Miliardarii lumii și-au crescut averea într-un ritm fără precedent. Număr record de miliardari în noul clasament Forbes / Cei mai noi pe listă: Schwarzenegger, Seinfeld, Springsteen

elon musk, miliardar tesla, x, retea socializare, neuralink, spacex, sua, statele unite, american Sursa foto: Matt Rourke / AP / Profimedia

Un nou an, un nou set de recorduri pentru clasa miliardarilor din lume. Clubul miliardarilor lumii nu a fost niciodată mai mare sau mai bogat. Cel mai recent clasament al miliardarilor lumii elaborat de revista Forbes arată că numărul miliardarilor lumii a ajuns la un nivel record, trecând pentru prima dată de 3.000 și nu numai că sunt mai mulți, dar ei sunt mai bogați ca niciodată.

Forbes scanează globul în căutarea miliardarilor încă din anul 1987. În primul an revista a găsit 140 dintre ei. A fost nevoie de două decenii pentru ca numărul lor să depășească 1.000. Apoi au fost 2.000 în 2017. Acum, opt ani mai târziu, o altă piatră de hotar: 3.028 de antreprenori, investitori și moștenitori alcătuiesc clasamentul din acest an, cu 247 mai mulți decât acum un an. Este pentru prima dată când numărul de persoane care dețin statutul de miliardar depășește dată pragul de 3.000.

Și nu numai că sunt mai mulți, dar miliardarii lumii sunt mai bogați ca niciodată. Acești miliardari dețin împreună 16,1 trilioane de dolari, cu o medie de 5,3 miliarde de dolari pe persoană, în creștere de la 3,8 miliarde de dolari în 2013 și cu aproape 2 trilioane de dolari mai mult decât în 2024. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, dacă această creștere ar reprezenta PIB-ul unei națiuni, ea ar rivaliza peste noapte cu economiile Canadei sau Italiei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Image preview

Top 3 cele mai bogate persoane:

  • Elon Musk – 342 de miliarde de dolari
  • Mark Zuckerberg – 216 miliarde de dolari
  • Jeff Bezos – 215 miliarde de dolari

Cel mai bogat dintre toți este Elon Musk, cu o valoare estimată la 342 de miliarde de dolari. În ciuda faptului că își petrece mult mai mult timp (deja împărțit) conducând DOGE, operațiunea de reducere a costurilor a lui Trump, Musk a adăugat 147 de miliarde de dolari la averea sa în ultimul an, datorită unui an de succes pentru compania sa de rachete SpaceX și firma sa de inteligență artificială xAI (pe care a fuzionat-o cu gigantul său de social media X săptămâna trecută). Chiar și Tesla, în pofida protestelor recente și a scăderii pieței bursiere, se tranzacționează mai bine decât în urmă cu un an. Acest lucru i-a permis lui Musk să recupereze titlul de cea mai bogată persoană din lume de la Arnault și i-a dat un avans de 126 de miliarde de dolari față de următoarea persoană cea mai bogată: Mark Zuckerberg de la Meta (valoare netă estimată: 216 miliarde de dolari), care ocupă locul 2 pentru prima dată. Jeff Bezos de la Amazon (215 miliarde de dolari) ocupă locul 3, iar Larry Ellison de la Oracle (192 miliarde de dolari) ocupă locul patru. Arnault (178 de miliarde de dolari), între timp, coboară pe locul al cincilea, cel mai slab loc din 2017, pe fondul scăderii acțiunilor conglomeratului său de lux LVMH.

În ce privește clubul centimiliardarilor, un număr fără precedent de 15 persoane au acum averi care depășesc 100 de miliarde de dolari.

Distribuție geografică:

  • Statele Unite: Lider cu 902 miliardari.
  • China (inclusiv Hong Kong): Urmează cu 516.
  • India: Are 205 miliardari.

Statele Unite, cu un număr record de 902 cetățeni miliardari, continuă să se mândrească cu mai mulți miliardari decât oriunde altundeva pe planetă. China, cu 516 (inclusiv Hong Kong), rămâne pe locul al doilea, iar India, cu 205, ocupă în continuare locul al treilea. Mai mult de 50% din totalul persoanelor de pe listă sunt cetățeni ai uneia dintre aceste trei țări, dar în total 76 de națiuni și două teritorii semi-autonome au cel puțin un miliardar, inclusiv Albania pentru prima dată în istorie. Forbes a adăugat, de asemenea, 15 din Arabia Saudită în acest an, după ce a eliminat miliardarii din regat în 2018 în urma unei represiuni guvernamentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Noii intrați:

Anul acesta au apărut 288 de noi miliardari, inclusiv figuri notabile precum Bruce Springsteen, Arnold Schwarzenegger și Jerry Seinfeld.

În total, 288 de fețe noi se alătură în acest an clasamentului anual al miliardarilor. Printre aceștia se numără celebrități precum starul rock Bruce Springsteen (1,2 miliarde de dolari), starul de cinema Arnold Schwarzenegger (1,1 miliarde de dolari) și comediantul Jerry Seinfeld (1,1 miliarde de dolari). De asemenea, sunt noi: controversatul rege al criptomonedelor Justin Sun (8,5 miliarde de dolari), mai mulți magnați ai inteligenței artificiale din companii precum Anthropic, CoreWeave și DeepSeek și mogulii din spatele mai multor lanțuri alimentare notabile: Cava, Chipotle, Jersey Mike’s și Zaxby’s.

Cel mai bogat nou venit dintre toți este Marilyn Simons (31 de miliarde de dolari), văduva legendarului Jim Simons, care a murit în mai 2024. El a fost unul dintre cei 32 de miliardari care au murit în ultimul an. (Un altul, titanul industrial israelian Stef Wertheimer, a murit la sfârșitul lunii martie, după ce am blocat lista, și apare astfel în clasament).

Concentrarea averii:

Primii 15 miliardari dețin împreună 2,4 trilioane de dolari, depășind averea combinată a ultimilor 1 500 de miliardari de pe listă.

Femeile miliardari:

Femeile sunt în continuare foarte slab reprezentate pe lista Forbes Billionaires. Dar numărul lor crește – încet. Anul acesta, 406 din cei 3.028 de miliardari ai planetei sunt femei, ceea ce reprezintă 13,4% din listă. Este o creștere față de 369 în 2024, sau 13,3%.

Miliardari self-made

În general, 67% din listă sunt self-made – ceea ce înseamnă că și-au fondat sau co-fondat compania sau și-au stabilit propria avere, mai degrabă decât să o moștenească – față de 66% în 2024. Cel mai tânăr miliardar autodidact este cofondatorul și CEO-ul Scale AI, Alexandr Wang (2 miliarde de dolari), care are 28 de ani.

Wang este unul dintre cei doar 21 de miliardari care au 30 de ani sau mai puțin, inclusiv Johannes von Baumbach (5,4 miliarde de dolari), un moștenitor în vârstă de 19 ani al unei averi germane în domeniul farmaceutic, un nou venit care este acum cel mai tânăr miliardar din lume. Cel mai vârstnic miliardar, în vârstă de 103 ani, este magnatul american al asigurărilor George Joseph (1,9 miliarde de dolari), unul dintre cei patru listați care au atins pragul de un secol. Media miliardarilor este de 66 de ani.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.