Guvernul a reintrodus plata de la buget a şomajului tehnic, până la 31 decembrie. Sprijinul pentru părinții care stau acasă cu copiii care fac școala online, doar în primă lectură

Redacția sept. 29, 2021 2 comentarii
asigurari, contract, afacere

Guvernul a reintrodus, miercuri, decontarea de la buget a şomajului tehnic pentru angajaţii care vor avea nevoie în contextul înrăutățirii situației pandemice, a anunțat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. Ordonanţa de urgenţă privind măsuri de sprijin pentru părinţii care stau acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online, nu a fost adoptată, cum a scris pe Facebook ministrul Muncii, ci doar a fost discutată în primă lectură.

Ieri a fost raportat cel mai mare număr de cazuri noi zilnice de COVID-19 de la începutul pandemiei: 11.049 de infectări în 24 de ore.

UPDATE 15.30 Guvernul a adoptat reluarea decontării șomajului tehnic până la 31 decembrie.

Reamintim că Economedia a scris, în exclusivitate, marți, că Guvernul pregătește din nou decontarea șomajului tehnic de la buget, până la finalul acestui an.

„Șomajul tehnic a fost una dintre primele măsuri pe care le-am adoptat anul trecut, la începutul pandemiei. Am reușit astfel să salvăm 1,2 milioane de locuri de muncă, printr-o investiție de 4,85 miliarde de lei, în cursul stării de urgență și de alertă, până la 30 iunie anul acesta, dată până la care s-a aplicat șomajul tehnic.

Pregătim, printr-o nouă ordonanță de urgență adoptată astăzi în primă lectură în ședința de Guvern, reintroducerea măsurii șomajului tehnic, pentru a sprijini angajații și angajatorii în contextul epidemiologic actual, marcat de creșterea incidenței cazurilor de COVID 19 care ar putea impune noi limitări ale activităților economice”, a scris, ulterior, pe Facebook, ministrul Muncii.

Măsura șomajului tehnic se va aplica până la 31 decembrie 2021. Numărul total estimat de beneficiari este de aproximativ 50.000, iar impactul bugetar total calculat pentru două luni este de 238,4 milioane lei, potrivt ministrului.

În primă lectură, fără să fie adoptat, a fost discutat și un proiect de ordonanță de urgență prin care se reintroduc măsurile de sprijin pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, în cazul în care activitatea didactică în unitățile de învățământ se limitează sau se suspendă din cauza situației epidemiologice.

Peste 34.000 de părinți au beneficiat de zile libere plătite în cursul stării de urgență și apoi al stării de alertă, până la finalul anului școlar 2020-2021, iar pentru această măsură s-au plătit peste 90 de milioane de lei.

Știrea inițială:

„Noi vom adopta din nou şomajul tehnic, astăzi, în şedinţa de Guvern. De fapt vom prelungi aplicarea şomajului tehnic, vom adopta o ordonanţă de urgenţă care să ofere sprijin pentru părinţii care se află acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online şi, de asemenea, în şomajul tehnic intră şi alte categorii de profesionişti care vor putea primi un sprijin activ în cazul în care evoluţia pandemică se înrăutăţeşte”, a afirmat Raluca Turcan, într-un eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a menţionat că Guvernul intenţionează să permită contracte şi mai flexibile pentru angajatori şi angajaţi pe piaţa muncii.

„Am flexibilizat ‘kurzarbeit’ şi l-am făcut mai accesibil, dar cred că în materie de flexibilizare relaţii de muncă se poate face mai mult şi avem pregătit, în momentul de faţă, un act normativ, să vedem dacă va fi ordonanţă sau proiect de lege, astfel încât să oferim posibilitatea şi unor contracte cu timp de muncă inegal, cum ar fi ‘casual work’ sau ‘job sharing’, ’employ sharing’ sau alte forme de astfel de contracte”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a participat la evenimentul online organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) privind lansarea celei de-a 19-a ediţie a lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România”.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.