„Avem nevoie de reguli care cât mai simple, egal aplicate tuturor. Avem nevoie de predictibilitate și nu avem nevoie de promisiuni, de case ieftine și alte lucruri nesustenabile”, a declarat președintele executiv al eMAG, Iulian Stanciu, vineri, 9 mai, într-o intervenție la Digi24, transmite Edupedu.ro. „Economia nu are de unde să dea așa ceva și în momentul în care promiți așa ceva, este clar că se va pune o presiune și mai mare pe bugetul statului și el devine nesustenabil și dispare acea încredere de care vorbeam”, a continua acesta, susținând în intervenția sa și punctul de vedere al organizației patronale Concordia. Antreprenorul a vorbit despre faptul că a fost elev la o școală de cartier și a mers la olimpiade, iar apoi a muncit și a avut succes.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Iulian Stanciu, CEO și fondator eMAG, care în trecut a declarat că mama sa a fost profesoară și a apărat statutul cadrelor didactice, a transmis și un mesaj puternic de Ziua Europei, afirmând că dezvoltarea companiei sale și a economiei românești în general nu ar fi fost posibile fără apartenența României la Uniunea Europeană și NATO. El a explicat că NATO oferă protecție și stabilitate, iar Uniunea Europeană asigură accesul la o piață mare și la un sistem democratic, lucruri care generează încredere – ingredient esențial pentru orice investiție.
Stanciu a subliniat că fără această încredere nu se pot face investiții, iar fără investiții nu există dezvoltare. A atras atenția că devierea de la traiectoria euro-atlantică ar aduce costuri economice directe, ar opri investițiile și ar pune presiune asupra veniturilor românilor. El a spus că în mediul de afaceri, încrederea este cheia: dacă antreprenorii nu investesc, efectele negative se resimt în tot lanțul economic – dispar locuri de muncă, cresc prețurile și apare criza.
„Orice deviere de la drumul european și atlantic aduce costuri economice directe. Încrederea de care vorbeam, dispare, investițiile se opresc capitalul migrează. Eu, ca antreprenor român, nu pot face investiții dacă nu am încredere. Și aici subliniez că nu este vorba neapărat de investiții străine sau investiții făcute de antreprenori români. Toate au la bază această încredere. Dacă eu nu investesc, alții rămân fără venituri, ceea ce duce mai departe la tăieri de joburi, la creșteri de prețuri și la criza economică”, a declarat Iulian Stanciu.
Fondatorul eMAG a amintit că România a beneficiat de peste 100 de miliarde de euro în fonduri europene din 2007 până în prezent, bani care au modernizat țara și au susținut creșterea nivelului de trai. În opinia sa, apartenența la proiectul european și securitatea oferită de NATO sunt principalele motive pentru care România a progresat în ultimele decenii.
În contextul economic și politic actual, Iulian Stanciu a atras atenția că mediul de afaceri resimte presiuni crescute: cursul de schimb, dobânzile și costurile sunt în creștere, iar lipsa de predictibilitate fiscală și administrativă afectează încrederea. A avertizat că orice gest politic care transmite un semnal de nesiguranță – cum ar fi o eventuală naționalizare – ar putea îngheța complet mediul de business. A spus că respectarea proprietății private este sfântă și că orice precedent de naționalizare ar putea duce, în timp, până la confiscarea apartamentelor sau terenurilor individuale.
Stanciu a afirmat că antreprenorii nu cer favoruri, ci reguli simple și aplicate egal. El a criticat discursul populist despre beneficii nesustenabile, precum case ieftine, care nu pot fi susținute de bugetul public și care subminează încrederea în stat. A cerut semnale clare din partea clasei politice privind angajamentul față de economia de piață, statul de drept și responsabilitatea fiscală.
În final, el a spus că, deși contextul actual este dificil, optimismul antreprenorial rămâne viu, pentru că există încredere în viitor. A făcut apel ca aceste valori fundamentale să fie susținute ferm de politicieni, indiferent de culoarea lor politică, pentru că economia are nevoie de stabilitate, predictibilitate și reguli clare. A încheiat spunând că el și ceilalți membri ai Confederației Concordia continuă să investească în România, dar au nevoie ca țara să rămână deschisă și conectată la valorile europene și transatlantice.
Redăm intervenția lui Iulian Stanciu:
„Astăzi este ziua Europei, iar eu, ca antreprenor, nu aș fi reușit ce am construit dacă România nu era parte din NATO și Uniunea Europeană. De ce? Pentru că NATO ne asigură umbrelă de securitate, iar Uniunea Europeană ne asigură apartenența la piață mai mare și la un sistem democratic. Aceste lucruri duc într-un punct foarte important: încredere. Iar încrederea se duce mai departe că munca mea și educația mea și investiția pe care o fac vor produce ceva care va fi tot al meu. Fără asta nu poți face investiții, iar fără investiții nu avem dezvoltare. Uniunea Europeană și NATO sunt singura opțiune pentru noi, mediul de afaceri, iar orice semnal că care să ne schimbe de pe această traiectorie va avea consecințe grave pentru viața de zi cu zi a fiecărui român. Orice deviere de la drumul european și atlantic aduce costuri economice directe. Încrederea de care vorbeam, dispare, investițiile se opresc capitalul migrează. Eu, ca antreprenor român, nu pot face investiții dacă nu am încredere. Și aici subliniez că nu este vorba neapărat de investiții străine sau investiții făcute de antreprenori români. Toate au la bază această încredere. Dacă eu nu investesc, alții rămân fără venituri, ceea ce duce mai departe la tăieri de joburi, la creșteri de prețuri și la criza economică.
Și având în vedere că este ziua Europei, din 2007 încoace, în România au intrat peste 100 de miliarde de euro, fonduri europene. O injecție de capital și de investiții fără de care nu am fi astăzi aici. Bani care au schimbat la față România. Și trăim mai bine pentru că suntem parte din proiectul european și beneficiem de securitatea oferită de NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite.
Moderator: Acum pare că suntem într-un episod cu probleme. Da, dacă ne uităm cel puțin pe curs sau dacă ne uităm ce se întâmplă cu dobânzile, deja o să vedem pe parcursul orei câteva sute de de lei în plus, spre exemplu, vor plăti cei care au un credit pentru o casă, de exemplu. Ce ar trebui să se întâmple? Care sunt așteptările oamenilor de afaceri în această direcție, ca să revenim totuși la normalitate, la stabilitate?
Să vă spun pe scurt de unde vin eu: am crescut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului, în Malul Roșu. Am mers la școala din cartier, am învățat, am fost la olimpiade, mi-am făcut firmă la 22 de ani, am muncit. Am trecut prin crize și probleme, ca toată România și am avut succes pentru că am avut încredere în puterea oamenilor de a schimba ceva în bine, în viitor. Am beneficiat de schimbarea de regim din 89, de economia de piață, de aderare a la UE și de investiții străine. Acum, pericolul economic este real, îl văd în activitatea și a mea și a celorlalte companii din Concordia și avem niște îngrijorări care ar trebui să dispară. O dată: naționalizare unei singure companii ar trimite un semnal care ar îngheța tot mediul de business. Respectarea proprietății private este sfântă. De la o companie se poate ajunge la mai multe companii naționalizate până la terenul sau apartamentul fiecăruia dintre noi.
Nu poți construi așa. Acest spectru al naționalizării îngheață această încredere. Pe urmă, noi nu cerem favoruri, vrem să nu ni se ceară imposibilul – să salvăm economia, după ce oameni care nu știu ce înseamnă să fie antreprenori sau te împrumuți pentru a-ți crește afacerea, au împins-o către prăpastie. Economia nu are culoare politică, are indicatori, cifre și ar trebui date semnale foarte clare pentru perspective bune, economice și stabilitate. Noi, spre exemplu, suntem votați în fiecare zi de clienții noștri, știm ce înseamnă performanța și echilibru. Statul, din păcate, nu a demonstrat în ultimul timp așa ceva, iar acuma lucrurile sunt din ce în ce mai grave și nu există încrederea partenerilor externi. Și se vede prin curs, și scumpiri, și perspectivele creșterilor de prețuri. De asemenea, că ați întrebat ce e nevoie. Avem nevoie de reguli care cât mai simple, egal aplicate tuturor. Avem nevoie de predictibilitate și nu avem nevoie de promisiuni de nu știu, case ieftine și alte lucruri nesustenabile. Economia nu are de unde să dea așa ceva și în momentul în care promiți așa ceva, este clar că se va pune o presiune și mai mare pe bugetul statului și el devine nesustenabil și dispare acea încredere de care vorbeam.
Moderator: Și optimismul de unde să ni luăm, domnule Stanciu? Ca mă gândesc, nu, că și în mediul de business, așa cum poate simțim și noi, în calitatea noastră de de consumatori, în perioada asta parcă e, așa, o presiune la adresa tuturor în legătură cu cum va arăta ziua de mâine, sau peste o săptămână, sau peste o lună.
Noi, ca antreprenori, suntem optimiști de fel. Pentru că avem încredere în viitor și avem încredere că va fi bine. Eu cred că trebuie să fim fermi în valorile pe care le susținem: economie de piață, stat de drept, proprietate privată, responsabilitate fiscală și să cerem lucrul ăsta, să-l cerem și să fie foarte clar asumat de către mediul politic, indiferent de culoarea sau de apartenența politicienilor. Aceste lucruri nu sunt opționale, sunt condiții de bază pentru ca economia să funcționeze. Deci aș spune că nimeni nu va investi într-un mediu unde regulile se schimbă de la o zi la alta. Noi, la Concordia, continuăm să investim, să investim și să creăm locuri de muncă în România, dar avem nevoie ca țara să rămână un spațiu deschis, predictibil și conectat la valorile europene și transatlantice“.