Italia riscă să rateze scadența din 30 aprilie pentru prezentarea planului de relansare

Mario-Draghi

Italia riscă să nu respecte data limită de 30 aprilie pentru transmiterea versiunii finale a planului de relansare către Comisia Europeană, în condițiile în care Bruxellesul nu este mulțumit de mai multe aspecte ale proiectelor prezentate până în prezent, au declarat pentru Reuters două surse apropiate doarului, transmite publicația boursorama.com.

Un purtător de cuvânt al premierului Mario Draghi a dezmințit ferm că această dată va fi depășită: “Planul va fi prezentat în 30 aprilie”.

O eventuală întârziere ar reprezenta o lovitură dură pentru Mario Draghi, care a preluat portofoliul de premier în urmă cu două luni cu misiunea de a rafina planul pregătit de guvernul anterior.

Fiecare stat membru al UE trebuie să prezinte un plan național, care precizează cum vor fi cheltuite fondurile totale de 750 de miliarde de euro din Fondul de relansare al Uniunii Europene.

Italia poate pretinde peste 200 de miliarde de euro în granturi și credite cu dobânzi foarte mici, respectiv cea mai importantă cotă dintre toate țările membre ale UE. Banii vor fi alocați progresiv într-un interval de șase ani.

“Comisia nu este satisfăcută de planul de relansare în forma actuală”, a declarat una dintre sursele citate, care a preferat să-și păstreze anonimatul, având în vedere sensibilitatea subiectului.

Această sursă a menționat că Mario Draghi va prezenta probabil planul la jumătatea lui mai, dar ar putea fi nevoie și de o perioadă mai lungă, pentru a depăși obiecțiile Comisiei.

Printre principalele preocupări la Bruxelles figurează lipsa de detalii legată de maniera în care planul va fi gestionat, după ce va primi aprobarea UE, dar și substanța unora dintre reformele descrise, în special cele legate de sistemul judiciar, a comentat sursa citată.

O altă sursă a declarat că Bruxellesul dorește modificări la plan și că jumătatea lui mai pare de acum o perioadă “realistă” pentru prezentarea sa.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a refuzat să facă vreun comentariu legat de planul italian, precizând doar că executivul european înțelege că elaborarea acestor planuri este o sarcină dificilă.

Dacă aceste planuri trebuie prezentate până în 30 aprilie, ca regulă generală, unele țări “pot avea nevoie de câteva săptămâni suplimentare”, a declarat ea, subliniind că cea care contează este “calitatea”.

Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, declara vineri că unele țări nu vor respecta scadența din 30 aprilie, fără a oferi însă cazuri concrete.

Valdis Dombrovskis a explicat că întârzierea unor planuri nu afectează dispozitivul general, cu condiția ca aceste întârzieri să nu fie prea importante iar ratificarea sa fie definitivată în toate statele membre până în iunie. În acest caz, Comisia va putea efectua primele alocări în iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *