Minerii acuză legea și regenerabilii pentru lipsa lor de activitate

Rovinari, Complexul Energetic Oltenia Sursa foto: Facebook/CE Oltenia

Termocentralele pe cărbune din Oltenia funcționează la avarie, cu grupuri închise, care se mai deschid ocazional, iar situația amenință să se permanentizeze în timpul sezonului cald, când cererea de electricitate este mică. Se întâmplă acest lucru, susțin reprezentanții minerilor, pentru că energiile regenerabile au scos din piață cărbunele. Acest lucru se întâmplă atât prin lege, cât și prin legea pieței, pentru că energia eoliană și fotovoltaică are prioritate la preluarea în Sistemul Energetic Național și, în același timp, sunt cele mai ieftine energii din România. Cu energia din cărbune fiind cea mai scumpă, termocentralele nu mai au ce să vândă atunci când eolianul și fotovoltaicul produc.

Termocentrala Rovinari a oprit unul din cele două grupuri pe care le avea în funcțiune din cauza cererii scăzute de energie. Înainte de Paște, a fost repornit și grupul energetic de la Termocentrala Turceni, după ce a fost pe zero toată luna aprilie. „Rovinariul a mers cu un bloc, e perioada asta cât e cerere mai mică de energie. De acum sperăm să fie cerere mai mare de energie. Au stat pe zero aproape toată luna aprilie celelalte termocentrale, am înțeles că, la Turceni, a pornit un grup. Ne punem speranța să funcționeze cât mai multe grupuri. Asta este, asta e legea în România, ca în situația în care regenerabilele au posibilitatea să producă, ele sunt primele acceptate în sistem și ultimul e cărbunele, dacă e nevoie. În situația în care regenerabilele și hidro și nucleara acoperă tot necesarul, cărbunele va fi oprit. Asta e legislația. De asta și avem problemele pe care le avem cu planul de restructurare și de asta este tendința ca, până în 2027-2028, să nu mai funcționeze pe cărbune”, a declarat Președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, citat de Gorjonline.ro.

Energia eoliană și fotovoltaică sunt cele mai ieftine pentru că sunt subvenționate de toți consumatorii de curent din România, prin sistemul „certificatelor verzi”. Pe de altă parte, energia din cărbune este cea mai scumpă, termocentralele fiind împovărate de ecotaxele cerute de la Bruxelles, ca parte a tranziției „verzi”, cu unitățile pe cărbune urmând să fie închise până la finalul acestui deceniu.

Sursa foto: Facebook/CE Oltenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *