Ministrul Marcel Boloș: Luptăm pentru ca banii din cererea de plată 4 din PNRR, în valoare de 5,7 miliarde de euro, să intre în țară anul acesta

Marcel Bolos, ministrul Finantelor Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Proiectelor Marcel Boloș a declarat miercuri că Guvernul interimar continuă negocierile cu Comisia Europeană pentru revizuirea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și luptă pentru ca banii din cererea de plată numărul 4, în formă restructurată, în valoare de 5,7 miliarde de euro, să intre în țară anul acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Amintim că România trebuie să revizuiască PNRR, în contextul în care Planul este deja extrem de întârziat, iar criza guvernamentală accentuează aceste întârzieri. Țara noastră a depus abia trei din cele opt cereri de plată și mai are doar un an și câteva luni pentru a implementa măsurile asumate. Astfel, România nu mai are timp să depună ultimele cereri de plată în forma actuală, până la mijlocul anului 2026, așa că trebuie să renunțe la o serie de jaloane și ținte. Drept urmare, România trebuie să prioritizeze reformele și jaloanele pe care le mai poate îndeplini și să restructureze cererile de plată, pentru a evita să piardă mai mulți bani din PNRR. România are alocate 28 de miliarde de euro din PNRR, dar a încasat doar 9,4 miliarde de euro.

„Faptul că avem un guvern interimar nu înseamnă că țara este în standby. Riscul real ar fi să stăm pe loc. În ultimele săptămâni, echipa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a lucrat intens, împreună cu toate instituțiile responsabile de reforme și investiții, pentru finalizarea propunerilor de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență. Am formulat precizări detaliate, am răspuns punctual la observațiile Comisiei Europene și am fundamentat fiecare propunere pe nevoile reale din teren și pe constrângerile de implementare, pentru ca implementarea PNRR să meargă mai departe. Luptăm pentru finalizarea renegocierii și pentru ca banii din cererea de plată IV, în forma restructurată, 5,7 miliarde de euro, să intre în țară anul acesta. Înseamnă investiții vitale pentru oameni: infrastructură, educație, sănătate, dezvoltare locală. Ședințe tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene avem permanent, inclusiv astăzi au fost ore întregi de discuții online”, a transmis Marcel Boloș.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Ministrul a precizat totodată că prin Politica de Coeziune au fost lansate în câteva luni apeluri de 1,18 miliarde euro, bani care se duc direct în proiecte pentru dezvoltare.

„Modificările propuse nu sunt o simplă revizuire de documente. Ele urmăresc să optimizeze utilizarea fondurilor, astfel încât România să beneficieze la maximum de granturile și împrumuturile disponibile. Este un exercițiu de adaptare realistă, cu scopul de a putea livra concret reformele și investițiile asumate”, a precizat el.

Boloș a transmis că săptămâna viitoare va merge la Bruxelles, după cum a anunțat Economedia anterior. „Ar fi nedrept față de munca a zeci de oameni care, de luni întregi, țin ritmul intens al negocierilor, să spunem că viitorul PNRR este pe pauză”.

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.