- renunțarea la 3 miliarde euro din partea destinată împrumuturilor;
- trecerea unor investiții din împrumuturi la granturi;
- diminuarea sau renunțarea la unele ținte;
- renunțarea sau decalarea unor termene la jaloane;
- reconfigurarea cererilor de plată și diminuarea lor, prin comasare de la 8 la 6.
Marius Vasiliu amintește că PNRR are întârzieri mari la implementarea țintelor și a jaloanelor, întârzieri mari la plata facturilor, plăți ale Comisiei Europene blocate și „șanse” mari să nu fie reparat nimic.
Conform lui, în acest moment din PNRR au fost încasate doar prefinanțările și două cereri de plată încasate de Comisia Europeană (9,4 miliarde de euro), în loc de șase conform calendarului inițial negociat de USR, sau măcar în loc de patru, conform calendarului renegociat de PSD-PNL în 2023.
Pentru Cererea 3, depusă în decembrie 2023, cu o întârziere de 9 luni, s-au adăugat alte probleme, dincolo de cele care au condus la suspendarea a 1,1 miliarde de euro, chiar în timp ce era în pregătire diferența de 1,3 miliarde de euro. Comisia a confirmat, miercuri, că România a îndeplinit reforma microîntreprinderilor, dar a ratat în schimb reforma pensiilor speciale.
Cererea 4 care trebuia depusă în septembrie anul trecut, nu are un orizont clar de depunere și încasare, mai spune Vasiliu. În martie trebuia depusă Cererea 5.
În plus, există contracte de peste 47 miliarde de euro semnate, facturi neplătite și de anul trecut, iar banii se termină (la finalul lui 2024 mai erau în BNR puțin sub 3 miliarde de euro, în condițiile în care pentru acest an Guvernul a anunțat că are plăți estimate de aproape 10 miliarde de euro).