Ministrul Finanțelor, după publicarea prognozei de primăvară a CE: “Ne menținem angajamentul de a atinge un deficit de 4,4% în acest an”/ Datoria publică trebuie să ajungă la 45,6% din PIB. Datele publicate azi arată că aceasta a trecut de 50% în februarie

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

România își menține angajamentul de a atinge un deficit de 4,4% în acest an, cu toate că prognoza Comisiei Europene arată un procent de 4,7%, susține azi ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după ce comisia a prezentat azi estimările de primăvară, cu cifre mai bune. În ceea ce privește scăderea ponderii datoriei publice în PIB la 45,6% “aceasta trebuie făcută, este în graficul estimat”, susține Câciu. Asta în contextul în care datele pe februarie arată că datoria guvernamentală a crescut de la 49,2% în ianuarie la 50,1% în februarie.

Comisia Europeană a prezentat astăzi prognoza de primăvară, îmbunătățind estimările privind indicatorii macroeconomici ai Romaniei față de prognoza de iarnă, amintește Câciu.
“Crestere economică 2023 de 3,2% (fata de 2,5% cat era anterior, în iarna sau 1,8% în prognoza de toamnă), deficit public 4,7%(fata de 5% cat estima CE anterior), rata somajului la 5,4%(față de 5,8% în estimările din iarnă) și o pondere a datoriei publice în PIB la 45,6% în anul 2023(fata de 47,3% cat estimase anterior)”, arată ministrul Finanțelor.

Detalii despre prognoza de primăvară AICI

Câciu vine cu două observații la prognoza CE de astăzi:

“În materie de deficit public ne menținem însă angajamentul de a atinge un deficit de 4,4% în acest an și acest lucru este foarte posibil daca folosim la maxim ancorele de care am amintit mai sus, adica fondurile europene avute la dispozitie. În ceea ce privește scăderea ponderii datoriei publice în PIB la 45,6% aceasta trebuie făcută, este în graficul estimat și înseamnă consolidarea traiectoriei sustenabilă de reducere a datoriei publice a României”, spune ministrul Finanțelor.

Asta cu toate că datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în luna februarie, la 706,523 miliarde de lei, față de 694,916 miliarde lei, în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut de la 49,2% în ianuarie la 50,1% în februarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: