Minerii de criptomonede din China își închid afacerile, după ce Beijingul a anunțat măsuri ferme

criptomonede sursa foto: Pexels

Minerii de criptomonede precum HashCow și BTC.TOP au oprit toate sau o parte din operațiunile lor din China, după ce Beijingul a anunțat că va lua măsuri ferme împotriva activităţilor de minare de bitcoin şi a activităţilor de tranzacţionare, în încercarea de a elimina riscurile financiare, scrie Reuters.

Anunțul, venit vineri seara din partea unui comitet al Consiliului de Stat condus de vicepremierul Liu He, a reprezentat prima dată când cabinetul chinez a anunțat că ia măsuri privind minarea de monede virtuale.

Platforma de schimb de criptomonede Huobi a suspendat luni atât mineritul de criptomonede, cât și unele servicii de tranzacționare către noii clienți din China continentală, adăugând că se va concentra în schimb pe afacerile de peste mări.

BTC.TOP, o afacere de minerit de criptomonede, a anunțat, de asemenea, suspendarea afacerii sale din China, invocând riscuri de reglementare, în timp ce compania de minerit de criptomonede HashCow a transmis că va înceta să cumpere noi platforme miniere de bitcoin.

Minerii de criptomonede folosesc echipamente sau platforme computerizate din ce în ce mai puternice, special concepute, pentru a verifica tranzacțiile cu monede virtuale într-un proces care produce monede noi, precum bitcoin.

„Minarea criptografică consumă multă energie, ceea ce contravine obiectivelor Chinei de neutralitate a carbonului”, a declarat Chen Jiahe, director de investiții al unei companii chineze de tehnologie.

Represiunea face parte, de asemenea, din efortul intensificat al Chinei de a stopa tranzacționarea speculativă cu criptomonede, a adăugat el.

Bitcoin a încasat o lovitură serioasă după această mișcare a autorităților chineze și a scăzut cu aproape 50% față de nivelul maxim din toate timpurile.

Se estimează că consumul anual de energie din minarea de criptomonede din China va crește în 2024 la aproximativ 297 terawați-oră, mai mare decât tot consumul de energie al Italiei în 2016, potrivit unui studiu publicat recent în revista științifică Nature Communications.

Președintele chinez Xi Jinping a promis neutralitatea carbonului până în 2060.

China și-a pierdut deja poziția de centru global de tranzacționare a criptomonedelor după ce Beijingul a interzis schimburile de criptomonede în 2017.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: