Marcel Ciolacu propune plafonarea prețurilor la energie la companiile de stat, cum a făcut Franța / „Nu este admis să liberalizezi prețul în plină pandemie”

congres-psd-2020-ciolacu-9

Președintele PSD Marcel Ciolacu a propus, luni, înaintea unei discuții în coaliție cu privire la criza facturilor uriașe la energie, plafonarea prețului la companiile de stat, după model francez.

„Sunt mai multe variante, inclusiv ce s-a întâmplat în Franța cu plafonarea prețului la energie la companiile de stat, la cea mai mare companie de stat. Este o măsură pe care am putea să o luăm. După ce avem o decizie finală luată în coaliție vom veni și vom vedea. La ședința de coaliție vor fi invitați și ministrul Energiei, reprezentanții ANRE, reprezentanții ANPC”, a spus Marcel Ciolacu.

Guvernul de la Paris a ordonat joi companiei de utilităţi Electricite de France SA, la care statul francez este acţionar majoritar, să vândă rivalilor o cantitate mai mare de electricitate la un preţ fix, în ideea de a micşora facturile pentru consumatorii finali.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ciolacu a declarat că pachetul de măsuri cu privire la preţurile la energia electrică şi gaze naturale este finalizat, iar aceste măsuri vor fi discutate în şedinţa de coaliţie de la ora 17.00.

„Am finalizat tot pachetul de măsuri, pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a preţurilor, să ieftinim facturile atât către populaţie, cât şi către economie şi, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului, atât cât îşi permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiţii şi ce ne-am propus pentru acest an. Avem aceste măsuri finalizate, le mai discutăm acum, la ora 10,00, cu membrii Guvernului din partea PSD, cu Biroul Permanent Naţional şi, la ora 17.00, în coaliţie. Am avut discuţii inclusiv în cursul zilei de ieri cu domnul prim-ministru şi alaltăieri cu domnul preşedinte Cîţu, deci am funcţionat şi până acum”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului, scrie Agerpres.

El a adăugat că reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz „este suportabilă de către bugetul de stat” şi că îşi menţine părerea că această măsură trebuie luată de la 1 februarie.

În ceea ce privește vinovații pentru această criză a prețurilor, Marcel Ciolacu a precizat că nu crede că acest lucru este important în acest moment.

„Vedem că este afectată toată Europa și nu numai. Nu cred că cel mai important acum este să găsim cine este vinovat”, a spus el.

Liderul PSD a dat de înțeles, de asemenea, că nu este acord cu liberalizarea prețurilor la energie. „O opinie personală: Nu este admis să liberalizezi prețul în plină pandemie fără să gândeşti efectele care vor urma”, a spus el. Piața de gaze naturale a fost liberalizată complet de la 1 iulie 2020, iar piața de energie electrică a fost liberalizată de la 1 ianuarie 2021.

Coaliţia de guvernare se va reuni, luni seară, la Parlament, pentru a discuta despre măsuri în domeniul energiei. Conform surselor G4Media, în ședința de la ora 17:00 PSD va înainta mai multe propuneri care vizează stoparea creșterii prețurilor și scăderea facturilor atât pentru populație, cât și pentru economie – IMM-uri și companiile mari, infrastructura critică – CFR, Metrorex și instituțiile publice – spitale, școli.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: