Centrala de la Iernut va fi finalizată în trimestrul 4 din 2024, a afirmat joi ministrul Energiei Virgil Popescu, care a vizitat centrala alături de CEO Romgaz Răzvan Popescu și președintele ANRE George Niculescu.
La sfârșitul lunii aprilie Romgaz a semnat un nou contract cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, care este în valoare de 345 de milioane de lei, iar termenul de finalizare este de 16 luni, de la data ordinului de începere a lucrărilor.
Noua centrală de la Iernut va furniza 430 MW.
„Este importantă această investiție pentru a asigura securitatea energetică a României”, afirmă ministrul.
Romgaz a plătit deja pentru Iernut aproape 200 de milioane de euro iar proiectul are un grad de finalizare de circa 80%.
AGA Romgaz au aprobat miercuri, 10 mai, tranzacția dintre Romgaz și cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea lucrărilor de la centrala de la Iernut, în valoare de peste 344 milioane lei. Este vorba de aceeași firmă cu care Romgaz semna un contract în 2016, reziliat în 2021, din cauza întârzierilor. Aprobat acum înseamnă că spaniolii au la dispoziție un an ca să-și termine treaba.
Valoarea contractului este de 344,9 milioane lei, fără TVA. În ceea ce priveşte termenele şi modalităţile de plată, contractul prevede plata unui avans de în cuantum de 15% din preţul fără TVA, în termen de 10 zile de la data primirii facturii. Facturile vor fi emise pe baza situaţiilor de lucrări care se plătesc în termen de 15 zile de la primirea acestora.
Termocentrala Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW.
Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur. Un sfert din totalul cheltuielilor eligibile aferente investiţiei reprezintă o finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii, conform datelor publicate de Romgaz.
Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. În vara anului 2021, Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor.