Ministerul Transporturilor vrea punct de frontieră și birou vamal pe Aeroportul din Tuzla, pentru aeronavele cu operațiuni deasupra Mării Negre

exercitiu politie aeriana Inquam Photos Octav Ganea Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii intenţionează să deschidă un punct de trecere a frontierei de stat şi un biroul vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla. Proiectul a fost lansat în dezbatere pe site-ul ministerului.

“Prin poziţia sa geografică, Aeroportul Tuzla poate asigura operarea în condiţii optime (încărcătură maximă şi consum minim de combustibil) a aeronavelor angajate în anumite operaţiuni aeriene deasupra Mării Negre. Executarea unor astfel de zboruri de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, situat la distanţă mai mare faţă de ţărm, creşte destul de mult costurile (încărcătură mai mică şi consum mai mare de combustibil), fiind necesară totodată penalizarea aeronavelor la încărcătura comercială, pentru a se asigura operarea în siguranţă a acestora”, se menţionează în Nota de Fundamentare a proiectului, citată de Agerpres.ro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Aeroportul Tuzla, aflat în proprietatea şi în administrarea SC Regional Air Services SRL, deţine “Certificatul de autorizare aerodrom”, eliberat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română în conformitate cu reglementările aeronautice în vigoare, iar pe aeroport se desfăşoară în prezent operaţiuni aeriene de transport public, aviaţie generală şi lucru aerian. Aeroportul a înregistrat în anul 2019 un număr de 20.338 mişcări aeronave.

Potrivit Notei de Fundamentare, de pe Aeroportul Tuzla sunt efectuate şi zboruri cu elicoptere pentru transportul personalului spre/dinspre platforme şi/sau nave de foraj marin poziţionate în afara apelor teritoriale ale României. În anul 2019 a fost înregistrat un număr de 11.818 de astfel de zboruri. Pentru o parte dintre aceste zboruri a fost necesară prezenţa Poliţiei de Frontieră pentru efectuarea formalităţilor de trecere a frontierei de stat pe Aeroportul Tuzla.

“SC Regional Air Services SRL a solicitat Ministerului Transporturilor demararea procedurii pentru certificarea Aeroportului Tuzla ca aeroport deschis traficului aerian internaţional, pentru a se permite desfăşurarea în condiţii de siguranţă şi eficienţă a unor activităţi de transport cu elicopterele a personalului spre/dinspre platforme şi nave de foraj maritim poziţionate în afara apelor teritoriale româneşti.(…) Ministerul Transporturilor a aprobat certificarea ca aeroport deschis traficului aerian internaţional a Aeroportului Tuzla, urmând ca ordinul să intre în vigoare la data aprobării deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla. Ulterior certificării, administratorul Aeroportului Tuzla a întocmit şi transmis anual tuturor entităţilor care au reprezentanţi în comisia de evaluare un raport de autoevaluare privind modul de respectare a condiţiilor care au stat la baza certificării, conform prevederilor art. 7 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 791/2009”, se mai arată în document.

Acesta semnalează că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii încurajează dezvoltarea infrastructurii aeroportuare pe întreg teritoriul naţional, inclusiv prin înfiinţarea/dezvoltarea aeroporturilor de interes regional, iar în documentul strategic care stă la baza dezvoltării infrastructurii aeroportuare până la orizontul de timp 2030 – Master Planul General de Transport al României este cuprins şi aeroportul Tuzla.

Proiectul de act normativ prevede că toate spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de control la punctul de trecere a frontierei de stat şi la biroul vamal de frontieră se asigură, cu titlu gratuit, de către administratorul Aeroportului Tuzla, în timp ce în sarcina instituţiilor publice cu atribuţii de control în punctul de trecere a frontierei vor rămâne cheltuielile pentru asigurarea personalului necesar şi pentru dotări.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de sănătate publică a judeţului Constanţa, structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vor asigura personalul necesar pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat, în condiţiile legii.

În punctul de trecere a frontierei de stat şi în biroul vamal de frontieră se vor asigura controalele specifice pentru toţi pasagerii şi mărfurile fiecărui zbor internaţional.

Pentru Poliţia de Frontieră Română, posturile necesare efectuării controlului pentru frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Poliţiei de Frontieră Române din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne.

Cheltuielile de personal, pentru dotări şi alte amenajări specifice, se suportă de către fiecare ordonator principal de credite pentru instituţiile care desfăşoară activităţi în punctul de trecere a frontierei de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale, potrivit legii.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: