Miliardarul George Soros, despre războiul gazelor: Poziția de negociere a președintelui rus Vladimir Putin „nu este atât de puternică pe cât pretinde”

soros Photo by Fabrice COFFRINI / AFP, G4media

Poziția de negociere a președintelui rus Vladimir Putin „nu este atât de puternică pe cât pretinde” și Europa are pârghii de negociere împotriva lui, potrivit investitorului miliardar George Soros, citat de CNBC.

Într-o scrisoare către prim-ministrul Italiei Mario Draghi, Soros a spus că Putin „șantajează în mod evident Europa” amenințând că retrage aprovizionarea cu gaze sau chiar acționând în acest sens.

„Așa a făcut în sezonul trecut. A pus gaz în depozit, în loc să furnizeze gaz în Europa. Acest lucru a creat un deficit, a crescut prețurile și i-a câștigat mulți bani, dar poziția sa de negociere nu este atât de puternică pe cât pretinde el”, a scris Soros luni.

Oficialii ruși nu au fost imediat disponibili pentru comentarii atunci când au fost contactați de CNBC miercuri.

Rusia a tăiat recent livrările de gaz către Finlanda, argumentând că țara nu plătește în ruble. Mișcarea a venit după ce Helsinki și-a anunțat intențiile de a se alătura NATO.

De asemenea, Bulgaria și Polonia au încetat să mai primească aprovizionare cu gaze rusești în urmă cu câteva săptămâni. În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Moscova a anunțat că națiunile „neprietenoase” vor trebui să plătească pentru gazul rusesc în ruble – o politică care permite Kremlinului să-și susțină propria monedă.

Cu toate acestea, mesajul lui Soros este că și țările europene au pârghii de negociere împotriva lui Putin.

UE, care include 27 de țări, primește aproximativ 40% din aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, ceea ce face dificil ca blocul să întrerupă achizițiile rapid.

Dar, potrivit lui Soros, UE este și o piață foarte importantă pentru Kremlin, iar Putin are nevoie de veniturile din gaze pentru a-și susține economia.

„Se estimează că capacitatea de stocare a Rusiei va fi plină până în iulie. Europa este singura sa piață. Dacă nu aprovizionează Europa, trebuie să închidă puțurile din Siberia de unde provine gazul. Sunt implicate aproximativ 12.000 de sonde. Este nevoie de timp pentru a le închide și, odată ce sunt închise, sunt greu de redeschis din cauza vechimii echipamentelor”, a spus Soros în scrisoare.

El a adăugat că Europa trebuie să întreprindă „pregătiri urgente” înainte de a-și folosi puterea de negociere. „Fără acest lucru, durerea opririi bruște ar fi foarte greu de suportat din punct de vedere politic”, a spus el. „Europa ar trebui să impună taxe mari asupra importurilor de gaz, astfel încât prețul pentru consumator să nu scadă”.

 

Photo by Fabrice COFFRINI / AFP, G4media

Comentarii

  1. Soros, Soros, cine-l mai crede pe Soros … A distrus economia Britaniei in ’90 … Asa e cand nu-ti menti Standardele … Vestul e ca Estul … doar cu tricoul intors …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *