Ion Lungu, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România: Statul a început acum două săptămâni plățile către companii pentru plafonarea prețurilor/ Nu s-a plătit nimic pentru februarie și martie, lunile cu cele mai mari sume

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Statul a început abia de două săptămâni plățile către companiile din domeniul Energiei, pentru a acoperi măsurile de plafonare a prețurilor, iar firmele din domeniu au probleme financiare, spun Ion Lungu, Director Executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). “Nu s-a plătit nimic pentru februarie și martie 2022, adică pentru perioadele când au fost introduse mecanismele de susținere și pentru consumatorii necasnici”, a precizat Lungu.

“Nu există o stabilitate legislativă în acest sistem de impozitare, chiar în filozofia sistemului de impozitare. Fără asta, viața unui operator în orice piață nu e deloc ușoară”, a spus directorul executiv AFEER, în cadrul unei dezbateri pe tema schimbării de legislație, organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Din 1 noiembrie, au fost introduse mecanismele de susținere a populației și a consumatorilor pentru energie. “Urma ca pentru perioada noiembrie – martie să se aplice două mecanisme de compensare și plafonare,  diferențele urmând să fie plătite de Ministerul Muncii – compensarea și de Ministerul Energiei – plafonarea. Plata trebuia făcută în 30 de zile de la trimiterea datelor către autorități. Suntem la final de iunie. În cazul compensărilor, lucrurile s-au mișcat, au mers; dar la plafonare, primele plăți s-au făcut abia acum două săptămâni și numai pentru perioada noiembrie – ianuarie, când sumele au fost relativ mici. Se aplicau la populație, iar diferența între prețul de contract, încheiat în anii precedenți, și cele plafonate nu erau foarte mari. Nu s-a plătit nimic pentru februarie și martie 2022, adică pentru perioadele când au fost introduse mecanismele de susținere și pentru consumatorii necasnici. Aici sumele sunt foarte mari, iar companiile fac eforturi foarte mari pentru a-și susține activitatea. Băncile sunt relativ reticente în a acorda finanțare, și-au atins pragurile de expunere în cazul acesta. Când o bancă vede că nu primești bani conform legii, devin și mai atente”, a spus Lungu.

Firmele din domeniu au propus introducerea unei compensări parțiale cu datoriile pe care le au companiile către bugetul de stat, dar această idee nu a fost adoptată deocamdată. “În ceea ce privește taxa de solidaritate, e greu de spus cât e de oportună. Dar ce e clar e că lucrurile trebuie să fie foarte clar prevăzute: ce se dorește, cum se aplică”, a menționat reprezentantul industriei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *