Italia își revizuiește modul în care va cheltui 200 de miliarde de euro din PNRR, încercând să evite risipirea banilor pe proiecte inutile sau, mai rău, să nu cheltuiască banii la timp, scrie Financial Times.
“Este fundamental să folosim corect acești bani”, a declarat un oficial italian de rang înalt pentru Financial Times. “Aceasta este o oportunitate importantă pentru Europa și pentru țara noastră”.
După ce a câștigat cea mai mare parte a fondurilor UE pentru a revigora economiile după pandemie, Italia s-a străduit să găsească proiecte demne de urmat pe care să le poată executa până la termenul limită din iunie 2026.
Oficialul a declarat că Roma intenționează să prezinte UE un plan revizuit până la sfârșitul lunii iunie, după ce a eliminat deja proiecte de 148,5 milioane de euro pentru stadioane din Florența și Veneția, în urma obiecțiilor Bruxelles-ului.
Planul actual al Italiei include investiții de 25 de miliarde de euro pentru liniile de cale ferată, 15 miliarde de euro pentru noi clinici și alte infrastructuri medicale, 4,3 miliarde de euro pentru înlocuirea conductelor de apă învechite și dezvoltarea capacității de stocare a apei, precum și alte câteva miliarde de euro pentru construirea de grădinițe, modernizarea școlilor și întinerirea zonelor urbane degradate.
Însă o mare parte din bani sunt direcționați, de asemenea, către municipalitățile italiene – unele dintre acestea având idei mai neobișnuite despre cum să cheltuiască în numele reînnoirii urbane și al incluziunii sociale.
Membrii guvernului lui Meloni au deplâns în particular calitatea proiectelor municipale propuse, multe dintre acestea putând fi acum reconsiderate.
În Foligno, un orășel din centrul Italiei cu 55 000 de locuitori, primarul Stefano Zuccarini intenționează să folosească 1 milion de euro pentru a construi o nouă clinică veterinară alimentată cu energie solară pentru câinii și pisicile fără stăpân.
“Vom asigura sănătatea și o calitate a vieții mult mai bună pentru animale”, a declarat Zuccarini, a cărui platformă de campanie electorală pentru alegerile din 2019 a inclus promisiuni privind bunăstarea și protecția animalelor. “Vrem să ne tratăm bine animalele – asigurându-ne că au o viață decentă și o îngrijire adecvată.”
Orașul sicilian Marsala vrea să cheltuiască 800.000 de euro pentru a termina un hipodrom de cai care a fost început în urmă cu 30 de ani și care nu a fost niciodată finalizat.
Macerata, în centrul Italiei, care se află la doar 315 metri deasupra nivelului mării, a luat în considerare construirea unei pârtii artificiale de schi, dar a renunțat la idee după un protest local.
Cavriglia, în Toscana, a alocat 4 milioane de euro pentru renovarea terenului de golf local.
Satele mici, unele cu doar câteva sute de locuitori, vor primi, de asemenea, finanțare pentru inițiative locale. Orașul Panettieri, din sudul țării, intenționează să folosească 125 000 de euro pentru o nouă scenă de Crăciun, în timp ce satul Exilles, din nordul regiunii montane, cu o populație de 242 de locuitori, va primi 200.000 de euro pentru renovarea unui muzeu de grappa.
Partea Italiei din granturile și împrumuturile din fondul de redresare ar trebui să fie folosită pentru consolidarea infrastructurii, reducerea inegalităților sociale și creșterea traiectoriei de creștere pe termen lung a țării pentru a face datoria mai sustenabilă.
Dar risipa potențială nu este singura preocupare a Romei. Raffaele Fitto, ministrul cabinetului însărcinat cu supravegherea programului, a avertizat că Italia va avea dificultăți în a utiliza toate fondurile alocate până la termenul limită din iunie 2026 dacă nu se vor face schimbări majore. De exemplu, acesta a precizat că Italia va rata probabil ținta de 30 iunie pentru a finaliza licitația pentru noi creșe, grădinițe și programe after school în valoare de 4 miliarde de euro.
Curtea de Conturi a Italiei, care urmărește în mod independent execuția planului, a avertizat, de asemenea, săptămâna trecută că țara este în întârziere în ceea ce privește alte obiective-cheie pentru 30 iunie, inclusiv instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, ceea ce ridică un “risc real” ca Italia să piardă o parte din finanțare.
“Este clar astăzi că planul trebuie revizuit”, a declarat Fitto luna trecută în fața Senatului italian. “Este necesar să înțelegem imediat care dintre aceste proiecte pot fi îmbunătățite și care nu vor fi realizate.”
Cu o birocrație labirintică și o capacitate administrativă locală slabă, Italia a avut în mod istoric dificultăți în utilizarea banilor de la Bruxelles, cheltuind doar 34% din cele 126 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE de care dispune în perioada 2014-2020.
Însă Fitto nu dorește să repete această performanță. “Obiectivul pe care îl avem este foarte evident: să cheltuim banii din întregul program”, a declarat el în fața Senatului. “Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar să găsim și să corectăm problemele astăzi, astfel încât mâine … să putem efectua rapid cheltuieli și reforme.”
În timp ce partidele de opoziție au criticat guvernul lui Meloni, unii analiști au declarat că planul a fost greșit de la început.
“Nu a fost bine conceput”, a declarat Luciano Monti, profesor la Universitatea Luiss, care a studiat planul. “Au avut această idee de a construi și de a construi lucruri. Au pus prea mulți bani în infrastructură. Nimeni nu ar fi putut să cheltuiască toți acești bani în perioada scurtă doar pentru lucrări fizice.”