Trump impune tarife de 104% pentru China, de miercuri/ O nouă zi agitată pe bursele mondiale, dar piețele au recuperat din pierderi

bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic Photo 176664627 © Ivan Kuznetsov | Dreamstime.com

UPDATE 20.54 Președintele Donald Trump urmează să impună miercuri o taxă suplimentară de 84% asupra tuturor importurilor din China, a anunțat marți secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt. Acest lucru va însemna că toate bunurile din această țară sunt supuse unui tarif de cel puțin 104%.

China urma deja să vadă tarifele crescute cu 34% miercuri, ca parte a pachetului de tarife „reciproce” al lui Trump. Dar președintele a adăugat încă 50 % după ce Beijingul nu și-a retras promisiunea de a impune tarife de retorsiune de 34 % asupra bunurilor americane până marți la prânz.

„Țări precum China, care au ales să riposteze și să încerce să-și dubleze maltratarea lucrătorilor americani, fac o greșeală”, a declarat Leavitt reporterilor marți. „Președintele Trump are o coloană vertebrală de oțel și nu se va rupe”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Chinezii vor să facă o înțelegere, doar că nu știu cum să o facă”, a adăugat ea. Ea a refuzat să împărtășească ce condiții, dacă există, ar lua în considerare Trump pentru a reduce tarifele asupra Chinei.

China a fost a doua cea mai mare sursă de importuri a Americii anul trecut, trimițând în SUA bunuri în valoare totală de 439 de miliarde de dolari, în timp ce SUA a exportat în China bunuri în valoare de 144 de miliarde de dolari. Tarifele reciproce amenință să afecteze industriile naționale și sunt pe cale să ducă la concedieri.

UPDATE 20.45 Aproape 70 de țări au abordat SUA pentru discuții tarifare

Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, afirmă că aproape 70 de țări au abordat SUA pentru discuții tarifare de la „ziua eliberării” istorice a lui Donald Trump, miercurea trecută.

„Eroarea capitulării economice americane a luat sfârșit”, spune ea: «Aceste țări îl respectă foarte mult pe președinte».

Telefoanele „au sunat din toate încheieturile”, spune ea, dar Trump va încheia acorduri cu aceste țări numai dacă acestea aduc beneficii lucrătorilor americani.

Ea indică Israelul după ce premierul Benjamin Netanyahu a vizitat ieri Casa Albă și a declarat că va eradica deficitul comercial al țării cu SUA, afirmând că „abordarea sa proactivă ar trebui să servească drept model pentru restul lumii”.

„Țările se prăbușesc peste ele însele. De ce? Pentru că aceste țări respectă foarte mult SUA și puterea absolută a pieței americane”, spune Leavitt.

Concentrându-se pe stimularea producției americane, Trump „își îndeplinește deja promisiunea de a inaugura o epocă de aur pentru țara noastră”.

Ea adaugă: „Președintele nu va mai permite companiilor americane să fie jefuite de practici comerciale prostești.

„Este America pe primul loc până la capăt”.


UPDATE 20.19 Piețele europene recuperează din pierderi

Marile piețe europene sunt închise acum, majoritatea încheind ziua în creștere.

Cu marile piețe europene pe verde astăzi, ar putea fi tentant să credem că ce este mai rău a trecut pe frontul turbulențelor de pe piață. Nu este neapărat așa.

Piețele au tendința de a crește puțin după scăderi puternice, deoarece unii investitori „cumpără scăderea” sau se întreabă dacă o vânzare a fost prea pripită, dar doar o fracțiune din valoarea ștearsă de la anunțul lui Trump privind tarifele din „Ziua eliberării” a fost recuperată.

Să luăm ca exemplu indicele FTSE 100 al celor mai mari companii listate în Regatul Unit. Acesta a închis astăzi în creștere cu 2,7 %, dar se situează în continuare la niveluri care nu au mai fost atinse de anul trecut pe vremea aceasta, după ce a scăzut cu peste 8,1 % de la anunțarea tarifelor.

Între timp, indicele german Dax a închis în creștere cu 2,5%, în timp ce indicele francez Cac 40 a închis în creștere cu 2,5% – dar ambele au rămas mult mai mici decât la începutul acestei luni.

Adevărata întrebare este ce vor face piețele în următoarele săptămâni și luni, pe măsură ce negocierile tarifare continuă.


UPDATE 18.20 Bursa de la București a închis în creștere

Bursa de Valori Bucureşti a închis cu creşteri de peste 3% pe majoritatea indicilor şedinţa de marţi, iar valoarea totală a tranzacţiilor a coborât la 89,25 milioane lei (17,93 milioane euro), de la aproximativ 177,54 milioane de lei (35,67 milioane de euro), în şedinţa precedentă, transmite Agerpres.


UPDATE 17.30 Acțiunile americane au crescut la deschiderea pieței

Clopotul a sunat și tranzacțiile au reînceput la Bursa din New York.

Indicele S&P 500 a deschis în creștere cu 3,4%

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 3,5%

Iar indicele Nasdaq, dominat de tehnologie, a crescut cu 3,7%.


UPDATE 15.30 UE: Vom dezvălui săptămâna viitoare planul de răspuns la tarife

Potrivit unui purtător de cuvânt, se pregătește răspunsul UE la tarifele impuse de Donald Trump.

Săptămâna trecută, Trump a impus blocului comunitar un tarif de 20%, iar de atunci acesta își formulează poziția de răspuns.

Vorbind cu puțin timp în urmă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, a declarat că imaginea va fi mai clară în decurs de o săptămână.

„La începutul săptămânii viitoare, vom prezenta practic planul nostru”, a spus acesta.

„Vom explica care este foaia de parcurs, apoi ne vom consulta cu statele membre, ne vom consulta cu industriile, înainte de a veni cu măsurile finale pe care le vom prezenta apoi statelor membre pentru vot.”


UPDATE 15.02 Secretarul Trezoreriei SUA: Se pot încheia acorduri tarifare

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, spune că negocierile tarifare sunt rezultatul mai multor apeluri din partea țărilor și nu au legătură cu turbulențele de pe piețele financiare.

Vorbind cu puțin timp în urmă pentru CNBC, Bessent a dat speranțe țărilor care încearcă să reducă efectul tarifelor, spunând că, dacă există „propuneri solide” pe masă, se pot încheia acorduri.

Bessent a declarat că oficialii americani au discutat ce țări să prioritizeze și că Trump va fi implicat personal în negocieri.

„Am avut o discuție aseară despre ce țări să prioritizăm și cred că veți vedea câteva țări foarte mari, cu deficite comerciale mari, care se vor prezenta foarte repede”, a spus el.

Bessent a numit, de asemenea, decizia Chinei de a lovi Washingtonul cu un tarif de retorsiune „o mare greșeală”.

Oficialii americani au declarat că mai mult de 50 de țări s-au prezentat pentru discuții comerciale.


UPDATE 12.56 Goldman spune că încetinirea globală ar putea duce petrolul sub 40 de dolari pe baril

Goldman Sachs a prezis că prețul petrolului ar putea scădea sub 40 de dolari pe baril până la sfârșitul anului viitor, dacă războiul comercial al lui Donald Trump lovește economia globală, iar furnizorii continuă să crească producția.

Într-o nouă notă de cercetare, Goldman estimează că petrolul Brent va scădea sub 40 de dolari pe baril la sfârșitul anului 2026, dacă va exista o recesiune în SUA care va duce la o încetinire a PIB-ului global și dacă grupul OPEC+ își va anula toate reducerile de producție existente, indiferent de situație.

Acesta ar fi cel mai scăzut preț al petrolului din noiembrie 2020 (chiar înainte ca primele analize care arătau că vaccinurile Covid-19 erau eficiente să declanșeze o creștere a pieței).

Goldman spune că:

Este puțin probabil ca prețul petrolului să scadă mult sub 40 $/bbl în mod susținut din două motive.

În primul rând, șisturile de șist din SUA oferă o bază din ce în ce mai solidă la prețuri mai mici.

În al doilea rând, este puțin probabil ca o eventuală recesiune în SUA în 2025 să fie foarte profundă, în parte din cauza lipsei unor dezechilibre financiare majore în sectorul privat.

Țițeiul Brent se tranzacționează astăzi la aproximativ 64 de dolari pe baril.

Prognoza de bază a Goldman este că petrolul va coborî la 62 de dolari/baril până în decembrie și la 55 de dolari/baril până la sfârșitul anului 2026. Această estimare se bazează pe o „reducere importantă a tarifelor”, care să permită economiei SUA să evite recesiunea și pe creșteri moderate ale ofertei din partea OPEC+.

Acest scenariu este considerat mai probabil decât „scenariul mai extrem și mai puțin probabil” al unei încetiniri globale și al unei desființări complete a reducerilor OPEC+, care ar trimite petrolul sub 40 de dolari.


UPDATE 12.52 Acțiunile din China și Hong Kong și-au revenit ușor la închiderea de marți

Acțiunile din China și Hong Kong au recuperat puțin teren marți, indicele chinez CSI 300, cu indicele blue-chip, urcând cu 1,7%, iar Shanghai Composite Index recuperând 1,6% la închidere.

Ambele au scăzut luni cu mai mult de 7%.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a închis marți în creștere cu 1,5%, după scăderea bruscă de luni de 13,2%, cea mai abruptă scădere de la criza financiară din 1997.

Acțiunile din Indonezia au scăzut cu aproape 8% la închidere.


UPDATE 12.44 Euro crește

Euro a crescut cu 0,4% față de dolarul american până la ora 8:43 a.m. la Londra, fiind tranzacționat la aproximativ 1,095 dolari.

Moneda a crescut imediat după anunțul de miercuri al lui Trump privind tarifele reciproce, dar a redus o parte din aceste câștiguri luni.


UPDATE 12.30 Revirimentul pieței bursiere europene prinde viteză

Indicele FTSE 100 al celor mai mari companii listate la Londra a crescut acum cu 2%, sau 153 de puncte, la 7852.

Astfel, indicele FTSE 100 s-a îndepărtat de cel mai scăzut nivel din ultimul an.


UPDATE 12.00 UE îndeamnă China să contribuie la soluționarea crizei tarifelor

Șefa Comisiei Europene a făcut apel la China să contribuie la negocierea unei soluții la războiul comercial care afectează economia mondială.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ursula von der Leyen a discutat telefonic cu premierul chinez Li Qiang despre stadiul relațiilor UE-China.

Potrivit CE, von der Leyen a subliniat importanța vitală a stabilității și previzibilității pentru economia globală (lucru pe care l-a evidențiat și recenta prăbușire a pieței).

Ea a afirmat că atât Europa, cât și China au responsabilitatea de a sprijini un sistem comercial reformat puternic, care să fie „liber, echitabil și bazat pe condiții de concurență echitabile”.

Președintele Comisiei a făcut apel la o rezolvare negociată a situației actuale, subliniind necesitatea de a evita escaladarea în continuare.

Von der Leyen a subliniat, de asemenea, „rolul esențial al Chinei în abordarea posibilelor devieri comerciale cauzate de tarife”, o aluzie la preocupările legate de faptul că bunurile destinate inițial pieței americane ar putea fi vândute în schimb în Europa, pentru a evita tarifele lui Trump.


UPDATE 11.50 Scăderea prețului petrolului reprezintă un risc pentru economia Rusiei: șeful băncii centrale

Petrolul a scăzut cu 14% în ultima săptămână, deoarece războiul comercial al lui Donald Trump a speriat piețele energetice.

Iar acest lucru provoacă neliniște la Moscova.

Reuters raportează: „Scăderea bruscă a prețului global al petrolului, declanșată de tarifele vamale ale președintelui american Donald Trump, reprezintă un risc pentru economia rusă, a declarat marți Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei, citată de agenția de presă de stat TASS. Ea a fost citată spunând că banca centrală analizează consecințele, dar afirmând că o normă bugetară tehnică va atenua consecințele pentru buget”.


UPDATE 11.00 Land Rovers, Nintendo Switch, jucării – produse care nu mai intră în SUA

Unele companii au ales să întrerupă exporturile către SUA din cauza tarifelor impuse de Donald Trump.

Mulți producători speră cu nerăbdare că se vor încheia acorduri pentru reducerea tarifelor și și-au oprit produsele care intră în SUA în timp ce așteaptă să vadă ce se întâmplă.

Iată câteva dintre bunurile care au fost afectate…

  • Land Rovers, Range Rovers și Jaguar

Jaguar Land Rover (JLR) a declarat că va „întrerupe” livrările către SUA în timp ce firma britanică de automobile lucrează pentru a „aborda noile condiții comerciale” ale tarifelor.

O taxă de 25% a fost impusă asupra tuturor automobilelor străine importate în țară.

JLR, unul dintre cei mai mari producători auto din Regatul Unit, a exportat aproximativ 38 000 de mașini în SUA în al treilea trimestru al anului 2024 – aproape egală cu cantitatea vândută în Regatul Unit și UE combinate.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „SUA este o piață importantă pentru mărcile de lux ale JLR.

„Pe măsură ce lucrăm pentru a aborda noile condiții comerciale cu partenerii noștri de afaceri, luăm unele măsuri pe termen scurt, inclusiv o pauză de expediere în aprilie, pe măsură ce ne dezvoltăm planurile pe termen mediu și lung.”

  • Nintendo Switch 2

Se pare că Nintendo a întrerupt expedierea precomenzilor pentru noul său Switch 2 în SUA.
Consola de jocuri este fabricată în Japonia, care se confruntă acum cu un tarif de 24%.

Într-o declarație pentru The Verge, Nintendo a declarat că comenzile nu vor fi livrate conform planului, deoarece compania evaluează „impactul potențial al tarifelor și evoluția condițiilor de piață”.

Switch 2 urmează să fie lansat în iunie.

  • Tonka Trucks, Care Bears și alte jucării

Compania de jucării Basic Fun a declarat pentru New York Post că oprește expedierea tuturor jucăriilor sale fabricate în China.

Trump a impus Chinei un tarif de 20% la începutul acestui an, dar a dezvăluit o rată suplimentară de 34% săptămâna trecută, înainte de a amenința că va adăuga încă 50% dacă China nu își retrage tariful de represalii de 34%.

Așadar, în total, tarifele lui Trump ar putea ajunge la un nivel de 104% asupra Beijingului dacă acesta își menține amenințarea.

Basic Fun, care produce jucării precum Tonka Trucks, Care Bears, K’Nex și Lincoln Logs, a declarat că potențialul tarif ar fi „imposibil” pentru ei să facă față.

„Nu pot risca să pun pe apă niciun produs care ar putea suporta tarife [ridicate], așa cum a fost implementat și amenințat de președinte”, a declarat Jay Foreman, directorul executiv al Basic Fun, pentru postul de știri.


UPDATE 10.14 Bursa de la București deschide în creștere

Bursa de Valori de la București (BVB) a deschis ședința de tranzacționare de marți în creștere.

Indicele principal BET a deschis în creștere cu 1,7%.


UPDATE 10.13 Bursele europene au deschis în creștere

Tranzacțiile tocmai au reînceput în Europa și toate piețele bursiere principale arată o ușoară revenire după scăderile anterioare.

În Marea Britanie, FTSE 100 a deschis în creștere cu 1%.

În Franța, indicele Cac 40 a crescut cu 1,8%.

Dax din Germania a crescut cu 1,3%.

Spre comparație, luni, cele mai mari piețe bursiere din Europa au deschis – și au închis – în scădere semnificativă, unele înregistrând scăderi de până la 10% pe parcursul zilei.

FTSE 100 este cel mai mare indice al pieței bursiere din Regatul Unit. Cotat la Bursa de Valori din Londra, acesta este alcătuit din cele mai mari firme listate în Regatul Unit. Luni, indicele a deschis în scădere cu 2,4%, dar apoi a coborât la -4,4% la închidere.

Indicele german Dax a deschis tranzacțiile la Bursa din Frankfurt cu o scădere accentuată de aproape 10%. Cu toate acestea, indicele a reușit să recupereze ceva teren, închizând în cele din urmă la o scădere de 4,1%.

Indicele francez Cac40, un indice bursier alcătuit din cele mai importante 40 de companii listate la bursă din Franța, a deschis cu o scădere de aproximativ 7%. Acesta a reușit să recupereze o parte din pierderi, închizând la o scădere de 4,8%.


UPDATE 10.00 Musk i-a cerut lui Trump să anuleze tarifele

Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct lui Donald Trump să renunțe la tarifele sale în weekend, potrivit Washington Post.

Citând două surse, postul de știri a declarat că schimbul de replici marchează cel mai important dezacord între CEO-ul Tesla și președintele SUA.

Cererile lui Musk au urmat dezvăluirii de către Trump, săptămâna trecută, a unui tarif de bază de 10% pentru toate importurile în SUA și a unor taxe mai mari pentru zeci de alte țări.


UPDATE 09.41 China acuză SUA de „intimidare economică” și avertizează că „nu există câștigători” într-un război comercial

Ministerul de Externe al Chinei a acuzat SUA de „intimidare economică” și de „destabilizarea” economiilor lumii.

Într-un briefing de presă, un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că „abuzul” american de tarife „încalcă grav” interesele țărilor din întreaga lume.

„China deplânge cu tărie și se opune ferm acestui lucru. Permiteți-mi să subliniez încă o dată că războaiele comerciale nu au câștigători”, a declarat Lin Jian reporterilor.

„Poporul chinez nu creează niciodată probleme și nici nu ne temem de probleme. Extorcarea Chinei nu este modul corect de a se angaja cu noi”.

El a declarat că China va face ceea ce este „necesar pentru a-și proteja ferm drepturile și interesele legitime și legale”.

„Dacă SUA insistă să ducă războiul tarifelor și războiul comercial fără a ține cont de interesele ambelor țări și ale comunității internaționale, China îi va face jocul până la capăt”, a adăugat Jian.


UPDATE 09.39 Piețele europene se pregătesc să deschidă în creștere

Piețele europene erau pe cale să deschidă pe verde, după ce luni au înregistrat pierderi


UPDATE 09.33 Bursele asiatice evoluează pe verde, după pierderile masive de luni

Indicele Nikkei din Japonia a crescut marți cu 6%, revenind de la minimul ultimului an și jumătate atins în sesiunea precedentă, după ce Trump și premierul japonez Shigeru Ishiba au convenit să deschidă discuții comerciale în cadrul unei convorbiri telefonice la sfârșitul zilei de luni, transmite The Guardian.

Titlurile blue-chips chineze au urcat cu 0,7%, recuperând o fracțiune din scăderea de peste 7% de luni. Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 2% după ce a suferit ieri cea mai proastă zi din 1997.

Contractele futures la bursă din SUA au indicat, de asemenea, o creștere după ce au scăzut la cel mai scăzut nivel din mai bine de un an.

Cu toate acestea, bursele indoneziene sunt în continuare afectate, acțiunile pierzând 9 %, iar moneda rupia atingând un minim record la reluarea tranzacțiilor marți, după o vacanță prelungită.


UPDATE 07.02 Prețurile țițeiului din SUA scad din cauza temerilor privind recesiunea

Prețurile petrolului din SUA au scăzut luni cu aproximativ 2%, adăugându-se pierderlor abrupte de săptămâna trecută din cauza temerilor că tarifele globale ale președintelui Donald Trump vor împinge SUA, și poate lumea, într-o recesiune.

Petrolul brut american a scăzut cu 1,29 dolari, sau 2,08%, pentru a închide la 60,70 dolari pe baril, în timp ce Brent a pierdut 1,37 dolari, sau 2,09%, pentru a se stabili la 64,21 dolari. Ultima acțiune a prețurilor vine după ce țițeiul american și Brent au închis în scădere cu peste 10% săptămâna trecută.

Contractele futures legate de țițeiul intermediar West Texas din SUA au atins un minim al sesiunii de 58,95 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din 2021. Referința globală Brent a scăzut la un minim intraday de 62,51 dolari.


UPDATE 07.01 Acțiunile companiilor de cipuri pot scădea cu 20% dacă tarifele provoacă recesiune, potrivit Citi

Dacă tarifele președintelui Donald Trump împing economia SUA într-o recesiune, acțiunile de cipuri ar putea avea cel puțin încă 20% de scăzut, potrivit Citi.

„Credem că cel mai mare risc pentru sectorul de semiconductori este o recesiune rezultată din tarife”, a scris Chris Danely, managing director la bancă, clienților într-o notă recentă. „Dacă tarifele continuă pentru încă o lună, credem că este foarte probabil ca lanțul de aprovizionare să «înghețe» din cauza incertitudinii, să scadă drastic ratele comenzilor/inventariilor și să ducă la o orientare mai scăzută la nivel general – similar cu Covid.”

Cu toate acestea, la fel ca în timpul pandemiei Covid, Danely a declarat că investitorii se pot aștepta la o „revenire bruscă” odată ce lanțurile de aprovizionare și impactul tarifelor devin mai stabilizate.


UPDATE 07.00 China promite să lupte „până la capăt” împotriva tarifelor lui Trump

Ministerul chinez al Comerțului a promis că va lupta „până la capăt” împotriva tarifelor americane, după ce Donald Trump a amenințat cu noi taxe de 50% asupra importurilor din a doua mare economie a lumii.

„Amenințarea SUA de a escalada tarifele împotriva Chinei este o greșeală peste o greșeală, care expune încă o dată natura șantajistă a SUA”, a declarat marți un purtător de cuvânt al ministerului.

„China nu va accepta niciodată acest lucru”, au declarat aceștia, citați de AFP.

Dacă SUA insistă să meargă pe calea lor, China va lupta până la capăt.

Dacă SUA își intensifică măsurile tarifare, China va lua cu hotărâre contramăsuri pentru a-și proteja propriile drepturi și interese.


UPDATE 06.57 Piețele asiatice cresc

Indicele de referință al Japoniei, Nikkei 225, a crescut cu 5%, potrivit rapoartelor de presă.

Kospi din Coreea de Sud a câștigat 2%.

Piețele din Noua Zeelandă și Australia au fost, de asemenea, în creștere.

Acțiunile Hong Kong au deschis în creștere cu 1,66% după prăbușirea de luni, în timp ce acțiunile Shanghai și-au extins pierderile la deschidere, pe fondul intensificării războiului comercial dintre SUA și China.

Acțiunile din Taiwan au scăzut cu 3% în primele ședințe de tranzacționare, relatează AFP.

Saltul vine după ce piețele asiatice s-au prăbușit luni, acțiunile din Hong Kong scăzând cu 13,2%, înregistrând cea mai proastă zi din 1997, în timpul crizei financiare asiatice.

Indicele S&P 500 a închis în scădere, după ce acțiunile americane au intrat și au ieșit din zona roșie luni dimineață, când a circulat un raport conform căruia Donald Trump urma să întrerupă punerea în aplicare a tarifelor sale radicale timp de 90 de zile. Dar acest lucru a fost rapid respins de Casa Albă ca fiind „știri false”.


UPDATE 06.56 Trump respinge propunerea UE de tarife „zero-zero”

Uniunea Europeană a declarat luni că a oferit SUA tarife „zero-zero” cu câteva săptămâni înainte de anunțul tarifelor lui Trump și că se află în negocieri cu administrația.

Dar Donald Trump nu a părut încântat de ofertă, declarând reporterilor că tarifele zero-zero nu se vor aplica.

Trump a declarat că vânzarea de energie către UE ar fi un obiectiv-cheie în timp ce administrația sa încearcă să elimine deficitul comercial cu blocul.

„Uniunea Europeană a fost foarte rea cu noi”, a spus Trump, acuzând națiunile europene că nu cumpără suficiente produse americane.

Vor trebui să își cumpere energia de la noi, pentru că au nevoie de ea și vor trebui să o cumpere de la noi. O pot cumpăra – putem tăia 350 de miliarde de dolari într-o săptămână.


UPDATE 07.00 UE vrea un acord „zero pentru zero”

Comisia Europeană a propus aplicarea unor tarife compensatorii de 25 % la o serie de produse americane, afirmând totodată că este pregătită să negocieze un acord „zero pentru zero” cu Trump.

Cele 27 de state membre ale UE – deja afectate de tarifele aplicate vehiculelor și metalelor – se confruntă de miercuri cu alte tarife de 20% pentru alte produse.

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a declarat la o conferință de presă: „Mai devreme sau mai târziu, ne vom așeza la masa negocierilor cu SUA și vom găsi un compromis reciproc acceptabil”.


Știrea inițială

O volatilitate extremă a afectat luni piețele bursiere mondiale, Wall Street intrând și ieșind din zona roșie, în timp ce Trump a sfidat avertismentele dure potrivit cărora atacul său comercial mondial va provoca pagube economice pe scară largă, comparând noile tarife americane cu medicamentele.

Și se pare că va fi o altă călătorie agitată pe piețe astăzi. 

O nouă vânzare a început în Asia, înainte de a afecta acțiunile europene și de a ajunge în SUA. Aceasta a fost inversată pentru scurt timp, pe fondul speranțelor de ameliorare a situației, doar pentru ca Trump să amenințe China cu tarife vamale mai mari, intensificând presiunea asupra pieței.

China a declarat luni că nu va ceda în fața amenințărilor după ce Trump a promis tarife suplimentare de 50% pentru bunurile sale dacă Beijingul nu retrage contramăsurile planificate.

„Am subliniat de mai multe ori că presarea sau amenințarea Chinei nu este un mod corect de a se angaja cu noi”, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei Beijingului în SUA, pentru Agence-France Presse. „China își va apăra cu fermitate drepturile și interesele legitime”.

Ulterior, președintele american a diminuat și mai mult speranțele de a obține o amânare când a declarat reporterilor din Biroul Oval că „nu are în vedere” suspendarea tarifelor pentru a permite negocieri.

În timpul unei întâlniri bilaterale cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, Trump a fost întrebat dacă tarifele erau permanente sau deschise negocierilor. Trump a răspuns: „Ambele pot fi adevărate, pot exista tarife permanente și pot exista negocieri”.

„Există lucruri de care avem nevoie dincolo de tarife, cum ar fi granițele deschise”, a insistat Trump – lovind din nou în China, susținând că „China este o țară închisă” care percepe tarife prea mari. El a confirmat că SUA discută cu Beijingul despre tarifele vamale.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.