Ministrul Turismului vorbește despre „HoReCa 2”. Plățile pentru schema de ajutor de stat dedicate domeniului sunt în derulare

cafenea cafenea restaurant bar

Schema de ajutor de stat destinată HoReCa reprezintă pentru mulţi singura soluţie pentru ca afacerile lor să supravieţuiască, susține Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi turismului, într-o declarație pentru News.ro. Acesta afirmă că faptul că în bugetul pe anul 2022 este cuprinsă şi diferenţa de 1,2 miliarde de lei îi dă speranţa că la rectificarea din vară putem vorbi şi despre măsura HoReCa 2. Granturile aferente schemei de stat pentru industria HoReCa prevăzute în limita de 1 miliard de lei ar trebui achitate către beneficiari până la finalul anului, a mai spus ministrul.

”Schema de ajutor de stat HoReCa reprezintă efortul comun atât al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, cât şi al reprezentanţilor din industrie. Banii care au intrat zilele acestea şi care urmează să intre în conturile beneficiarilor până la final de an reprezintă pentru mulţi singura soluţie pentru ca afacerile lor să supravieţuiască. Totodată, faptul că în bugetul pe anul 2022 este cuprinsă şi diferenţa de 1,2 miliarde de lei îmi dă speranţa că la rectificarea din vară putem vorbi şi despre măsura HoReCa 2”, a declarat miercuri pentru News.ro Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi turismului.

În acest moment, schema de ajutor de stat destinată HoReCa se afla în plin proces de efectuare a plăţilor, proces demarat pe 17 decembrie 2021 către beneficiarii care au optat ca plata să fie efectuată în conturile de subvenţii ale Trezoreriei Statului.

“Avem ca obiectiv clar ca până la finalul anului 2021 să putem achita către beneficiari toate granturile aferentei schemei de stat pentru industria HoReCa prevăzute în limita de 1 miliard de lei. Subliniez că Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului este un partener al celor care au aplicat pentru această măsură, pe care îi încurajez să aibă în vedere demararea tuturor procedurilor operaţionale astfel încât sumele să ajungă cât mai repede în conturile bancare indicate, conform prevederilor contractuale. Totodată, cheltuirea de către beneficiari a granturilor are prevederi stricte, iar colegii din minister vor urmări cu mare atenţie modalitatea de utilizare a banilor”, a spus Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi turismului.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului le reaminteşte beneficiarilor că pentru a putea intra în posesia granturilor au obligaţia de a deschide cont distinct, destinat programului, la banca pentru care au optat în formularul de înscriere.

De asemenea, beneficiarii au obligaţia menţinerii activităţii pe o perioadă de minimum 6 luni de la data primei plăţi sau 12 de luni de la data primei plăţi, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro. Totodată, se impune achitarea cu prioritate a obligaţiilor fiscale către bugetul central, iar până la finalul perioadei de monitorizare, în urma achitării obligaţiilor fiscale către bugetul central, beneficiarul are obligaţia de a încărca în aplicaţia electronică certificatul fiscal care atestă lipsa datoriilor şi dovada plăţii.

Conform articolului  43, alin. (1) din OUG 77/2014,  beneficiarul unei măsuri de ajutor de stat sau de minimis are obligaţia păstrării unei evidenţe a informaţiilor despre ajutoarele primite pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care a fost acordată ultima alocare specifică. Această evidenţă trebuie să conţină informaţiile necesare pentru a demonstra respectarea tuturor condiţiilor impuse prin actul de acordare, cum sunt: datele de identificare ale beneficiarului, durata, cheltuielile eligibile, valoarea, momentul şi modalitatea acordării ajutorului, originea acestuia, durata, metoda de calcul al ajutoarelor acordate.

cafenea restaurant bar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *