Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta luni despre creşterea preţurilor energiei care riscă să încetinească redresarea economică

eoliene, energie regenerabila Sursa foto: Pexels

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta luni despre creşterea preţurilor energiei care riscă să încetinească redresarea economică și deciziile de investiţii, potrivit unei note a Comisiei Europene, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Nota, pregătită pentru reuniunea miniştrilor din Luxemburg, afirmă însă că orice răspuns politic trebuie să stabilească mai întâi cât de temporară sau permanentă este creşterea preţului la energie.

Banca Centrală Europeană consideră că preţurile mai mari ale gazelor naturale, petrolului şi electricităţii sunt doar temporare şi se vor diminua în 2022, iar multe guverne din zona euro sunt de acord cu acest punct de vedere.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Însă miniştrii vor discuta problema separat şi vor împărtăşi cele mai bune practici pentru a rezolva problema, deoarece trebuie să pregătească bugetele pentru 2022, care vor fi puternic afectate de costurile energiei.

“Creşterea actuală a preţurilor la energie are deja un impact asupra economiilor şi este necesar să se discute impactul preţurilor mai mari asupra bugetelor naţionale”, afirmă nota Comisiei, văzută de Reuters.

“Există un spectru larg de opţiuni politice şi pârghii disponibile guvernelor, de la abordarea ofertei (investiţii) până la gestionarea cererii (subvenţii şi măsuri naţionale de impozitare), precum şi aspecte mai largi ale concurenţei şi reglementării”, potrivit Comisiei.

Preţurile de referinţă ale gazelor europene au crescut cu peste 300% în acest an din cauza unor factori care includ nivelurile scăzute ale stocurilor, penele de curent şi cererea ridicată, pe măsură ce economiile îşi revin din pandemia de Covid-19, ridicând costurile angro ale energiei electrice.

“Dintr-o perspectivă economică, preţurile mai mari la energie au potenţialul de a încetini redresarea. Ipotezele referitoare la electricitate, gaz şi preţurile generale sunt un element cheie în pregătirea planurilor bugetare, în special în perspectiva volatilităţii recente”, a spus Comisia.

Jos Delbeke, fost înalt oficial în domeniul climei al Comisiei, a declarat joi că preţurile în creştere au ridicat, de asemenea, posibilitatea unor reforme pe termen mai lung – inclusiv transferarea taxelor aplicate electricităţii la combustibilii fosili pentru încălzire sau trecerea la contractele pe termen lung de furnizare a gazelor, care sunt mai puţin expuse fluctuaţiilor preţurilor spot.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: