Ministrul Transporturilor, despre contractele pentru Autostrăzile Moldovei: „Dacă vor fi contestaţii, vrem să semnăm după decizia CNSC. Nu mai așteptăm decizia Curții de Apel”

autostrada a7, autostrada focsani, cnair Autostrada A7 - „cocoașa” de la Focșani Sursa foto CNAIR

Contractele pentru construirea autostrăzii A7 Ploieşti – Paşcani (320 km), respectiv a capetelor de pe A8 „Autostrada Unirii” ar urma să fie semnate după decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, fără a mai aştepta soluţia Curţii de Apel Bucureşti, a anunţat astăzi, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat despre numeroasele contestaţii care sunt depuse la fiecare licitaţie pentru marile proiecte de infrastructură, Drulă a spus că ar trebui schimbată şi Legea Achiziţiilor Publice.

„Trebuie să vină experţii de la Ministerul Justiţiei, de la ANAP – Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice să putem semna contractele dacă CNSC ne menţine decizia de desemnare a câştigătorului, urmând ca, într-un eventual apel, dacă se „întoarce decizia”, ceea ce se întâmplă destul de rar (n.r. CAB menţine 95% deciziile CNSC), firma lezată să primească o despăgubire. Funcţionează şi în alte ţări. Ne-ar ajuta foarte mult, ar scurta termenele de licitaţie. De la semnarea contractelor, constructorul intră în şantier în 3-4 săptămâni”, a explicat ministrul Cătălin Drulă.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Semnarea unui contract după decizia CNSC, fără a mai aştepta soluţia Curţii de Apel Bucureşti, nu este o premieră şi este permisă de actuala lege. Anul trecut, prin Memorandum în Guvern, au fost semnate cu constructorul UMB contractele pentru loturile 3 şi 4 ale Drumului Expres Craiova – Piteşti. Pentru lotul 4, însă, CAB a admis o contestaţie şi a dispus anularea contractului. Nici astăzi Compania de Drumuri nu a reuşit să semneze, din nou, contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 4 Coloneşti-Piteşti.

Pentru primul lot al Autostrăzii A7 ( Ploieşti-Buzău, 63 km), Compania de Drumuri va lansa licitaţia de execuţie până la sfârşitul lunii (constructorul intră în teren imediat după semnarea contractului şi emiterea ordinului de începere), următoarele trei loturi Buzău-Focşani, Focşani-Bacău şi Bacău-Paşcani urmând să fie scoase la licitaţie până la sfârşitul anului.

În ceea ce priveşte loturile cu documentaţie tehnică mai avansată de pe A8 Târgu Mureş – Miercurea Nirajului, respectiv Leghin-Paşcani (aproximativ 50 km), acestea vor fi scoase la licitaţie pentru execuţie spre finalul anului. Tronsonul Leghin-Moţca Pentru cele şase secţiuni de pe A7 şi A8, Ministerul Transporturilor a propus finanţarea prin PNRR.

Săptămâna aceasta, vicepremierul Dan Barna a anunţat pe şantierul A0 Bucureşti Sud că Guvernul lucrează la modificarea legii achiziţiilor publice pentru a reduce termenele la licitaţii şi întârzierile din cauza contestaţiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: