Meta, compania mamă a Facebook, va soluționa cazul scandalului Cambridge Analytica pentru 725 milioane de dolari / Facebook a permis firmei britanice de consultanță politică Cambridge Analytica să acceseze datele a 87 de milioane de utilizatori

meta

Meta Platforms, compania care deține Facebook, a acceptat să plătească 725 milioane de dolari pentru a încheia un proces colectiv în care gigantul social media e acuzat că a permis unor terțe părți, inclusiv Cambridge Analytica, să acceseze informațiile personale ale utilizatorilor, scrie Reuters

Înțelegerea propusă, care a fost dezvăluită într-un document depus în instanță la sfârșitul zilei de joi, ar urma să pună capăt unui proces de lungă durată provocat de dezvăluirile din 2018 potrivit cărora Facebook a permis firmei britanice de consultanță politică Cambridge Analytica să acceseze datele a nu mai puțin de 87 de milioane de utilizatori.

Avocații reclamanților au calificat acordul propus drept cel mai mare care a fost obținut vreodată într-un proces colectiv privind confidențialitatea datelor din SUA și cel mai mare pe care Meta l-a plătit vreodată pentru a rezolva un proces colectiv.

“Această înțelegere istorică va oferi o ușurare semnificativă grupului în acest caz complex și inedit de confidențialitate”, au  spus avocații principali ai reclamanților, Derek Loeser și Lesley Weaver, într-o declarație comună.

Meta nu a recunoscut nicio abatere în cadrul înțelegerii, care trebuie aprobată unui judecător federal din San Francisco. Compania a afirmat că soluționarea a fost “în interesul comunității și al acționarilor noștri”.

“În ultimii trei ani, ne-am revizuit abordarea privind confidențialitatea și am implementat un program cuprinzător de confidențialitate”, a declarat Meta.

Cambridge Analytica, acum dispărută, a lucrat pentru campania prezidențială de succes a lui Donald Trump în 2016 și a obținut acces la informațiile personale din milioane de conturi Facebook în scopul creării de profiluri și direcționării alegătorilor.

Cambridge Analytica a obținut aceste informații fără consimțământul utilizatorilor de la un cercetător căruia Facebook îi permisese să implementeze o aplicație pe rețeaua sa de socializare care colecta date de la milioane de utilizatori ai acesteia.

Scandalul Cambridge Analytica care a urmat a alimentat anchete guvernamentale privind practicile sale de confidențialitate, procese și o audiere în Congresul SUA, în care Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, a fost interogat de legislatori.

În 2019, Facebook a fost de acord să plătească 5 miliarde de dolari pentru a încheia o anchetă a Comisiei Federale pentru Comerț privind practicile sale de confidențialitate și 100 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile Comisiei americane pentru valori mobiliare și burse de valori potrivit cărora a indus în eroare investitorii cu privire la utilizarea abuzivă a datelor utilizatorilor.

Investigațiile procurorilor generali ai statelor sunt în curs de desfășurare, iar compania se luptă cu un proces intentat de procurorul general pentru Washington, D.C.

Înțelegerea de joi a rezolvat plângerile utilizatorilor Facebook potrivit cărora compania a încălcat diverse legi federale și de stat, permițând dezvoltatorilor de aplicații și partenerilor de afaceri să le colecteze datele personale fără consimțământul lor pe scară largă.

Avocații utilizatorilor au susținut că Facebook i-a indus în eroare, făcându-i să creadă că pot păstra controlul asupra datelor personale, când, de fapt, a permis accesul a mii de persoane externe preferate.

Facebook a argumentat că utilizatorii săi nu au niciun interes legitim de confidențialitate în ceea ce privește informațiile pe care le-au împărtășit cu prietenii pe rețelele de socializare. Dar judecătorul districtual american Vince Chhabria a calificat acest punct de vedere drept “atât de greșit” și, în 2019, a permis în mare parte ca acest caz să avanseze.

 

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *