Marea Britanie ar putea oferi împrumuturi garantate de stat companiilor de utilităţi

Energie electrica sursa foto: ANRE

Marea Britanie analizează posibilitatea de a acorda împrumuturi garantate de stat acelor companii energetice care preiau clienţii firmelor de utilităţi care au dat faliment din cauza creşterii preţurilor angro la gaze naturale, a declarat marţi ministrul pentru mediul de afaceri, Kwasi Kwarteng, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Pe măsură ce economiile s-au redeschis după carantinele introduse din cauza COVID-19, preţurile angro la gaze naturale au crescut exploziv în Europa pe parcusul acestui an, stimulate de cererea mare de gaze naturale lichefiate în Asia, închiderea unor centrale nucleare pentru lucrări de mentenanţă şi livrări mai mici decât de obicei din Rusia. În acest context, marile companii de utilităţi din Marea Britanie au cerut sprijin din partea Guvernului pentru a putea acoperi costurile create de preluarea clienţilor firmelor care au dat faliment din cauza creşterii preţurilor angro la gaze naturale.

Întrebat de postul de televiziune Sky News dacă împrumuturile garantate de stat sunt o opţiune, Kwasi Kwarteng a răspuns “sunt mai multe opţiuni”. “Atunci când o companie absoarbe sute de mii de clienţi de la o altă companie care a dat faliment, costurile sale cresc şi este posibil să fie acordate unele împrumuturi iar acest subiect a fost discutat”, a spus Kwarteng.

Consumatorii europeni se confruntă cu perspectiva creşterii facturilor la încălzire la iarnă din cauza convergenţei mai multor factori globali care au ridicat semne de întrebare cu privire la cât de vulnerabilă este Europa în faţa fluctuaţiilor preţurilor globale la energie.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, majorării preţurilor la certificatele de poluare, cererii ridicate din Asia, livrărilor mai mici decât de obicei din Rusia şi întreruperilor în funcţionarea centralelor nucleare.

Cu toate acestea, Kwarteng a subliniat că statul nu va da bani acelor companii de utilităţi care au fost gestionate prost. “Nu cred că ar trebui să aruncăm banii contribuabililor acelor companii care, să recunoaştem, au fost gestionate prost. În fiecare an între cinci şi opt firme ies de pe piaţă şi eu nu vreau să sprijin companii falimentare. Nu vreau să recompensez eşecul”, a spus Kwarteng.

“Plafonarea preţului la energie va rămâne. Nu vreau să eliminăm acest lucru”, a mai spus ministrul pentru mediul de afaceri din Marea Britanie.

În întreaga Europă, guvernele au început să ia măsuri pentru a limita impactul preţurilor mari la energie asupra gospodăriilor. Italia urmează să cheltuie aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru a-i proteja pe consumatori, în timp ce Spania, Franţa şi Grecia au luat şi ele măsuri pentru a limita impactul asupra economiilor lor.

sursa foto: ANRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *