Moartea unui membru al echipajului nu poate fi invocată ca scuză de companiile aeriene ca să nu plătească despăgubiri pasagerilor pentru întârzieri, a stabilit Curtea de Justiție a UE

TAP Air Portugal Sursa foto: Facebook/TAP Air Portugal

Anularea unui zbor din cauza decesului subit al unui membru al echipajului nu scutește o companie aeriană de obligația de a despăgubi pasagerii pentru întârziere, a anunțat joi Curtea Europeană de Justiție, scrie Reuters.

Hotărârea instanței supreme a UE a fost pronunțată în legătură cu un zbor TAP Portugal care a fost anulat la 17 iulie 2019, deoarece copilotul a fost găsit mort în patul său de hotel cu mai puțin de două ore înainte de ora de plecare programată.

Zborul de la ora 6:05 de la Stuttgart la Lisabona a fost anulat deoarece întregul echipaj s-a declarat inapt pentru zbor din cauza șocului provocat de eveniment. Pasagerii au fost transportați în cele din urmă la Lisabona de un echipaj de înlocuire, cu o întârziere de peste 10 ore.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Mai mulți pasageri au cerut despăgubiri pentru întârziere, dar TAP a refuzat să plătească, deoarece a susținut că moartea copilotului a fost o circumstanță extraordinară care a scutit-o de obligația de a despăgubi pasagerii.

Însă instanța UE a respins acest argument, afirmând că rezolvarea unei absențe neprevăzute, inclusiv din cauza unei boli sau a unui deces, este “intrinsec legată” de planificarea echipajului, care face parte din activitățile normale ale unei companii aeriene.

“Oricât de tragică și definitivă ar fi, situația unui deces neașteptat nu este diferită, din punct de vedere juridic, de cea în care un zbor nu poate fi operat atunci când un astfel de membru al personalului s-a îmbolnăvit în mod neașteptat cu puțin timp înainte de plecarea zborului”, a declarat instanța.

“Transportatorul trebuie să se aștepte ca astfel de evenimente neprevăzute să apară în contextul planificării echipajelor sale și a orelor de lucru ale personalului său.”

Cazul fusese inițial adus la Tribunalul Regional din Stuttgart, care a cerut Curții de Justiție să interpreteze regulamentul UE privind drepturile pasagerilor aerieni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: