Ministrul Energiei, despre riscul unor pene de curent de Paşte: România nu se va confrunta cu un blackout, chiar dacă sistemul energetic va fi sub stres

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că România nu se va confrunta cu un blackout sau cu pene de curent, în condiţiile unui consum mai mic de energie, raportat la producţie, dat fiind că Paştele ortodox şi cel Catolic se sărbătoresc în aceeaşi zi.

Economedia a scris anterior că sistemul energetic european va fi sub presiune și în risc de dezechilibru major în perioada Paștelui, din cauză de supraproducție fotovoltaică și consum scăzut de Paște.

Burduja admite că sistemul energetic va fi sub „stres”, nu doar în România, ci şi în toate statele europene, ziua de duminică fiind cea mai expusă.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Ministrul afirmă că se va face apel la prosumatori ca de Paşte să oprească invertoarele, aşa încât să se reducă producţia de energie din sistem.

De asemenea, Hidroelectrica va opri hidroagregatele, la Complexul Energetic Oltenia vor merge doar două grupuri, la un nivel minim, iar în ultimă instanţă se va reduce producţia cu 10-20% şi în reactoarele de la Cernavodă, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ministrul Sebastian Burduja a explicat că atunci când consumul de energie electrică este foarte mic, aşa cum se va întâmpla de sărbătorile pascale, specialiştii trebuie să ia măsuri astfel încât să se asigure că producţia nu este foarte mare, iar sistemul rămâne în echilibru.

„Problema aceasta nu o va avea doar România, ci o vor avea şi alte state din regiune, pentru că se suprapune Paştele Ortodox cu cel Catolic şi atunci, dacă ai energie în exces, un gol de sarcină în limbaj de specialitate, nu vom avea unde să o exportăm în regiune”, a afirmat Burduja.

Potrivit ministrului, în şedinţa Comandamentului Energetic de marţi, au fost luate măcuri speciale, cum ar fi spre exemplu, ca Hidroelectrica să oprească aproape toate hidroagregatele pe care le are aşa încât să ajungă la o producţie hidro aproape de 0 MW.

„La Complexul Energetic Oltenia vor merge doar două grupuri la un nivel minim de 80 de MW fiecare, Elcen Bucureşti va opri centralele care produc energie electrică şi va furniza doar agentul termic, deci cu cazane de apă fierbinte pentru apă caldă. Totodată, ca o măsură cu totul şi cu totul specială, Nuclearelectrica să reducă cu 10-20% producţia de energie în cele două reactoare CANDU de la Cernavodă. Toate acestea pentru a ne asigura că sistemul electroenergetic nu are probleme de adecvanţă şi că va rămâne în echilibru, aşa încât românii să aibă lumină în locuinţe de Paşte”, a afirmat Burduja.

Ministrul Energiei a mai spus că se va face apel la toţi prosumatorii care produc energie şi al căror număr a ajuns la aproximativ 200.000 să oprească invertoarele panourilor fotovoltaice aşa încât să fie mai puţină producţie în sistem şi să scadă „stresul” asupra acestuia.

Sebastian Burduja a mai spus că specialiştii iau în calcul toate scenariile, chiar şi cele mai pesismiste şi că au un plan de acţiune şi de măsuri în cazul unor posibile dezechilibre ale sistemului energetic.

„Toate măsurile sunt în dinamică. Spre exemplu, producţia Hidroelectrica poate fi ajustată în funcţie de producţia din celelalte surse de energie. De asemenea, principalii furnizori ai serviciilor de stocare de energie au bateriile pregătite să absorbă energie în exces. Pe datele pe care le avem acum, nu avem motive de îngrijorare. În afară de probleme uzuale, la acest moment nu anticipăm că ar fi deranjamente pe scară ceva mai largă”, a mai spus Sebastian Burduja.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.