Ministerul Agriculturii: Compania Eco Partnersheep Insulation va primi un ajutor de stat de 182 milioane lei pentru a construi în România „cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa” / Controverse privind schema de sprijin

animal, oi, oaie, turma, miel. Sursa foto: pixabay.com

Compania Eco Partnersheep Insulation va primi 182 milioane lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanțare de la Ministerul Economiei, pentru construcția „celei mai mari fabrici de procesare a lânii din Europa în România”, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

MADR transmite că fondurile vor fi folosite pentru înființarea unei fabrici de procesare a lânii și la fabricarea de produse fono și termo izolante din lână, dar și pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

Site-ul ministerului arată că valoarea investiției este de 182 milioane lei.

Este una dintre cele opt companii care vor beneficia de ajutor de stat în cadrul unei scheme controversate de sprijin pentru industrie prelucrătoare. Oamenii de afaceri reuniți în AOAR au atras atenția, luni, că aceste ajutoare de stat se acordă unor „firme de apartament”. Asociația dă și un exemplu: faptul că una din firmele care va primi ajutor de stat are o cifră de afaceri de 5.100 lei, cu un profit de 541 lei și urmează să facă primească ajutor de stat pentru a realiza o „investiție viabilă” în producție cu o valoare cuprinsă între 26-45 milioane de euro. UPDATE Clarificările Ministerului Economiei.

Eco Partnersheep Insulation SRL este o firmă înființată în anul 2020, cu afaceri în 2021 de numai 299.943 lei (în creștere cu 46% față de 2020) și un profit de 264.778 lei (creștere de 33%), conform datelor consultate de Economedia pe platforma Termene.ro. Compania are un singur angajat. La Ministerul Finanțelor, compania a înregistrat ca obiect „Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii”, în timp ce la Registrul Comerțului obiectul de activitate este „Fabricarea de textile netesute si articole din acestea, cu exceptia confectiilor de imbracaminte”.

Cristian Mercioniu (circa 47 de ani) este principalul asociat al companiei (99,8% din capitalul social). El a locuit șase ani în Spania și a lucrat într-o agenție imobiliară, iar în 2006 s-a întors în România și a început să facă tranzacții cu terenuri. Mercioniu s-a remarcat când era Director General New Residence. Înainte de criză, compania a dezvoltat case pe terenuri din Măgurele, lângă București, însă a reușit să vândă doar patru dintre acestea, în 2011, la prețuri mici, deoarece piața imobiliară s-a prăbușit, după cum scria Economica.net. Ulterior, compania a dezvoltat și ansamblul imobiliar New Residence din Drumul Taberei. Frații Cristian și Liviu Mercioniu, alături de câțiva britanici, au înființat și fondul britanic de investiții ARDC, care controlează compania British Romanian Investment Partenership.

„Proiectul evaluat și validat se va transpune în construirea unei fabrici prin care se va prelucra această valoroasă resursă, în care găsim finalitatea Programului Lâna, pe care l-am început în anul 2017. Vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenție cu asociațiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, a declarat ministrul Petre DAEA.

Potrivit MADR, în cadrul fabricii vor fi construite:

  • 1 hală de producție în suprafață de 12.500 mp
  • 3 linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/ora/linie, care vor include și următoarele sub-capacități:
    – instalații de centrifugare pentru extragerea lanolinei;
    – 2 linii de peletizare;
    – o stație de reciclare a apei și reintroducere în circuit;
    – 2 linii automate de prelucrare și ambalare produse finite;
    – capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafață a halei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *