LukOil a fost scoasă de pe lista furnizorilor de carburanți pentru statul român în sistem centralizat, după ce UE a impus sancțiuni Rusiei, urmare a invaziei din Ucraina

Foto: Lukoil, Facebook

Au mai rămas doar doi furnizori de carburanți pentru statul român în sistem centralizat, Petrom și Rompetrol. LukOil, care era încadrat ca al doilea furnizor, potrivit acordului încheiat în februarie 2021 între Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (în subordinea Ministerului Finanțelor), a ieșit din înțelegere, prin reziliere de comun acord cu statul. Acest lucru a fost făcut, potrivit informațiilor transmise de ONAC, după ce UE a impus multiple sancțiuni Rusiei, urmare a invaziei din Ucraina.

În cadrul acestui acord, care este valabil pentru patru ani, începând cu februarie 2021, statul cumpără benzină și motorină în sistem de carduri pentru sute de instituții care s-au înscris în acest program de achiziție centralizată. Valoarea acestui contract-cadru este de 3,8 miliarde de lei pentru 1,01 milioane litri de carburanți. Livrările se fac de către furnizorii selectați în urma unor concursuri de oferte făcute periodic de către acesști furnizori.

„În urma finalizării procedurii de achiziție centralizată, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a declarat câștigătoare ofertele depuse de către 3 (trei) ofertanți, context în care s-a încheiat Acordul-Cadru centralizat nr. 1562/CN/08.02.2021 de furnizare de combustibili pentru parcul auto (benzină și motorină) cu alimentare pe bază de carduri, cu reluarea competiției între semnatarii acordului-cadru centralizat, ordinea clasamentului fiind următoarea:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Locul I – OMV Petrom Marketing SRL

Locul II – Lukoil România S.R.L

Locul III – Rompetrol Downstream SRL

În cazul în care operatorul clasat pe locul I nu poate susține îndeplinirea acordului-cadru, încheierea contractelor subsecvente se face în cascadă (în ordinea clasamentului rezultat în urma evaluării ofertelor).

În urma aplicării prevederilor Regulamentului (UE) nr.576/2022 al Consiliului din 8 aprilie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, precum și ale OUG nr. 202 din 4 decembrie 2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, coroborate cu aspectele comunicate de către LUKOIL ROMÂNIA SRL cu privire la interzicerea sau continuarea executării contractelor de achiziții publice care intră sub incidența directivelor privind achizițiile publice, cu acordul ambelor părți a fost întocmit  Actul Adițional nr. 7 la Acordul-Cadru centralizat nr.1562/CN/08.02.2021 prin care au încetat raporturile contractuale ale operatorului economic LUKOIL ROMANIA SRL, parte a acordului-cadru centralizat nr.1562/CN/08.02.2021, clasat pe locul II în cadrul procedurii de atribuire”, precizează, pentru Economedia.ro, reprezentanții ONAC.

Achiziția centralizată de combustibili, spune ONAC, a avut în vedere posibilitatea efectuării de economii, rezultate din reducerile obținute prin aplicarea unui discount la prețul de la pompă aplicat unitar cât şi prin reducerea costurilor cu organizarea procedurilor la nivelul autorităților contractante.

ONAC a fost înființată în 2018 și are ca scop să facă achiziții de produse pentru instituțiile de stat. Se consideră astfel că se fac economii substanțiale prin obținerea de discount-uri de la furnizori.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: