Milei și Sánchez, două modele contrastante la Davos

Javier Milei Sursa foto: Facebook/Javier Milei

A treia zi de dezbateri de la Davos (Elveția) a adus în fața celor prezenți la Forumul Economic Mondial două modele politice și economice în contrast, cel ultraliberal, reprezentat de președintele argentinian Javier Milei, și cel socialist al șefului guvernului spaniol, Pedro Sánchez, și a spulberat speranțele celor care se așteptau la o reducere a dobânzilor înainte de vară, scrie EFE, potrivit Rador Radio România.

Protagoniștii zilei

Milei și Sánchez, care au vorbit unul după celălalt, au profitat de discursurile dinaintea sesiunii plenare a Forumului de la Davos pentru a-și prezenta rețetele pentru atingerea prosperității economice și ambii i-au provocat direct pe oamenii de afaceri la realizarea acestui lucru.

Președintele argentinian a apărat „capitalismul pieței libere” ca „singurul instrument de a pune capăt foametei”, împotriva celor care „demonizează” un sistem care a scos, potrivit lui, 90% din populația lumii din sărăcie, și a spus că „ justiția socială nu este corectă și nu contribuie la bunăstarea generală”. Mai mult, a adăugat el, este „intrinsec violentă”, pentru că taxele cu care se finanțează sunt colectate coercitiv, după criteriile sale.

El i-a numit pe oamenii de afaceri, care constituiau majoritatea audienței sale, „eroi” și a declarat că „statul nu este soluția”, ci mai degrabă „problema în sine”, în timp ce oamenii de afaceri, dimpotrivă, sunt „binefăcătorii societății” și nu ar trebui să cedeze în fața „înaintării” statului.

Sánchez, la rândul său, a îndemnat oamenii de afaceri să se implice în îmbunătățirea vieții cetățenilor prin colaborarea la politicile sociale ale guvernului său și a reamintit că ascensiunea extremei drepte nu este altceva decât un simptom al unor probleme mai profunde, printre cele citând erodarea clasei de mijloc și a muncitorilor.

“Trebuie să fim îndrăzneți și să definim o nouă paradigmă a prosperității. O nouă ortodoxie economică și socială care profită de cunoștințele și noile instrumente pe care le avem pentru a combina creșterea economică și durabilitatea mediului, și prosperitatea pentru toți”, a adăugat el.

Astăzi s-a vorbit despre… dobânzi

Într-un interviu în marja participării sale la Davos, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a asigurat că este probabil ca instituția monetară pe care o conduce să ajungă la un consens pentru reducerea ratelor dobânzilor până la jumătatea anului, ceea ce a demontat așteptările pieței că s-ar putea întâmpla mai devreme.

„Aș spune că este probabil…”, a declarat Lagarde întrebată despre această posibilitate, la care bursele europene au reacționat cu scăderi.

Reflecție

Papa Francisc la Forumul de la Davos: „Cum este posibil ca, în lumea de astăzi, oamenii să continue să moară de foame sau să fie exploatați?” Într-o scrisoare adresată președintelui Forumului, Klaus Schwab, Suveranul Pontif le-a cerut liderilor reuniți în orașul alpin să promoveze fraternitatea, într-un climat internațional „problematic” și să abordeze cauzele nedreptății.

Fotografia

Fotografia care imortalizează întâlnirea lui Milei cu șeful diplomației Regatului Unit, David Cameron, a stârnit interesul și întrebarea dacă au abordat problema Insulelor Falkland. Președintele argentinian a dat asigurări că nu și că a fost lăsată problema „pentru viitoare negocieri diplomatice”.

Inedit

Astăzi, la Davos, s-a aflat că va crește în acest an capacitatea zilnică de la Machu Picchu, stabilită la 4.044 de vizitatori. Ministrul comerțului exterior și turismului din Peru, Juan Carlos Mathews, prezent la Forumul Economic Mondial, a declarat acest lucru pentru EFE și a explicat că, în acest scop, guvernul peruvian studiază crearea de schimburi și utilizarea strategiilor care să țină cont de variabilitatea afluxului de turiști în diferite anotimpuri.

Și mâine?

Fondatorul OpenAI, la Davos. Sam Altman, CEO al companiei care a creat ChatGPT, este unul dintre cei mai așteptați directori la Forumul Economic Mondial.

Altman, care a fost concediat în noiembrie anul trecut, angajat de Microsoft și repus în funcția sa de la conducerea OpenAI în mai puțin de o săptămână, va participa la o dezbatere despre importanța securității și a încrederii într-un moment în care tehnologia este din ce în ce mai prezentă în viața noastră de zi cu zi și este crucială pentru dezvoltarea economică.

Rusia: Și acum? La doi ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, miniștrii de externe ai Poloniei, României și Lituaniei, împreună cu vicepreședintele Comisiei Europene și profesorul Chris Miller vor dezbate la Davos situația actuală a Rusiei și perspectivele acesteia.

Calviño, la Forumul Economic, dar în calitate de președinte al BEI. Spanioloaica Nadia Calviño revine la Davos, dar de data aceasta în fruntea Băncii Europene de Investiții (BEI), după ce a preluat președinția la 1 ianuarie.

Fostul prim-vicepreședinte al guvernului spaniol participă la o dezbatere despre integrarea financiară în Europa, cu Christine Lagarde, președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, și directorii Deutsche Bank și Sequoia Capital.

Sursa foto: Facebook/Javier Milei

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *