat de Franța cu 2,9 miliarde de dolari. În Europa Centrală și de Est (ECE), investițiile de capital de risc au ajuns la peste 940 de milioane de euro, revenind la nivelurile din 2019-2020, provocând un optimism reținut în rândul investitorilor, după cum menționează raportul CEE 2Q24 al Vestbee, analizat de AIN. Acest tip de investiții au ajuns în România la aproximativ 50 de milioane de euro în perioada menționată.
În trimestrul al doilea din 2024, finanțarea cu capital de risc în regiunea ECE a crescut la 940 de milioane de euro, față de 560 de milioane de euro în T2 2023.
Cu toate acestea, s-a înregistrat o scădere cu 35% a rundelor de finanțare, de la peste 250 la puțin peste 150. Această scădere se datorează provocărilor economice, activității reduse a fondurilor străine și unei pauze în programele de finanțare publică.
Aproape 70% din finanțarea totală a provenit din runde mari de investiții, ceea ce evidențiază dependența tot mai mare de tranzacțiile semnificative.
În ECE, trimestrul doi 2024, au fost 156 de runde pentru investiții în startup-uri, dintre care 136 au fost dezvăluite în întregime în ceea ce privește suma, luna, investitorii și detaliile companiilor.
Cele mai mari runde de investiții în ECE, T2 2024:
- Creatio, o rundă de investiții de 180 de milioane euro;
- Rohlik, o rundă de capital de risc de 160 de milioane euro;
- ICEYE, o rundă din seria D în valoare de 86,2 milioane euro;
- Fintech OS, o rundă seria B de 55,4 milioane euro.
Valoarea totală a finanțărilor încheiate în ECE: peste 940 milioane euro.
Țările cu cel mai mare număr de runde de finanțare: Polonia – 39 de runde, Estonia – 26, Ucraina – 18 runde.
Cele mai active fonduri de capital de risc: Coinvest Capital, Fiedler Capital, BADideas.fund, FIRSTPICK, Fortech Investments, Morningstar Ventures, Tera Ventures, Underline Ventures, Earlybird VC.
Cele mai populare industrii: programe pentru companii, e-commerce, Al, energie, servicii financiare, SaaS (software ca serviciu).
Noi fonduri de capital de risc din ECE în T2 2024
Firma de capital de risc Early Game Ventures, cu sediul în București, a anunțat lansarea Fondului II în valoare de 60 de milioane de euro, care va investi în startup-uri aflate la început de drum în regiunea ECE.
Radix Ventures, cu sediul la Varșovia, a anunțat prima strângere încheiată în valoare de 41 de milioane euro dintr-un fond cu o țintă de 60 de milioane euro destinat tehnologiilor avansate. Acesta își propune să investească în 16-20 de start-up-uri din ECE.
Ukrainian Venture Capital and Private Equity Association (UVCA) a lansat un Fond al Fondurilor în valoare de 300 de milioane de dolari pentru a sprijini capitalul privat, capitalul de risc și ecosistemul tehnologic din Ucraina.
Interactive Venture Partners, cu sediul în Ungaria și în SUA, a lansat un fond inaugural în valoare de 50 de milioane de euro, Interactive Venture Partners Fund LP, destinat startup-urilor de tip pre-seed, seed și Series A înființate în ECE.
KAYA VC, cu sediul la Praga, care investește în startup-uri aflate la început de drum, strânge bani pentru al cincilea fond de 80 de milioane de euro pentru a sprijini startup-urile slovace, poloneze și cehe.
Foto: BiancoBlue | Dreamstime.com