Liberty Galați repornește furnalul, după ce a reînceput să primească comenzi

Imagini cu sediul administrativ al Combinatului Siderurgic Liberty din Galati Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Combinatul siderurgic Liberty Galați, fosta Sidex, anunță că repornește Furnalul nr. 5 în următoarele zile, după o scurtă întrerupere, ca urmare a cererii solide pentru produsele sale din tablă groasă și acoperite organic și după o întâlnire între președintele executiv al Liberty Steel Group Sanjeev Gupta cu viceprim-ministrul Marian Neacșu, care a avut loc ieri la București.

„În cadrul întâlnirii, au fost abordate atât planurile iminente de repornire a activității furnalului pentru furnizarea produselor din oțel clienților locali din infrastructură și construcții navale, cât și planurile Liberty de a investi în transformarea companiei din România într-un producător de oțel verde”, a transmis compania.

Liberty transmite că a solicitat sprijinul guvernului în alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și în implementarea mecanismelor existente pentru susținerea marilor consumatori industriali de energie. Amintim că Economedia scria, în februarie, că Liberty Galați nu și-a plătit contribuția pentru cogenerare, pentru două termene la rând, dar, în cele din urmă, gălățenii au achitat ce aveau de achitat, însă ANRE le-a impus o garanție financiară.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Liberty mai arată că viceprim-ministrul a transmis că Guvernul României va colabora cu compania pentru identificarea soluțiilor care să susțină repornirea furnalului.

„Având în prezent un business cu o poziție mai stabilă pe piață, repornirea Furnalului nr. 5 va contribui la creșterea avantajelor pe care compania le are în segmentele de tablă groasă și de produse acoperite furnizate clienților săi care dezvoltă proiecte majore de infrastructură atât în România, cât și în toată Europa. De asemenea, LIBERTY Galați este o companie solidă, care nu este afectată de situația de la Ostrava”, arată compania. Liberty Ostrava, cea mai mare oțelărie din Cehia, a intrat în faliment.

După întâlnirea de la București, Ajay Aggarwal, Președintele Consiliului de Administrație al LIBERTY Galați, a declarat: „Ultimele douăsprezece luni au fost extrem de dificile pentru întreaga industrie siderurgică din Europa, dar suntem încurajați de suportul acordat de Guvernul României. Suntem recunoscători să lucrăm în parteneriat cu Guvernul României pentru a traversa aceste provocări și pentru a susține rolul esențial pe care îl are compania din Galați în producția de oțel necesară în infrastructura strategică, precum și în asigurarea miilor de locuri de muncă în lanțul valoric. Odată cu repornirea Furnalului Nr. 5, ne propunem să maximizăm avantajele-cheie ale portofoliului nostru de produse din oțel, precum tablă groasă și produse acoperite, și să accelerăm producția odată cu redresarea pieței pe care sperăm cu toții să o vedem în Europa.”

Sindicatele din cadrul unităților europene ale GFG Alliance/ Liberty Steel au lansat, prin intermediul federațiilor europene și globale, IndustriAll Europe și IndustriALL Global Union, un apel la „oprirea unei catastrofe industriale” în sectorul siderurgic. Potrivit confederațiilor sindicale, criza de la site-urile europene ale Liberty Steel „se agravează după luni, în unele cazuri ani, de producție redusă sub minim. În ultimele săptămâni, trei site-uri au fost scoase la vânzare, două cuptoare de cocs au fost închise și două mari fabrici siderurgice și-au anunțat falimentul”, scrie Viața Liberă. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Viața Liberă că situațiile altor unități de producție Liberty din Europa nu au absolut niciun impact asupra Liberty Galați.

Liberty Galați a transmis recent pentru Economedia că toți producătorii de oțel din Europa sunt afectați de scăderea pieței, că au existat discuții cu reprezentanți ai Comisiei pentru identificarea unor „soluții sistemice” la „aceste condiții dificile de pe piața siderurgică europeană” și că așteaptă măsuri cât mai curând posibil.

Situația financiară a combinatului de la Galați rămâne una dificilă, mai ales după pierderile uriașe înregistrate în 2023, ce au ajuns la 2,3 miliarde de lei (aproximativ 460 milioane de euro – n.r.).

Situația financiară a combinatului va fi analizată pe 25 iulie, când este convocată o Adunare Generală a Acționarilor. Pe ordinea de zi se află și “Mandatarea Consiliului de Administrație al societății să aprobe acorduri de finanțare și să acorde garanțiile corespunzătoare asupra activelor societății până la o valoare de 250 milioane de euro per tranzacție; mandatarea Consiliului de Administrație de a aproba orice modificări ale facilităților de finanțare existente”.

Acest împrumut de 250 milioane de euro ar urma să vină după ce combinatul a mai angajat un credit de 150 milioane de euro, în cadrul unei scheme de ajutor pentru întreprinderile afectate de războiul din Ucraina.

Liberty Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic din România, cu o capacitate de producţie actuală de circa 3 milioane de tone de oţel pe an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: