Mii de persoane au protestat sâmbătă în Portugalia pentru salarii mai mari și plafonarea prețurilor la bunuri esențiale

Redacția feb. 26, 2023 0 comentarii
Porto, Portugalia

Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile Lisabonei pentru a cere condiții de trai mai bune, în condițiile în care inflația ridicată face ca oamenii să se descurce și mai greu cu salariul de la lună la lună, scrie Reuters.

Portugalia este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Vest, iar datele guvernamentale arată că peste 50% dintre lucrători au câștigat anul trecut mai puțin de 1.000 de euro (1.054,60 dolari) pe lună. Salariul minim lunar este de 760 de euro.

Prețurile locuințelor din Portugalia au crescut cu 18,7% în 2022, cea mai mare creștere din ultimele trei decenii, iar chiriile au crescut, de asemenea, în mod semnificativ, în parte din cauza unei bule imobiliare speculative.

Salariile mici și chiriile mari fac din Lisabona al treilea cel mai puțin viabil oraș din lume pentru a locui, potrivit unui studiu realizat de brokerii de asigurări CIA Landlords. Rata inflației de 8,3% din Portugalia a agravat problema.

Datele oficiale arată că aproximativ 20% dintre portughezi trăiesc în străinătate.

Protestatarii doresc salarii mai mari, o plafonare a prețurilor la bunurile esențiale și măsuri guvernamentale în domeniul locuințelor.

Săptămâna trecută, Portugalia a anunțat un pachet important de măsuri pentru a aborda criza imobiliară, însă grupurile de protecție a drepturilor au declarat că propunerile nu vor avea prea mult efect dacă autoritățile vor continua să promoveze alte politici de atragere a străinilor bogați în țară, cum ar fi viza pentru nomazi digitali introdusă în octombrie.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *