Ministrul Economiei, după protestul de la Fabrica de Arme Cugir: Nu este o decizie înţeleaptă de business să ai un singur client/ Trebuiau să înceapă un program de modernizare a unei hale, din păcate, am constatat că nu s-a întâmplat nimic

cugir protest fabrica arme angajati sursa foto: G4media

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că Fabrica de Arme Cugir, ai cărei angajaţi au protestat, joi, reclamând lipsa contractelor, s-a bazat timp de mulţi ani pe un singur partener extern, transmite News.ro.

Oprea a mai spus că le-a transmis celor de la fabrică faptul că ”nu este o decizie înţeleaptă de business să ai un singur client”.

Ministrul a arătat că fabrica a primit anterior bani pentru modernizarea unei hale şi diversificarea portofoliului, dar că managerii fabricii nu au făcut demersuri în acest sens, motiv pentru care conducerea a şi fost schimbată, la acel moment.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a mers, joi, la Fabrica de Arme Cugir, ai cărei angajaţi au ieşit în stradă şi i-au solicitat demisia, ei reclamând că nu au date despre viitorul fabricii, în condiţiile în care este nevoie de contracte pentru ca unitatea industrială să funcţioneze.

Ministrul a afirmat că atât managementul fabricilor din industria de apărare, cât şi compania-mamă Romarm trebuie să caute contracte pentru fabricile din industria de apărare.

În ceea ce priveşte situaţia de la Fabrica de arme de la Cugir, ministrul a explicat că a alocat fonduri pentru construirea unei hale noi în incinta fabricii, însă timp de doi ani acolo nu s-a întâmplat nimic, deşi banii existau. Acesta a fost şi motivul pentru care vechea conducere a fost schimbată, a adăugat ministrul.

”La Fabrica de Arme Cugir, 130 de milioane de lei sunt în conturile fabricii, trebuiau să înceapă un program de modernizare a unei hale, din păcate, am constatat că nu s-a întâmplat nimic, lucru care ne-a dus la consolidarea deciziei de a schimba managementul. Astăzi, cu surprindere, am aflat că nu mai aveau nici măcar conturile deschise pe platforma de licitaţii publice, deci toate demersurile care ar fi trebuit făcute pentru modernizarea halei, începând cu studiul de fezabilitate, cu proiect, cu construcţie, pentru a putea să primeşti transfer de tehnologie noi, nu s-a întâmplat, din păcate”, a spus el.

Radu Oprea a susţinut că a vorbit cu sindicatele şi cu managementul, iar principala grijă este asigurarea fondurilor pentru plata salariilor, pentru ca angajaţii să fie păstraţi, iar în paralel fabrica să se dezvolte.

Ministrul a explicat că, timp de mulţi ani, Fabrica de arme Cugir a avut un contract cu un partener din Statele Unite ale Americii, iar de doi ani comenzile au scăzut treptat.

”Le-am spus de prima dată că, din punct de vedere al conducerii afacerilor, nu este o decizie înţeleaptă de business să ai un singur client, niciodată nu trebuie să rămâi cu un singur produs şi cu un singur client. Din păcate, lucrurile au venit mai repede decât ne-am fi aşteptat, pentru că ei ar fi trebuit să diversifice, chiar dacă aveam anumite clauze pe partea de arme de uz civil, să poată să se dezvolte pe partea de arme uz militar. De aceea am şi venit cu finanţare, să poată să facă acest lucru, să poată să investească într-o hală nou în care, prin transfer de tehnologie, să înceapă să producă arme standard NATO. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, fapt care ne-a dus la decizia de a schimba managementul. Acum l-am rugat pe domnul director să se uite cu foarte mare atenţie la contract, pentru că acolo sunt nişte clauze”, a explicat Radu Oprea.

Aproape 200 de salariaţi ai Fabricii de Arme de la Cugir, judeţul Alba, au participat, joi dimineaţă, la un protest, ei reclamând lipsa contractelor. Angajaţii spuneau că ei sunt învăţaţi să muncească, dar ”stau la mâna Guvernului”, pentru că nu au contracte. Ei solicitau demisia ministrului Economiei, pe care îl acuză că, deşi a făcut dese vizite la Cugir, nu a mers decât o dată să afle care sunt problemele cu care se confruntă Fabrica de arme.

Salariaţii Fabricii de Arme de la Cugir spun că de aproape un an societatea „trăieşte în incertitudine”, iar ei nu ştiu care va fi viitorul fabricii

Liderii sindicali spun că salariaţii Fabricii de arme sunt învăţaţi să muncească, dar „stau la mâna Guvernului”, pentru că nu au contracte

„Nu noi, salariaţii, trebuie să aducem contracte şi comenzi, sunt oameni plătiţi, şi unii foarte bine şi mă refer aici la Consiliul de Administraţie”, a afirmat Ioan Neagu, unul dintre sindicalişti. Acesta a reclamat că membrii Consiliului de Administraţie au „intervenit” asupra contractului colectiv de muncă, după ce au stabilit administratorului special un venit de 3000 de euro.

„Păi cum facem austeritatea? (..) Dacă pentru voi se poate să vă luaţi salariile mari, de ce pentru ceilalţi nu se poate? Că nu vreţi voi, că sunteţi aserviţi puterii, că sunteţi puşi aici să vă luaţi banii ăia degeaba?””, a adăugat liderul sindical.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.