Industria de mobilă din România, a doua ca pondere după IT ca valoare adăugată în industrie, scade încontinuu din 2016, din cauza scumpirii materiei prime, a energiei și a creșterii costurilor cu forța de muncă, a declarat Nadina Nedelea Rus, director executiv la Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR), într-o discuție cu jurnaliștii.
„Industria mobilei este după IT ca și valoare adăugată în industrie: IT-ul are 57%, industria mobilei are 51%. În 1990, rămăseseră 46 de combinate de mobilă, ele exportau 675 de milioane de dolari după Revoluție. Am crescut de la 46 de combinate la 5.500 de companii în 2016 care activează pe acest CAEN. Am avut 55.000 de oameni angajați direct și peste 150.000 indirecți, de la designeri, la arhitecți, furnizori de utilaje, în 2016. Din 2016 încoace scădem grav. În momentul acesta suntem sub 5.000 de companii și avem sub 49.000 angajați direcți”, detaliază Nadina Nedelea.
Conform reprezentantei Asociației Producătorilor de Mobilă, există trei factori determinanți din cauza cărora industria scade continuu din 2016. „Depindem de materia primă care s-a scumpit continuu. Depindem de energie. Și mai depindem de forța de muncă, or creșterea continuă a salariului minim pe noi ne-a impactat direct, pentru că automat a trebuit să creștem și salariile celorlalți”, spune ea.
Conform ei, producătorii de mobilă care erau dependenți de piața Germaniei au pierderi uriașe, iar unii s-au închis. De exemplu, Fagus s-a închis direct anul trecut, când a picat piața Germaniei. Iar Taparo nu a mai putut face față acestor factori: lemn, energie și costul oamenilor.
Mulți producători și-au pus panouri fotovoltaice, spune ea, dar industria insistă pe lângă Guvernul României să creeze un proiect de cogenerare astfel încât să existe și alte surse de producere a energiei.
Nadina Nedelea mai susține că Romsilva a început „să crească exagerat prețul la lemn, dublat sau triplat”.
În plus, mai spune ea, industria mobilei procesează 10% din lemnul exploatat de Romsilva, foarte puțin, pentru că restul lemnului se exportă sub formă de buștean sau se bagă pe foc.
„Noi trebuie să importăm lemn de calitate, cherestea. Importăm din Ucraina, din Ungaria, Germania, Austria, țările scandinave, Croația, Cehia. Polonia produce de șase ori față de România, deși fondul ei forestier este doar dublu, populația este doar dublă. Noi exportăm 2,5 miliarde de euro și Polonia exportă de 15 miliarde de euro. În urmă cu 12 ani Polonia și-a declarat industria de mobilă ramură economică strategică. Prima dată au asigurat lemnul pentru producția internă de mobilă și că lemnul bun ajunge la mobilă. Mobila crește valoarea bușteanului de 11,5 ori în România și valoarea cherestelei de 8,5 ori”, afirmă ea.
Conform ei, mobila este una dintre puținele industrii care fac excedent. „În 2016, când a mers cel mai bine, exportam 2,5 miliarde de euro și importam mobilă și produse de 1 miliard de euro”.
Totuși, realitatea este că producătorii de mobilă din România și-au pierdut competitivitatea pe piețele internaționale. „90% din producția României de mobilă merge la export. Anul trecut peste 2 miliarde de euro am avut export. Dar valoarea producției industriale de la 2016 la 2023 a scăzut cu 35%. Exportăm și în Statele Unite și în toată Europa, Germania, Franța sunt principalii noștri cumpărători”.
În plus, România nu mai poate produce mobilă „în linie”, deoarece „China și Turcia produc tot”. Drept urmare, producătorii au trebuit să se reorienteze către mobilă de design. „De 20 de ani, prin programul de promovare a exporturilor, mergem în străinătate la cele mai mari manifestări internaționale cu brandurile proprii, ca să ne creștem brandurile proprii. Avem companii care vând mobilă de design, au arhitect și designer, creează propriile colecții. Ne-am reorientat pe acest trend, pentru cu am supraviețui în piața globală dacă n-am fi diferiți. Nu mai putem produce linie în România, pentru că China și Turcia produc tot”, afirmă Nedelea.
Reprezentanta Asociației Producătorilor de Mobilă mai avertizează că China va descărca mobilă în Europa, care nu are nicio taxă, dacă SUA va impune taxe vamale Chinei, ceea ce va aduce și mai mari probleme industriei care deja merge prost pe continent.