Marile companii vor să construiască centre de vaccinare în România. „Există companii care în câteva zile pot începe procesul de vaccinare”

Centru de vaccinare realizat de Continental și Primăria Timișoara - Sursa companie Foto: Centru de vaccinare realizat de Continental și Primăria Timișoara - Fotografie oficială

Marile companii și marii investitori străini din România și-au arătat disponibilitatea de a construi centre private de vaccinare pentru angajații lor, suportând de asemenea costurile logistice, afirmă reprezentanții Confederației Patronale Concordia și ai Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care transmis că au prezentat această idee Guvernului.

„Ne-am întâlnit ieri (joi – n.r.) cu premierul pentru a vedea cum ne putem întoarce la noul normal. Foarte important pe agendă este şi nevoia de a susţine această campanie de vaccinare, iar o parte din companiile mari şi-au arătat disponibilitatea, unele au înfiinţat sau se gândesc să înfiinţeze centre pentru vaccinarea angajaţilor, dorim să contribuim cu resursele noastre pe care le avem la depăşirea acestei situaţii”, a declarat Ramona Jurubiţă, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

Și membrii Confederației Patronale Concordia transmis că și-au exprimat încă din februarie dorința de a sprijini eforturile de întoarcere la normalitate, în mai multe întâlniri cu autoritățile. Companii cu peste 140.000 de angajați și-au arătat disponibilitatea de a amenaja centre private de vaccinare, suportând costurile logistice.

Radu Burnete, director executiv Concordia spune: „Ne-a bucurat declarația premierului Cîțu, care cere mediului de afaceri să se implice în campania de vaccinare, cu atât mai mult cu cât companiile membre și-au exprimat această intenție de mai bine de două luni. Au exprimat nu doar disponibilitate, ci au și investit în crearea unor astfel de facilități, pentru ca împreună să atingem mai repede ținta de vaccinare, ce ne-ar permite întoarcerea mai rapidă la normalitate”.

Există companii care în câteva zile pot începe procesul de vaccinare, ele având nevoie doar de cadrul legal și de vaccinuri, potrivit lui Burnete. „În cele mai multe cazuri, pregătirea logistică va lua puțin timp, dar ea nu poate începe fără direcție clară de la autorități. Ce norme, ce reguli, cum, când, unde, cu cine, cum vin vaccinurile. Lăudăm deschiderea, așteptăm instrucțiunile și am dori să existe o consultare între autorități și mediul privat, pentru a evita anumite probleme pe care noi le anticipăm. Doar la Concordia avem un grup de lucru cu oameni din zeci de companii gata să-și folosească timpul și priceperea pentru a ușura procesul și îmi imaginez că nu suntem singurii. Trebuie doar să folosim această cunoaștere și experiență”, afirmă reprezentantul confederației patronale.

Recent, compania germană Continental, care are o prezență puternică în România, cu fabrici și centre de dezvoltare, a anunțat că a investit în amenajarea și utilizarea a două centre de vaccinare în Timișoara și Sibiu. La Timișoara, costurile pentru infrastructura, amenajarea și utilarea noului centru public de vaccinare situat în Calea Buziașului au fost suportate de Continental Automotive Timișoara, în timp ce Bega Group a pus la dispoziție spațiul. La Sibiu, costurile pentru infrastructura noului centru public de vaccinare au fost suportate de către companie.

Și la Cluj se pregătește deschiderea a șapte fluxuri de vaccinare împotriva coronavirusului, în parcurile industriale ale județului. Costurile ar urma să fie suportate de firmele care au închiriat spațiile. Cele patru centre de vaccinare vor fi cu circuit închis și operare în Registrul Electronic Național de Vaccinări și aici ar putea fi vaccinate 20.000 de persoane, cu produsul AstraZeneca.

Foto: Centru de vaccinare realizat de Continental și Primăria Timișoara - Fotografie oficială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *