Nemulțumiri pe criterii la împărțirea fondurilor pentru antreprenori. Președintele Consiliului IMM-urilor, despre Măsura 4.1.1: “Facem un concurs de scădere a cifrei de afaceri?”

Educatie financiară calcule bani grafice

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a solicitat excluderea criteriului scăderii cifrei de afaceri dintre criteriile aplicate Măsurii 4.1.1, transmite Agerpres.

Diferenţierea firmelor care aplică la Măsura 4.1.1 “Investiţii în activităţi productive” pe criteriul scăderii cifrei de afaceri produce un concurs de aplicaţii din partea firmelor care înregistrează cele mai mari scăderi ale cifrei de afaceri, iar managerii care au reuşit să păstreze competitivitatea companiilor sunt nemulţumiţi, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o dezbatere despre fondurile europene pentru antreprenori.

“Nu suntem mulţumiţi cu felul în care POC 4.1.1 a ieşit pe final, pentru că deşi Dan Vîlceanu (ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, n.r.) a asumat public că la punctaj egal departajarea se face în primul rând pe ponderea echipamentelor şi utilajelor în grant, în al doilea rând pe numărul locurilor de muncă menţinute sau create şi în al treilea rând pe ora şi data înscrierii în program, a apărut în această variantă consolidată că diferenţierea se face pe scăderea cifrei de afaceri. Facem un concurs de scădere a cifrei de afaceri? Ok, e o condiţie pe aceste programe pe cadru temporar de scădere a cifrei de afaceri, dar hai să nu facem un concurs pe scăderea cifrei de afaceri. Ori ce se întâmplă în acest moment: se vând iar într-o veselie companii pe net care au o scădere a cifrei de afaceri foarte mare, care nu sunt deloc competitive. Membrii noştri sunt extrem de nemulţumiţi şi spun: ‘eu, care am menţinut competitivitatea companiei, care am avut o scădere a cifrei de afaceri dată efectiv de pandemie, dar am menţinut locurile de muncă şi competitivitatea companiei, nu pot să fiu ales, pentru că o să vină o companie care va avea o scădere a cifrei de afaceri de peste 90%, lucru care arată că de fapt ori a speculat ori nu a avut o activitate serioasă’. Şi din nefericire predicţia mea e că vor câştiga numai companii cu o scădere a cifrei de afaceri de minimum 90%. O să vedem iarăşi că acest program de 400 de milioane de euro nu va ajunge acolo unde trebuie”, a afirmat Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a solicitat excluderea criteriului scăderii cifrei de afaceri dintre criteriile aplicate Măsurii 4.1.1.

“Domnul ministru Vîlceanu, când am avut discuţia, a asumat public că e de acord cu ce a spus mediul de afaceri, iar la punctaj egal criteriile vor fi: ponderea echipamentelor şi utilajelor în total grant; menţinerea, crearea locurilor de muncă; abia al treilea criteriu era ‘primul venit, primul servit’, modalitatea de înscriere. Deci (prin introducerea criteriului cifrei de afaceri, n.r.) iar s-a ajuns la un lucru neconform, am făcut apel şi la prim-ministru, o să fac în continuare, pentru că nu e normal, mai ales în această perioadă, să avem astfel de abordări. (…) Noi primim foarte multe mesaje din partea membrilor noştri, iar presiunea asupra noastră e uriaşă. Oamenii ne spun că au trecut doi ani de pandemie, au reuşit să menţină afacerile, şi atunci ce se întâmplă din spaţiul public e să fie un concurs de pierdere a competitivităţii? Cine a mai pomenit aşa ceva? Înţelegem aspectul scăderii cifrei de afaceri, dar hai să nu îl punem la punctaj. Putem să-l lăsăm ca atare, că cine a avut o scădere a cifrei de afaceri e eligibil în acest program, acceptăm acest lucru. (…) Dar până la a face o diferenţiere la punctaj egal este mult prea mult, este inacceptabil pentru mediul de afaceri”, a menţionat Florin Jianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *