Ministerul Energiei are în analiză proiecte în valoare totală de un miliard de euro, care ar urma să fie finanţate prin PNRR, pentru realizarea de capacităţi de producere a electricităţii din surse regenerabile, a hidrogenului şi a energiei în cogenerare de înaltă eficienţă, a spus, luni, Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul instituţiei, citat de Agerpres.
“Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem aproximativ 1,6 miliarde de euro, iar prin Fondul pentru Modernizare, care se întinde până în 2030, alocările sunt la acest moment, la valoarea certificatului de dioxid de carbon, de circa 16 miliarde de euro. Din aceste alocări, deja sunt în analiză proiecte de aproximativ un miliard de euro pe PNRR, pentru producţia de energie din surse regenerabile şi producţia de hidrogen şi cogenerare de înaltă eficienţă”, a arătat Drăgan, în conferinţa “Criza energetică şi efecte pe termen lung”, organizată de DC News.
Pe Fondul de Modernizare au fost deja alocate sume în valoare de 2,5 miliarde de euro şi urmează ca, în primul trimestru al anului viitor, Ministerul Energiei să vină cu noi apeluri de proiecte în valoare de de 2 – 2,3 miliarde de euro.
“Capacităţile care pot fi repede puse în funcţiune sunt cele regenerabile. Sperăm ca prin aceste capacităţi pe care România le va pune în funcţiune în următorii 2-3 ani să avem cantităţi noi de electricitate generate de capacităţile noi de producţie care să asigure un preţ echitabil şi să putem exporta nu doar electricitate, ci şi securitate în plan regional”, a completat Drăgan.
El a subliniat că, în acest moment România ajută Republica Moldova cu furnizarea de electricitate pentru ca vecinii noştri să treacă peste perioada grea pe care o traversează